Pardus yazıcı kurulumu, için aşağıdaki adımları açıklayıcı olarak anlattık.
İsmini Anadolu parsı (panthera pandus)’dan alan Pardus bir işletim sistemidir. Türkiye’de. TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemi aslında Linux dağıtımı olan bir işletim sistemidir.
İçerik konuları
Pardus Nedir
Pardus işletim sistemi 2003 yılında TÜBİTAK tarafından dünyadaki gelişmelere bakılarak ulusal işletim sistemi dağıtıcısı yapmanın gerekliliği sonucunda temelleri atılan bir işletim sistemidir. Mevcut olan işletim sistemleri incelenerek açık kaynak yazılımı ayrıntılı olarak araştırılıp nasıl bir işletim sistemi kurulacağı tartışıldı. Bu çalışmalar sonunda Linux temelli ve açık kaynaklı bir işletim sistemi dağıtımı oluşturmaya karar verildi.
Bu proje kapsamında bir çekirdek ekip kuruldu. Kurulan çekirdek ekibin elemanları Türkiye’nin dört bir tarafından TÜBİTAK/UEKAE da toplandı. 2014 yılından kullanılan işletim sistemlerinin mevcut dağıtımlarındaki sorunları, programın nasıl geliştirilebileceği ve bunların iş gücü teknik olarak değerlendirildi.
Bu şartlar altında Pardus 1.0 resmi olarak 27 Aralık 2005 tarihinde duyuruldu. Yaklaşık bir yıl sonra 18 Aralık 2006 yılında da Pardus 2007 sunuculardan indirmeye hazırdı.
Pardus İşletim Sisteminin Özellikleri Nelerdir?
Pardus milli işletim sistemidir. Pardus’un bugüne kadar 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü işletim sistemi olarak paylaşılmıştır. Bunlar dışında iki tanede kurumsal sürümü mevcuttur. Pardus işletim sistemi özellikleri şunlardır;
- Açık kaynaklı bir işletim sistemidir.
- GPL (Genel Kamu Lisansı) sahip bir işletim sistemidir.
- Özgür bir işletim sistemidir.
- Dil olarak Türkçe kullanılabilir.
- Virüsler üzerinde belli bir düzeyde korumaya sahiptir.
- Kişiselleştirmeye uygun olduğu için daha kolay bir kullanım sağlanabilir.
- Hızlı bir kurulumu vardır
- Başka işletim sistemlerinin yanında da kullanılabilir.
- Ücretsiz kurulum yapılmaktadır.
Pardus işletim sistemi bir Linux dağıtımıdır. Ülkemizdeki özgür yazılımın geliştirilme gayreti üzerinde bir program halini almıştır. Pardus programı altında özgün projeler şeffaf bir şekilde geliştirilerek yazılım olarak paylaşılır.
Pardus Sisteminin Gereksinimleri Nelerdir?
Pardus sistemi 800 mhz Intel veya amd işlemci bulunan teknolojik aletlerde kullanılabilir. Ayrıca program için en az 256 mb RAM olması gerekir. Pardus işletim sistemini kurmak ve kullanmak için de kullanılacak teknolojik aletlerde internet bağlantısı olması gerekir.
Pardus İşletim Sistemini Kullanan Yerler Nerelerdir?
Pardus işletim sistemi ülkemizde milli olduğu için birçok kurum ve kuruluş tarafından tercih edilir. Bunlar başlıca milli savunma bakanlığı, dışişleri bakanlığı, Türk silahlı kuvvetler ve emniyet teşkilatı gibi kurum ve kuruluşlardır. Bunlar dışında birçok üniversite ve hastanelerde de pardus işletim sistemi kullanılmaktadır.
Pardus Yazıcı Kurulumu
Pardus işletim sisteminin yükleme yapmak için kendi internet sitesinden indirim yapmak mümkündür. Kurulumu içinde şu adımlar izlenebilir;
- Kurulum ortamını (DVD, USB ve vb.) yerleştirerek bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Bilgisayarınız yeniden başlatılınca önyükleme tuşuna basınız.
- Dil seçimi yaparak programınızın olmasını istediğiniz dili seçin.
- Konum seçerek ülkenizin saat dilimini ve sistem yerelini belirleyin.
- Kullanılacak klavye düzenini seçerek rahat edebileceğiniz klavye tipini seçin.
- İnternet ağı içerisinde makine adınızı belirleyin.
- Kullanıcı adı ve parola belirleyin.
- Son olarak ‘Yardımcı ile – diskin tamamını kullan’ seçerek ilgili seçili diski yapılandırılarak kurulumuz başlayacaktır.
Pardus işletim sisteminin kurulumu birçok işletim sisteminin kurulumuna göre daha hızlıdır. Anlayabileceğiniz dili seçerek daha anlaşılır ve güvenilir bir şekilde kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Pardus yazıcı kurulumu, makalemiz umarım yararlı olmuştur.