Ses dosyalarının türüne göre farklılık gösterdiğini hepimiz çok iyi biliriz. Uzun yıllar önce dinlediğimiz ya da kayıt ettiğimiz ses dosyaları teknolojik gelişmelere dayalı olarak gelişme göstermiştir. Hatırlarsanız bundan 20 yıl önce ses kayıtları oldukça büyük yer kaplamış ve bundan dolayı yer kaybına yol açmıştır. Bu sebepten dolayı ses dosyalarının sıkıştırılması gerektiği düşünülerek araştırmalar yapılmış sonuç olarak MP3 denilen ses dosyaları oluşturulmuştur.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!

mp3onecikan

Bir diğer anlamı ile ses dosyaları sıkıştırılarak daha az yer kaplaması sağlanmış, bu dosya türüne MP3 denilmiştir. Açılımı olarak MPEG-1 Audio Layer III olarak bilinmektedir. MP3 tarihine göz atacak olursak, mucidi Fraunhofer Institute dir. Sesin sayısal hale getirilerek, insan duyu organı ile duyulabilir titreşimlerin silinmesi ile oluşturulmasıdır. Bir bakıma kirli ses dosyalarının temiz bir hale dönüştürülmesidir. Sıkıştırılma türü Lossy olarak bilinmektedir. Bit aralıklarına bağlı olarak ses dosyaları kalite bakımından farklılık göstermektedir. 128 kbit/s ayarında sıkıştırma yaklaşık 1:11 oranında alan tasarrufu sağlar.

Daha önceki ses kayıtlarını hatırlayalım. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz ses dosyalarının daha çok yer kapladığı ses kayıt dosyaları Wav, pcm, au, snd ve voc türündedir. Bu sıralamış olduğumuz türlerde insan kulağının algılamadığı titreşimlerin olmasından dolayı büyük oranda yer sıkıntısına yol açmaktadır. CD kapasitesini düşünecek olursak mevcut 700MB alana, 2 ile 5 dakika arasında ses kaydı yapılabilmektedir. Bu 3 ile 5 dk arası ses, sabit disk olarak ise 50MB ile 70MB arasında bir alan ihtiyacı doğurmaktadır.

mp31

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!

MP3, en çok kullanılan ses kayıt yöntemleri arasında yer almakta ve günümüz teknolojisine en uyumlu kullanım imkânı sunmaktadır. Müzik severlerin en çok kullandıkları ses dosyasıdır. Daha fazla müzik için alternatif bir ses türü bulunmamaktadır. İnternet ortamında da kullanılan ses türüdür. Alandan tasarruf etmenin en kolay yoludur diyebiliriz. Bunun dışında otomobillerde MP3 dosyası okuma desteği olan cihazlar olmamasından dolayı farklı bir ses dosyası türü kullanılmaktadır. Biz bu dosya türüne track diyoruz. Track’ler, MP3‘e alternatif olarak, cihazların okuyabilmesi için kullanılmaktadır. MP3’ten farklı olarak, bir Track daha çok alan kaplamaktadır. Bu sebepten dolayı pek tercih edilmemektedir. Zorunlu, yani ‘illa ki Track olmalı yoksa okuyamam’ diyen cihazlar için dosyaların dönüştürülerek oluşturulduğu türdür. Bilgisayar ortamında saklanması çok fazla alan kaybına da yol açmaktadır.

mp32

Sonuç olarak daha fazla alan için ses dosyalarınızı MP3 olarak saklamanız önerilir. Track ise MP3 okuyabilen bir cihaza sahip olmadığınız durumlarda bir CD üzerine oluşturularak kullanılabilen ses türüdür.

Buraya Tıklayarak Track CD’nin Nasıl Hazırlanabileceğini İnceleyebilirsiniz.

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!