Küçük işletmeler için sosyal medyayla ilgili duymuş olabileceğiniz genel bir kural, belirli bir platformda günde en az 1-kez ve günde en fazla 3-kez paylaşım yapmaktır. Ancak bu kuralın istisnaları var ve Instagram Hikayeler (Instagram Stories) bunlardan biri.
Çoğu sosyal medya haber akışında (zaman tünelinde), takipçilerinizin görmek isteyebilecekleri diğer şeylere ulaşmak için gönderdiğiniz (paylaştığınız) her şeye göz atmak zorunda kalacağından, günde birçok kez gönderi yayınlamak görgüsüzlük olarak algılanır ve spam olarak kabul edilir. Çok sık gönderi (paylaşım) yapmak, takip edilmemenin kesin bir yoludur. Ancak Instagram Hikayeler (Instagram Stories), tabiri caizse, tamamen başka bir hikaye: Hikayeleriniz, takipçilerinizin, paylaştığınız her şeyi görmek istemiyorsa, atlanması kolay olan, haber akışının belirli bir bölümünde bulunur.
Ancak bu, günde 100-Hikaye (Story) yayınlamanız gerektiği anlamına gelmez.
Her gün yayınlamanız gereken hikaye sayısını hesaplamak için belirlenmiş bir formül bulunmamakla birlikte, aşağıdaki noktaları dikkate almak, işletme hesabınızın takipçilerini uzaklaştırmak yerine, onları çekecek doğru ritmi ve frekansı bulmanıza yardımcı olacaktır.
Yalnızca, Değer Katan İçerik Yayınlayın
Haber akışınıza (zaman tünelinize) eklediğiniz her Hikaye (Story), hedef kitleniz için değerli ve ilgi çekici olmalıdır.
Gönderilerinizin her zaman % 100 markanızla – işletmenizle alakalı olması gerekmez; bazen her zamanki içeriğinizden biraz sapmak canlandırıcıdır, özellikle de bunu kişisel bir şey paylaşmak için yapıyorsanız. Ancak, takipçilerinizin sizi tanımasına ve onlara takdir edecekleri bilgileri sağlamasına yardımcı olacak ilgi çekici içeriğe bağlı kaldığınızdan emin olmalısınız. Yalnızca paylaşım yapmak için yayınlamayın.
Spam Yapmaktan ve Sürekli Tanıtımdan (Yapmaktan) Kaçının
Sosyal medya, insanlarla etkileşim ve kişisel bağlantılar kurmak için bir platformdur. Bunu yalnızca reklam için kullanmak, bu hedefin altını oyar, siz ve takipçileriniz arasında bir mesafe duygusu yaratır. Elbette tamamen reklam olan gönderiler oluşturabilirsiniz, ancak bunlar, takipçilerinize değer katan, ilham veren, yararlı bilgiler içeren ve eğlenceli diğer gönderiler arasında sunulmalıdır.
Aynı durum Hikayeler (Stories) haber akışınız (zaman tüneliniz) için de geçerlidir. Birisi Hikaye (Story) akışındaki profil fotoğrafınızı her tıkladığında, başka bir reklam görürse, çok hızlı bir şekilde geri tuşuna tıklar ve sonunda sizi takip etmeyi bırakabilir.
Hikayelerinize (Stories) Renk Katın
Doğru türde içerik gönderiyor olsanız bile, takipçilerinizin dikkatini çekmek için Instagram’daki bütün (haber) akışlarıyla rekabet ediyorsunuz. Dolayısıyla takipçilerinizin ilgisini korumak istiyorsanız, Hikayelerinizin öne çıkmasını sağlamalısınız.
Hikayelerinizi üst seviyelere çıkarmanın kolay bir yolu, sade resimlerinizi veya çekimlerinizi harika animasyonlar, efektler ve müzikle göze çarpan videolara dönüştürmek. Çeşitli şablonlar kullanarak, birbirini tamamlayan ve akıcı bir dizi slayt da oluşturabilirsiniz.
Özellikle anketler, sorular ve emoji kaydırıcıları gibi etkileşimli çıkartmaları da eklediğinizden emin olun.
Hikaye (Story) Analizini Kullanın
Hikayelerin ne sıklıkta yayınlanacağına dair en iyi turnusol testi, gerçek zamanlı olarak gerçekte ne olduğuna bakmaktır; yani, Instagram Insights‘ta (Instagram İstatistikler) Hikaye analizlerinizi takip etmektir.
Analizleriniz, Hikayelerinizin nasıl performans gösterdiğini ve takipçilerinizin ilgisini ne kadar iyi çektiğini ve ne kadar süre ile iyi tuttuğunu size söyleyecektir. Örneğin, takipçilerin 5-6 slayttan sonra sürekli olarak düştüğünü fark ederseniz, bu, onların dikkat sürelerinin üst sınırını bulduğunuz anlamına gelebilir. Ancak bu, son birkaç slaytın yeterince ilgi çekici olmadığı anlamına da gelebilir; bu nedenle yalnızca sayılara değil, tepki verdikleri gerçek içeriğe de dikkat etmek önemlidir. Rakamları yakından takip ettiğinizde, deneme yanılma ile uzun bir analiz sürecini kısa sürede kat edebilirsiniz.
Son Not
Instagram Hikayeleri (Instagram Stories) söz konusu olduğunda, tutarlılık kadar değerli hiçbir şey yoktur. 24-saatlik bir süre içinde yayınlanan en az 3-4 kare (resim – fotoğraf ya da video) ile her gün Hikayeler (Stories)’de görünmeye çalışın. Günlük düzenli olarak Hikayeler (Stories) paylaşmak, herhangi bir vakit yapılan 10-karelik düzensiz Hikayeden çok daha iyidir.
Gerçek şu ki, günlük yeterli sayıda Hikaye yayınlama, birçok farklı faktöre bağlıdır: Sektörünüz, belirli hedef kitleniz ve yayınladığınız içerik türü. Kendiniz ve işletmeniz için özelleştirilmiş bir Hikaye stratejisi oluşturun. İçerik oluşturmak için sahip olduğunuz zaman ve kaynaklar konusunda gerçekçi olun.
Ayrıca, ideal Instagram Hikayesi (Instagram Story) sayısını tutturmaya çalışırken, içeriğinizin kalitesini gözden kaçırmayın. Takipçilerinizin sizden daha fazlasını görmek istemesine neden olan yüksek kaliteli, ilgi çekici içeriğin yerini hiçbir şey alamaz.
Eylem Planı
- Henüz yapmadıysanız, Instagram Insights (Instagram İstatistikler) ve özellikle Hikaye analizleri bölümüne aşına olun ve kendinizi alıştırın.
- Hikaye gönderme sıklığınızı deneyin; fakat yalnızca takipçilerinizle alakalı ve onlara değer katan Hikayeler yayınladığınızdan emin olun.
- Analizlerinizi dikkatlice takip edin, verilerden ortaya çıkan ve her gün gönderilmesi gereken ideal Hikaye sayısını gösterebilecek herhangi bir modeli tespit edin ve kullanın.