Eski oyunuyla gönlümüze taht kuran Killing Floor, yeni oyunuyla, farklı bir oyun tarzıyla karşımıza çıktı: Cehenneme doğru ilerleyiş…
Killing Floor bundan 15 sene önce, Half Life 2’nin bir modu olarak karşımıza çıktı; tıpkı Counter Strike gibi (Counter Strike, Half Life 1’in moduydu; sonra bu modu yapanlar Valve’in bünyesine katıldı. Ardından Counter Strike serileri çıkarmaya başladılar). Mod çok tutulunca, bir oyuna gerek duymadan başlı başına kendisi bir oyun olsun diye yapımcı kolları sıvadı ve karşımıza Killing Floor 1’i çıkardı.
Bir dijital oyun platformunda anlık olarak yayınlanan çok oynanan oyunlar listesinde kısa sürede ilk 10’a yükseldi. O kadar çok ilgi gördü ki, sunucuya girip oyunu oynamak için saatler beklendi. Hep “Birisi çıksa da girebilsem oyuna” düşüncelerine şahit olundu, oyun tarafından. Başarımları da buna etki etmiştir gerçi ama, oyun modundan kat be kat eğlenceliydi.
İçerik konuları
Farklı Bir Mutlak Olay
İlk Killing Floor’u unutulmaz oyun yapan en önemli iki etken vardı; Biri zorluk seviyeleri ve ikincisi (önemlisi) başarımları.
Başarım kazanabileceğiniz dört zorluk seviyeleri mevcuttu: Normal, Hard, Suicidal ve Hell on Earth. Oyunu oynarken 2 kişiyle başlıyorsunuz, yaratıkları birkaç darbeyle (veya tek darbeyle) etkisiz hale getiriyorsunuz. Ama oyunu 6 kişiyle oynarsanız, dalga dalga çıkan yaratıklar zor ölmeye başlıyor. Seviye sistemi de devreye girince, Hell zorluktaki bir oyuna seviye 1’deyken girerseniz, yaratıkların bir darbesiyle ölür, bir sonraki akımı beklerken diğer oyuncuları izlersiniz. Ki seviye 1 iken Hell’e girerseniz, anında sunucudan atılıyorsunuz diğer oyuncular tarafından.
Killing Floor 1’in başarımları ise efsane. Dönemsel olarak başarım eklemişlikleri var Tripwire Interactive’in. Yılbaşı için özel yaratıklar, haritalar ve başarımlar ekleyerek oyunu canlı tutuyorlar. Steam’in yaz indirimleri döneminde yine özel yaratıklar, haritalar ve başarımlar ekliyorlar. Cadılar bayramını hiç söylemiyorum, o zamanlarda daha atmosferik etkileşimler yapıyorlar. Hiç unutmam, “Parti Evi”ni ilk kez oynuyordum. Tek başına… Yaratıkları da ilk kez görünce… “Aman Allah’ım” diye bir bağırdım; yan komşu 1 dakika sonra kapıya geldi birşey mi oldu diye (evet, hâlâ bizde komşuculuk devam ediyor). O derece bir etkiye sahip dönemsel yenilikler.
Tripwire Interactive, KF 2’de de dönemsel etkileşimleri bırakmadı. İlk kez gireceğiniz bir haritayı denerken lütfen dikkat edin; çünkü karşımıza çıkacak her yaratık daha bir detaylı, korkmak için görsel yönden çok uyarıcı.
“Gerçek Olmayan” Oyun Motoru
Killing Floor’un ilk oyunu, Unreal Engine 2 oyun motoruyla hazırlanmış bir yapı. Gerçeklikten uzak gibi gözüken bir atmosfer ortamında arkadaşlarınızla çok çok eğleneceğiniz bir oyun, o bir gerçek. Ama ikinci oyun KF1’den 10 kat daha eğlenceli bir yapıya sahip. UE 4 oyun motoru vasıtasıyla görsel açıdan “çağ” atlamış bir biçimde karşımızda: Harita detayı, yaratıklar, oyuncuların görüntüleri. Kesinlikle görmeniz gereken hoş detaylara sahip. Yaratıklarda özellikle Fleshpound, benim favori yaratığım.
İlk KF’deki gibi, bu oyunda da farklı farklı zorluk seviyeleri mevcut ve yine ilk KF’deki gibi seviyeniz 1 iken çok çabuk ölebiliyorsunuz Hell seviyesinde veya Suicidal’da. Böyle bir durumla karşılaştığınızda seçmeniz gereken iki seçenek var; ya Normal zorlukta oynayacaksınız oyunu ya da Hard’da. Öyle ki Perk’iniz gelişecek, geliştikçe başarımlar kazanacaksınız, oyundan aldığınız haz da artacaktır. (Bahsetmeye gerek yok ama;) Arkadaşlarınızla oynarsanız oyunu, alacağınız haz 10 kaplan gücünde olacaktır, benden söylemesi!
Dalgalar halinde yaratıklar üzerinize geldiğini söyledik, grafiklerden bahsettik, ilk oyunda da olan özel dönemsel değişiklerin ikincisinde de olduğundan bahsettik. Şimdi sıra oyun içi mekaniklere geldi. Oyunda öldürdüğünüz her yaratık size, dalgalar arasında silah veya mühimmat alabilmeniz için para kazandırıyor. Bu paralarla ya Perk’inize ait yeni silah alabiliyorsunuz ya da çelik yelek, el bombası ve kullandığınız silaha mermi alma üçlemesini gerçekleştirerek, gelecek olan akıma hazırlık sağlıyorsunuz. Yaratıkları öldürme işi de inanın zevkli (tamam kan revan oluyor her yer, ilk kez oynayanlar bunun yüzünden mutlaka itici bulacaklar oyunu ama zamanla insan alışıyor). Özellikle siz veya takım arkadaşlarınızdan birisi yaratıklardan herhangi birisine Headshoot (kafadan vuruş) yaparsa, 10 saniyelik ortamda ağır çekim meydana geliyor. Şöyle ki; mesela ben kafadan vuruşu gerçekleştirdim, anında ekran siyah-beyaz oluyor (sıcak renkler hariç – sarı, kırmızı, turuncu – her yer siyah-beyaz) ve ağır bir zaman akış süreci başlıyor, gruptaki herkes için. Yaratıklar ağır hareket ediyor. Bunu gören siz de (10 saniyede olsa) eğlencenin dibine vuruyorsunuz.
Killing Floor 2, ilk oyununa nazaran daha eğlenceli, detaylı ve başarılı, alınıp arkadaşlarınızla iyi eğlenebileceğiniz, Headshoot’ın dibine vurmayı düşünebileceğiniz ender oyunlardan birisi. Biz Oyuncuların Dünyası olarak oynuyoruz. Grubumuza katılırsanız belki beraber oynayabiliriz birgün, beli mi olur?
- Yapımcı: Tripwire Interactive
- Dağtımcı: Tripwire Interactive
- Tür: Aksiyon
- Platform: Bilgisayar, XBox One, PS4
- Etki Alanı: Kan ve Şiddet, +16
Ufak Bir Tüyo!
Haritada yer alan bir noktaya takım halinde pusarsanız, üzerinize dalga dalga gelen yaratıkları çok çabuk alt edebilirsiniz. Oyun içerisinde hepiniz Berserker Perk’ini seçip dolaşırsanız akımları çok çabuk bitirirsiniz.