Network Interface Card, bilgisayarların internete bağlanabilmesi için kullanılması zorunlu olan kart olarak tanımlanabilir. Bu kart, medya için bir bağlantı sağlama görevi görür. NIC, yani Network Interface Card, içerisinde protokol kontrol yazılımı bulundurur. Ayrıca Ethernet kontrolleri için de Media Access Control denilen MAC adresleri ile desteklenmesi gerekmektedir.
Bilgisayarlarda ağ üzerinde iletişim kurmanıza izin veren elektronik kartlara, NIC izin vermektedir. MAC adresi kullanılarak 1. Fiziksel katman ve 2. Veri bağlantısı ile fiziksel bağlantıyı ve alt adres sistemine girmesini sağlamaktadır. Benzer olarak, bilinen ve kullanılan Ethernet kartlar, ağ bağdaştırıcılarının bir türüdür. Bu kartlar, Ethernet desteği bulunan kablolar ile yüksek hızda ağ iletişimi kurmakta kullanılmaktadır. Ethernet kartları, çoğu ağ ara birim kartı gibi NIC adı ile anılır.
Zaman içerisinde NIC gelişimi
Uzun zaman önce Network Interface Card (NIC), büyük boyutlarda ISA kartları olarak üretilmiştir. Kullanıcı tarafından montaj yapılabilmesi için kasanın açılarak yerleştirilmesi ve kurulumu yapılması gerekmekteydi.
Yeni kartlar, PCI standardına uygun olarak üretildi. Üretici tarafından yüklenen sistemlerdi. PCI Ethernet kartı olarak adlandırılırdı.
Notebook (dizüstü bilgisayar) ve diğer taşınabilir bilgisayarlar için kredi kartı boyutlarında PCMCIA Ethernet kartları formunda üretilmişti. Bilgisayarın yan tarafında bulunan bir yuvaya yerleştirilerek kullanılmaktadır. Tüm bilgisayarlarla uyumlu olarak Universal bir cihazdır.
Harici olarak kullanılan USB Ethernet kartları da bulunmaktadır. Bu cihazlar, masaüstü bilgisayarlar için üretilmiş olan PCI Ethernet kartlara alternatif olarak üretilmiştir. Yaygın olarak kullanılmakta olan oyun konsollarına da uyumlu olarak üretilmiştir.
NIC haricinde bilinen, WNIC olarak adlandırılan ağ birimi denetleyici de bulunmaktadır. Kablosuz olarak bağlantı sağlayan bir ara birim denetleyicisidir. NIC‘den farklı olarak, bilgisayar ağına radiobased ile bağlantı sağlamaktadır. Sadece bir NIC olarak dikkat çeken denetleyici, Layer 1 ve OSI modeli olan Layer 2 ile çalışmaktadır. Kablosuz masaüstü için önemli bir bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır. PCI yuvası kullanılarak kurulması gereken bir bileşen olan WNIC, yeni teknoloji ile ana kart üzerinde dâhili olarak, üreticiler tarafından üretilmeye başlanmıştır.