Hikayeleri duydun, belki de kendin deneyimledin. Sohbet ediyorsun, Facebook’u aç ve bam! Az önce bahsettiğiniz ürün için bir ilan var. Tabii ki, Facebook konuşmaları dinliyor gibi görünüyor. Ama aslında durum bu mu?
Öyle olabilir, ama bu pek mümkün değil. Daha fazla dikkatli olmak istiyorsanız, telefonunuzdan /ayarlar / uygulamalar/ Facebook uygulaması (ve Instagram, Messenger vb.) izinler İçin mikrofon, konum, kamera vb. Gibi öğelere erişimi devre dışı bırakın.
Ancak, feed’inizde reklamların görünmesinin nedeni, Facebook’un konuşmalarınızı dinlemesi nedeniyle değildir.
Facebook’un sizi dinlemesinin asıl sebebi sizi dinlemesi. Yığınlar, höyükler, sizin ve platformdaki herkes hakkındaki verilerden iğrenç miktarda veri. Etkileyici.
Facebook’un zaten konuşmalarınızı dinleyenden daha fazlasını nasıl bildiğini öğreneceğiz,
İçerik konuları
Gerçek Açıklama
Günde 5.000 reklam görüyoruz . Telefonlarımıza bakarak daha fazla zaman harcıyoruz . Telefonlarımızda harcadığımız her dakika, 30 saniye sosyal medyada.
Facebook’un reklamı olmadığını hatırlıyor musunuz? Ancak daha iyisi veya kötüsü için, Facebook ve diğer sosyal platformlar şimdi dikkatimizin büyük bir bölümünü yönetiyor. Bu, ürünlerini veya hizmetlerini satmak isteyen şirketler için altından daha değerli.
Sonuçta, her gün sayısız ilanla bombalanıyoruz. Reklamların çoğuna dikkat etmediğimiz ve yalnızca geçmişe kaydırdığımız. Bazıları kısaca gözden geçirebilir ve sonra görmezden gelebiliriz. Ve sonra dikkatimizi çeken bir tane var. Sadece konuştuğumuz ve aramadığımız veya aramadığımız şey, Facebook’un bunu bilmesine imkan yok. Bunun dışında. Facebook zaten biliyordu. Senden daha iyi alacağın şeyleri biliyorlar. Bir sonraki bölümde bu konuda daha fazla.
Facebook’un sohbetimizi dinlediğini düşündüğümüzde oyunda olan bilişsel önyargıdır. Dinlediklerini varsayıyoruz, çünkü bir veya birkaç reklam, bir şey hakkında konuştuktan hemen sonra geldi. Başka nedenlerle gösterilen binlerce reklamı unutuyoruz. Gerçekte en korkutucu anda ortaya çıkan binde bir komplo teorisine uyan binden birine dikkat ediyoruz. Şans kaybedilir ve eğer çok sayıda reklam gösterilirsek, Facebook’un hedeflemesine izin verilmeyen seviyeye hedef olmasalar bile, biri yapışmaz.
Nasıl Yapılır?
Facebook’un her kullanıcı için 52.000 veri noktası topladığı görülmüştür. Peki ya bir Facebook profiliniz yoksa? Bu durumda, hakkınızdaki sadece 1.500 veri izlenir.
Facebook, sizin hakkınızda, arkadaşlarınız, grubunuz, katıldığınız gruplar ve herkesin verilerini toplar.
Sonuç, insanlığın nasıl bir şey olduğuna dair tam bir görüş edinebilmek için. Tüm farklı kişilikleri, mizaçları, ilgi alanlarını, arzularını vb.
Aşağıdaki grafiğe bakmaktır.
Bunun dünyadaki tüm farklı insanlar olduğunu hayal edin. Hepsi o grafikte bir yere uyar.
Sağ üstte pembe şapkalar ve yeni Oyuncak Hikayesi filmiyle ilgilenen on iki yaşındaki masum bir çocuğunuz olabilir. Grafiğin sol alt köşesinde bulabileceğiniz bu kişinin profilinden çok uzakta, muhtemelen toplu çekim veya başka bir konuşamayan suç işlemekle ilgilenen bir kişi. Sol üstte, vergi sahtekarlığı yapma yollarını gösteren kapitalist bir bankacınız olabilir, böylece şirket hissesi artacaktır. Sağ altta, karşı uçta, yılda 12 ay kullanılmış suyu geri dönüştürerek gezegeni kurtarmak için harcayan biri olabilir.
Bu grafikte akla gelebilecek her insan var. Muhtemelen tam olarak bu kategorilerden birine uymuyorsunuz, ancak grafiğin üzerinde bir yere düşüyorsunuz ve bu nokta Facebook, bu grafikteki her bireyin ne tür bir insan olduğunu tam olarak biliyor.
Facebook’ta bir milyar insanı ve Facebook’un her insan için sahip olduğu on binlerce veri noktasını düşündüğünüzde, dünyanın nasıl bir şey olduğunu bir araya getirmeye çalışacak bir ton veri var.
Bunun anlamı, oradaki milyarlarca farklı insanın, Facebook, tüm bu olası insanların neye benzediğinin bir spektrumunu yaratır.
Reklamlar Neden Creepy?
Facebook’un sizi reklamlarla hedeflemede bu kadar iyi olmasının nedeni, üzerinde çok fazla bilgi topladığından değil. Çünkü herkes üzerinde çok fazla toplar. Üstel bir efekt.
Facebook’un yaptığı veri analizinde değil. Meta verileri analiz ediyor.
Bunun gibi bir düşünün: