Merak ettiğimiz terimlere devam ediyoruz. Bu yazımızda başlığımızdan da anlayacağınız üzere “MAC Adresi” nedir sorumuza yanıt vereceğiz. Bunun haricinde Mac adresi protokollerini, nasıl elde edildiği konularına da değineceğiz.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!

İngilizce açılımı Media Access Control olan MAC terimi, Türkçe’ye ortam erişim yöntemi olarak çevirilebilir. Bilgisayar ağınızda diğer cihazların ağ içerisinde tanınmasını sağlayan bir bilgisayar terimidir. Her bir ağda bulunan bilgisayarın, mobil cihazların ve hatta modeminizin dahi bir MAC adresi bulunmaktadır. “MAC adresim yok“ diye bir cümle kuramazsınız. Bu adresler 48 bit adresten oluşmaktadır. Bu da 248  = 281,474,976,710,656 adres üretilebileceği anlamına gelir.

MAC adresleri bir bakıma ağ üzerinde size ait olan fiziksel olan donanım adresiniz de diyebiliriz. Bilgisayarınızda bulunan Ethernet kartınızın ya da Wi-Fi kartının üreticiler tarafından oluşturulmuş kodlara MAC Adresi denilmektedir. Bu kodun ikinci bir benzerine asla internet ağı üzerinde rastlanamaz ve kullanmış olduğunuz ağ kartınızın klonlanması söz konusu dahi olmamaktadır. İlk başta bulunan 3 oktan, cihazın üreticisini göstermektedir, bunu da belirtelim.

Diğer bir husus ise bu MAC adreslerinin sadece bir ağ içerisinde (iş ağı, ev ağı) bilgisayar ve cihazların birbirlerine karışmaması ve birbirlerini tanımasını sağlayan kod sistemidir. Bu cihazlar arasında haberleşmeye olanak sağlamaktadır.

MAC Adresi Protokolleri Nelerdir?

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!
  • Token Ling
  • Ethernet
  • Wifi
  • Bluetoot
  • FDDI
  • SCSI

Bu adreslere göre ilk 3 bit adresi dağıtım organizasyonunu, son 5 bit ise üreticiyi temsil etmektedir. Doğrusu MAC adresine bakılarak üretici firma bilgisini bulabilirsiniz.

mac1

 

Farklı MAC Adresleri bulunduğunu da bilmenizi isteriz. MAC adresi bit değerleri arasında “:” işareti kullanılmaktadır. Örnek verilecek olursa 01:23:44:65:88:AD şeklindedir. Özel MAC Adresleri de bulunmaktadır. Bu Özel MAC adresleri tüm cihazlara yayın yapabilen cihazlar için kullanılır. Örnek olarak DD: DD: DD: DD: DD: DD şeklinde olmaktadır. İlk bit değerleri 01 olan MAC adresleri, Ethernet veya FDD cihazlarından, birçok cihaza yayın yapabilen MAC adresleridir. 02 ile başlayan MAC adresleri ise yerel cihazlara yayın yapmaktadır.

Ipv6, 128 bit ile oluşan MAC adresine sahiptir. İlk 64 bit değeri ağ adresine, diğer 64 bit ise bilgisayar adresine ayrılmış bir sistem olarak dikkat çekmektedir.

Sonuç olarak bir MAC adresi, bilgisayarı ağ içerisinde nerede olduğu ve kimin tarafından kullanıldığı kolaylıkla tespit edilmesine imkan sağlayan sistematik bir plaka gibidir denebilir. Değiştirilemez. Bunun için cihazınızın teknik donanımı ve hatta tüm ağ donanımın değişmesi gerekir, diyebiliriz.

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!