Hoverboard nedir? Özellikleri nelerdir? sorusuna cavap arıyorsanız doğru yerdesiniz. Elektrik kaykaylar, popülaritesini girerek artıran ve kendi kendini dengeleme özelliği bulunan bir araç. Bazı ülkelerde yasaklansa da trendi önlenemiyor.

Hoverboard
Hoverboard nedir?

Hoverboard

Diğer adıyla elektrikli kaykay, şehir içinde kullanılabilecek çok pratik bir araç. “Hoverboard scooter” ve “kendi dengesini sağlayan scooter” olarak da biliniyor. Spor ve eğlence için farklı bir alternatif. Bozuk yollarda veya kaldırımlarda kullanımı zor olsa da engebeli yerlerde de kullanılabiliyor. Ancak en ideal kullanım alanı bisiklet yolları. İşe gitmek için kullanmak birçok insan için lüks olabilir. Ancak trafik keşmekeşinden kurtulmak için alternatif bir ulaşım aracı olma kapasitesi var. Onlarca marka ve modelde üretilen pratik bir araç. Kendi kendine dengeleme özelliği sayesinde kullanıcının sadece yönlendirmesi yeterli oluyor. Yürümek istemeyenler veya trafik karmaşasına çözüm için üretilmiş olabilir. Her iki amaç için de ideal bir araç. Sağlık ve spor uzmanları bu konuda ne düşünüyor bilinmez; ancak üzerinde durmak için enerji harcamanız gerekse de ayaklarınızla yürümek kadar sağlıklı olmayabilir!

Tarihi ve tanımı

Elektrikli kaykayın ilk örneği, 2014 yılında Çin merkezli “Chic Intelligent Technologies” firması tarafından tasarlandı. 2015 yılında Amerika’da popüler oldu. Amerika‘da “IOHAWK” markası adı altında satılan “Smart C1” modeli Türkiye’de satışa sunuldu. “Kendini dengeleyen kişisel araç” olarak tanımlanıyor. Şarj edilebilir pille çalışıyor. Sürücünün üzerinde durduğu platform ve bir iç dengeleme mekanizması ile birleştirilmiş bir sistemle çalışıyor. Tekerlekleri ve sensörleri de entegreli olarak hareket ediyor. Gençler arasında popülaritesi giderek artan bu araçta düşme tehlikesi çok az!

Özellikleri

Hoverboardın enerjisi, üzerindeki bir batarya veya güçlü bir elektrik motoru ile sağlanıyor. Bataryası normal bir ev elektrik şebekesi ile şarj edilebiliyor. Dinamik denge prensibi ile çalışıyor. Hoverboardlar, jiroskoplar yardımı ile denge sağlıyor. “Düzdöner” olarak da bilinen jiroskoplar, dönüş ekseninin kendi kendine herhangi bir yönü kabul etmekte özgür olduğu dönen bir çark veya disktir.

orta

Açısal hızın korumasına göre dönerken bu eksenin yönü devrilmeden veya dayanağın yönünden etkilenmez. Aracı hızlı kullanırken öne doğru hafif eğim yapılması merkezkaç kuvvetini dengelemeyi sağlar ve daha verimli çalışır. Jiroskop sayesinde kendini dengeleyebilen hoverboard, saatte 20 ila 40 kilometre hız yapabiliyor. 10 ila 30 kilometre menzili bulunan hovarboardların bazı modelleri 20 derecelik yokuşu çıkabiliyor. 1, 2 veya 4 tekerlekli olabiliyor.

Ağırlıkları 10 ila 15 kilogram arasında değişiyor. Eldeki bir kumanda ile kontrol edilebiliyor. Gitmek istenen yöne doğru eğilmek veya dönmek yeterli oluyor. Ancak Hoverboardların üzerinde bazı sensörler de bulunuyor. Akıllı sensörler sayesinde engebeli yüzeylerde sürücüden bağımsız olarak hızını ayarlayabiliyor. Bu şekilde çukurlarda veya bozuk yollarda dengeli bir sürüş imkânı sunuyor. Sensörleri, saniyede 200’ün üzerinde tarama yapabilme özelliğine sahip.

Ayrıca denge noktasını hesaplayabilen hız sensörleri de bulunur. Bünyesindeki işlemci, kullanıcının hareketlerini motor sistemine aktarabiliyor. Bu sayede “öngörülü” sürüş imkânı veriyor diyebiliriz. Bataryası birkaç saat içinde şarj edilebiliyor. 100-140 kilo arasında yük taşıyabiliyor. Yağmurlu havalarda da kullanılabiliyor. Ancak su birikintilerinden etkilenmiyor. Hoverboardı kullanmak da oldukça kolay.

Dakikalar için üzerinde durulabilmeyi öğrenmek mümkün. Yüksek hız yapmadığı için çocuklar da kullanabiliyor. Ancak çocuklar başta olmak üzere her kullanıcının kask, kol ve diz koruyucular takması gerekiyor.

 

son