Bilgisayar programlama, ya da diğer adıyla kodlama, otizmli çocuklara sahip aileler arasında oldukça tartışılan bir konu haline gelmiştir.
Bilgisayar programlama, ya da diğer adıyla kodlama, otizmli çocuklara sahip aileler arasında oldukça tartışılan bir konu haline gelmiştir.

Bilgisayar programlama, ya da diğer adıyla kodlama, otizmli çocuklara sahip aileler arasında oldukça tartışılan bir konu haline gelmiştir.

Birçok araştırmacı ve eğitim uzmanı, bilgisayar programlama için gereken beceriler ile otizmli çocukların sahip olduğu doğal beceriler arasında doğal bir uyum olduğunu düşünüyor.

Örneğin, bilgisayar programlama güçlü matematik, mantık ve uzamsal akıl yürütme becerileri gerektirir ve bu kategorilerde birçok otizmli çocuk başarılıdır.

Bu rehberde, otizm spektrumundaki çocukların ebeveynlerine sıkça karşılaşılan sorulara cevaplar vermeyi amaçlıyorum. Ayrıca akademik yaklaşım, müfredat, çocuklar için kodlama dilleri ve diğer rehberlikler hakkında faydalı olabilecek kaynakları da derledim.

Otizmli Çocuklar için Kodlama Rehberi
Otizmli Çocuklar için Kodlama Rehberi

Kodlama Nedir?

Bilgisayar programlama, ya da kodlama, programcıların bir bilgisayara nasıl bir görev yapacağını söyleme sürecidir. Kodlama, programlama dillerini kullanarak bilgisayar programları yazmayı içerir. Çocuklar için kodlama, en etkili şekilde ilgi çekici içeriklerle ve yaratıcı projeler oluşturmalarına olanak tanıyan yöntemlerle öğretilir.

Neden Otizmli Çocuğum Kodlama Öğrenmeli?

Otizm spektrumundaki öğrencilere bilgisayar bilimi eğitimi vermenin birçok önemli nedeni vardır:

  1. Otizmli yetişkinlerin istihdam oranı %10 – %20 arasında tahmin edilmektedir. Bilgisayar programlama, gerekli becerileri öğrenen öğrenciler için kazançlı iş fırsatları sunabilir.
  2. 2020 yılı itibariyle, ABD’de yaklaşık 1 milyon teknoloji işi, nitelikli mühendis eksikliği nedeniyle boşta kalacaktır.
  3. Bilgisayarla ilgili meslekler, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanındaki projeksiyona göre yeni iş pozisyonlarının %60’ını oluşturmaktadır.
  4. Bilgisayar bilimi, matematik, bilim, problem çözme, takım çalışması, proje tabanlı öğrenme, yaratıcı sanatlar ve daha birçok alanda beceriler geliştirir.
  5. Kodlama öğrenmek, yabancı bir dil öğrenmek gibidir. Ne kadar erken başlanırsa, o kadar kolay olur.
  6. Bilgisayar programlama, bugünün iş piyasasında hemen geçerli olan beceriler öğretir.
  7. Bilgisayar mühendisliği işleri, yeni mezunlar için en yüksek maaşlı işler arasında yer almaktadır.

Otizmli Öğrencilerin Bilgisayar Bilimine İlgi Duyması

Oslo Üniversitesi Koleji’nden Kristen Ribu, Asperger Sendromu olan çocuklara bilgisayar bilimi öğretme konusunda yazdığı makalesinde, otizmli öğrencilerin bilgisayar bilimine ilgisinin büyük ölçüde bilgisayarların mantıklı ve tutarlı olmasından kaynaklandığını belirtmiştir. Sosyal etkileşimler belirsizlik ve belirsizlik sağlarken, bilgisayar programlama, girişlerin planlanması ve tasarlanmasıyla beklenen çıktıları elde etme egzersizidir.

Otizmli Çocuklar için Kodlama Rehberi

Otizmli Çocuğum Kodlama Öğrenirken Hangi Zorluklarla Karşılaşabilir?

Kodlama, tüm öğrencilerden sabır ve sebat gerektirir. Herhangi bir beceri gibi, bağımsız olarak kodlama yapabilmek için gerekli becerileri geliştirmek zaman ve özveri gerektirir ve sabırda zorlanan bazı çocuklar zorluklar yaşayabilir.

Kodlama Öğrenmek için Hangi Yaş Uygundur?

Çocuklar için kodlama, 5 yaş kadar erken bir dönemde öğretilebilir. En küçük öğrenciler için görsel blok arayüzleri veya yaşa uygun metin tabanlı kodlama dersleri önerilir.

Otizmli Çocuklar için Kodlama: Önemli İpuçları

Optimal Ortamı Bulun Sınıf mı Online mı?

Otizmli çocuğunuzu bilgisayar programlamaya tanıtırken farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Birçok şehirde, grup eğitimi veya özel dersler sağlayan çocuk kodlama akademileri ve sınıfları bulunmaktadır. Bazı öğrenciler sınıf ortamında iyi çalışamayabilirken, online seçenekler evin rahatlığında ders almalarını sağlar.

Eğlenceli Hale Getirin

Çocuklar için kodlama kursları eğlenceli olmalıdır. Çok akademik müfredatlardan kaçınılmalı ve çocuğunuzun ilgi alanlarına uygun eğlenceli, ilgi çekici kurslara odaklanılmalıdır. Kodlama öğretiminde, Minecraft için modlar oluşturma, oyunlar programlama, uygulamalar kodlama, dronlar kodlama gibi projeler önerilir.

Zaferleri Kutlayın

Bilgisayar programlama, küçük adımlarla ilerleyerek nihai projeyi üretme sürecidir. Çocuğunuz modülleri ve yeni projeleri tamamladığında, bu anları kutlamanızı ve başarılarını arkadaşlar ve aile ile paylaşmanızı öneririz.

Otizmli Öğrenciler için En İyi Programlama Dili Nedir?

6-8 yaş arası öğrenciler için görsel blok dilleri başlangıç için tercih edilir. Scratch ve Blockly gibi görsel blok dilleri önerilmektedir. Daha büyük öğrenciler için, görsel blok kaynakları veya doğrudan metin tabanlı dillere başlanabilir. Çocuğunuzun ilgilerine göre dil seçimi yapılmalıdır.

Çocuğum Hangi Kodlama Kavramlarını Öğrenebilir?

Bilgisayar bilimlerinde evrensel birçok kavram vardır. İşte yaygın iki kavram:

Koşullu İfadeler

Koşullu ifadeler, bir koşulun doğru veya yanlış olmasına bağlı olarak belirli bir kod bölümünün yürütülmesini sağlar.

Örneğin:

if (spacebar_pressed) {
jump();
}

Döngüler

Bir diğer yaygın programlama kavramı Döngülerdir. Örneğin, bir “While Döngüsü” belirli bir koşul doğru olduğu sürece komutu sürekli olarak yürütür ve koşul artık doğru olmadığında komutu durdurur.

while (Daytime) {
growCrops();
}

Küçük Çocuklar İçin Müfredat Önerileri

Görsel Blok Dilleri

Scratch (Ücretsiz)

MIT Media Labs tarafından tasarlanan Scratch, kodlama kavramlarını öğretirken öğrencilerin eğlenceli oyunlar inşa etmelerine olanak tanır.

Code.org (Ücretsiz)

Code.org, ilk modüllerde görsel blok arayüzleri ve daha ileri bölümlerde metin tabanlı kod öğreten bir platformdur. Minecraft ve Star Wars gibi popüler markalarla işbirliği yapmıştır…

Ayrıca okuyun: