MacOS dahil hiçbir yazılım saldırıya karşı bağışık değildir. Apple bilgisayarlarının artan popülaritesi onları kötü amaçlı yazılımlar için birincil hedef haline getirdi. Güvenlik şirketleri giderek Mac’ler için antivirüs sunuyor, ama buna gerçekten ihtiyacınız var mı?
MacOS Bilgisayarınızı Nasıl Korur?
Mac’iniz güvende tutmak için birçok yerleşik güvenlik özelliğine sahiptir. MacOS’un (eski adıyla Mac OS X) temel kayası, kaya gibi sağlam bir Unix temelidir. Bu, BSD ve Linux’un kurulduğu işletim sistemiyle aynıdır ve sağlam bir izin sistemi sayesinde güvenilirlik ve güvenlik konusundaki ününü kazanmıştır.
Platformu güvende tutmak için her Mac bir dizi özel teknoloji kullanır. Mac’inizin Xprotect adlı arka planda kötü amaçlı bir anti-tarayıcı çalıştırdığını öğrenmek sizi şaşırtabilir.
Mac’inizde bir dosyayı her açtığınızda, Xprotect dosyayı tarar ve bilinen macOS kötü amaçlı yazılım tanımlarına karşı denetler. Şüpheli bir şey bulursa, dosyanın bilgisayarınıza zarar vereceğine dair bir uyarı görürsünüz. Mac’iniz sistem güncellemelerini yüklediğinde, kötü amaçlı yazılım tanımlarını da günceller.
Gatekeeper adlı başka bir teknoloji, bilinmeyen uygulamaların zarar vermesini önlemeye çalışır. Varsayılan olarak, macOS, Apple tarafından geliştirilen bir geliştirici sertifikasıyla imzalanmayan veya Mac App Store’dan indirilen tüm yazılımları engeller.
İmzasız tüm uygulamalar zararlı değildir. Ücretsiz, açık kaynaklı uygulamalar oluşturan geliştiriciler, Apple Geliştirici Programına girmek ve sertifika vermek için gereken 99 $ ‘ı haklı gösteremezler. Gatekeeper’ı atlatmak için Sistem Tercihleri> Güvenlik ve Gizlilik’e gidin ve imzalanmamış bir uygulamayı açmayı denedikten sonra “Yine de Aç” ı tıklayın.
İmzalanmış uygulamaların ve Mac App Store üzerinden dağıtılan uygulamaların işletim sistemine zarar vermesini önlemek için Apple korumalı alanı kullanır. Sandboxing, uygulamaya amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlar. Bir uygulamayı sanal alanda çalıştırdığınızda, yapabileceklerini sınırlandırır ve girdiye göre ek izinler sağlarsınız.
Son olarak, sistem bütünlüğü koruması (SIP), temel sistem dizinleri de dahil olmak üzere sisteminizin en savunmasız kısımlarını korur. Apple, uygulamaların bu alanlara erişmesini önlediğinden, sahte yazılımlardan kaynaklanabilecek olası hasarları sınırlar.
SIP, Finder ve Safari gibi önceden yüklenmiş uygulamaları da bu uygulamaların çalışma şeklini değiştirebilecek kod enjeksiyonlarından korur. Mac’inizi yeniden başlatır ve bir Terminal komutu yürütürseniz, SIP’yi devre dışı bırakabilirsiniz; ama çoğu insan onu yalnız bırakmalı.
Mac bilgisayarlar, her an her saniye sizi çevrim içi dünyada kötü amaçlı yazılımlara karşı korumak için geliştirilmiştir. Dolayısıyla ek bir güvenlik yazılımı yüklemek sizin yerleşik Mac güvenlik araçlarına ne kadar güvenliğinizle alakalıdır.