Hipervizör Nedir?
Hipervizör, kaynakları çeşitli donanım parçalarına bölmek ve tahsis etmek için Bulut barındırmada kullanılan bir sanallaştırma yazılımı biçimidir. Bölümleme, izolasyon veya soyutlama sağlayan programa sanallaştırma hipervizörü denir. Hipervizör, birden çok konuk işletim sisteminin (OS) aynı anda tek bir ana sistemde çalışmasına izin veren bir donanım sanallaştırma tekniğidir. Bir Hipervizör bazen sanal makine yöneticisi (VMM) olarak da adlandırılır.
Hipervizör Çeşitleri
TİP-1 Hiper
Yönetici : Hipervizör, doğrudan temel alınan ana bilgisayar sisteminde çalışır. “Yerel Hipervizör” veya “Çıplak metal Hipervizör” olarak da bilinir. Herhangi bir temel sunucu işletim sistemi gerektirmez. Donanım kaynaklarına doğrudan erişimi vardır. Tip 1 Hipervizör örnekleri arasında VMware ESXi, Citrix XenServer ve Microsoft Hyper-V Hipervizör yer alır.
Tip-1 Hipervizörün Artıları ve Eksileri:
Artıları: Bu tür hipervizörler, fiziksel donanım kaynaklarına doğrudan erişimleri olduğu için çok verimlidir. Bu, güvenliğin güçlendirilmesine neden olur. Çünkü herhangi bir üçüncü taraf kaynağı yoktur. Böylece saldırgan hiçbir şeyden ödün veremez.
Eksileri: Tip-1 Hipervizöryle ilgili bir sorun, genellikle çalışmasını gerçekleştirmek ve farklı VM’lere talimat vermek ve ana bilgisayar donanım kaynaklarını kontrol etmek için ayrılmış ayrı bir makineye ihtiyaç duymalarıdır.
TİP-2 Hipervizör:
Bir Ana Bilgisayar işletim sistemi, temel alınan ana bilgisayar sisteminde çalışır. “Barındırılan Hipervizör” olarak da bilinir. Bu tür hipervizörler, doğrudan temel donanım üzerinde çalışmaz. Bunun yerine bir Ana Bilgisayar sisteminde (fiziksel makine) bir uygulama olarak çalışırlar. Temel olarak, bir işletim sistemine yüklenen yazılım. Hipervizör, işletim sisteminden donanım çağrıları yapmasını ister. Tip 2 Hipervizör örneği, VMware Player veya Parallels Desktop’ı içerir. Barındırılan hipervizörler genellikle PC’ler gibi uç noktalarda bulunur. Tip-2 Hipervizör, mühendisler, güvenlik analisti için çok kullanışlıdır.
Tip-2 Hipervizörnin Artıları ve Eksileri:
Artıları: Bu tür hiper denetleyiciler, çalışan ana makinenin yanı sıra konuk İşletim Sistemine hızlı ve kolay erişim sağlar. Bununla birlikte hipervizörler genellikle konuk makine için ek kullanışlı özelliklerle birlikte gelir. Bu tür araçlar, ana makine ile konuk makine arasındaki koordinasyonu geliştirir.
Eksileri: Burada fiziksel donanım kaynaklarına doğrudan erişim yoktur, bu nedenle bu hiper denetleyicilerin verimliliği, tip-1 hiper denetleyicilere kıyasla performansta geriler ve erişim varsa bir saldırganın güvenlik zayıflığını tehlikeye atabileceği potansiyel güvenlik riskleri de vardır. konuk işletim sistemine de erişebilmesi için ana işletim sistemi.
Doğru hipervizörü seçme :
Tip 1 hipervizörler, Tip 2 hipervizörlerden çok daha iyi performans sunar çünkü orta katman yoktur, bu da onları kritik görev uygulamaları ve iş yükleri için mantıklı bir seçim haline getirir. Ancak bu, barındırılan hiper denetleyicilerin yerinin olmadığı anlamına gelmez – kurulumları çok daha kolaydır, bu nedenle, örneğin bir test ortamını hızlı bir şekilde dağıtmanız gerekiyorsa, iyi bir seçimdir. Hangi Hipervizörnin ihtiyaçlarınızı karşıladığını belirlemenin en iyi yollarından biri performans ölçümlerini karşılaştırmaktır. Bunlara CPU ek yükü, maksimum ana bilgisayar ve konuk belleği miktarı ve sanal işlemciler için destek dahildir. Uygun bir Hipervizör seçmeden önce aşağıdaki faktörler incelenmelidir:
- İhtiyaçlarınızı anlayın: Şirket ve uygulamaları, veri merkezinin (ve işinizin) nedenidir. Şirketinizin ihtiyaçlarının yanı sıra sizin (ve BT’deki iş arkadaşlarınızın) kendi ihtiyaçlarınız da var. Bir sanallaştırma hipervizörü için gereksinimler şunlardır:
a. Esneklik
b. Ölçeklenebilirlik
c. Kullanılabilirlik
d. Kullanılabilirlik
e. Güvenilirlik
f. Verimlilik
g. Güvenilir destek
- Bir Hipervizörnin maliyeti: Birçok alıcı için, bir Hipervizör seçmenin en zor kısmı, maliyet ve işlevsellik arasındaki doğru dengeyi kurmaktır. Bir dizi giriş seviyesi çözüm ücretsiz veya pratikte ücretsiz olsa da, pazarın diğer ucundaki fiyatlar şaşırtıcı olur. Lisans çerçeveleri de değişiklik gösterir, bu nedenle paranızın karşılığında tam olarak ne elde ettiğinizin farkında olmanız önemlidir.
- Sanal makine performansı: Sanal sistemler, en azından her sunucudaki uygulamalarla ilgili olarak, fiziksel muadillerinin performansını karşılamalı veya aşmalıdır. Bu kriteri karşılamanın ötesindeki her şey kârdır.
- Ekosistem: Bir çözümün maliyet etkin olup olmadığını belirlemede, bir Hipervizörnin ekosisteminin rolünü gözden kaçırmak caziptir. Uzun dönem.
- Kendiniz test edin: Mevcut masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızdan temel deneyim kazanabilirsiniz. Güzel bir sanal öğrenme ve test ortamı oluşturmak için hem VMware vSphere hem de Microsoft Hyper-V’yi VMware Workstation veya VMware Fusion’da çalıştırabilirsiniz.
HİPERVİZÖR REFERANS MODELİ :
Temel donanımı taklit etmek için 3 ana modül koordinatı vardır:
DAĞITICI:
Dağıtıcı, monitörün giriş noktası gibi davranır ve sanal makine örneğinin talimatlarını diğer iki modülden birine yeniden yönlendirir.
ALLOCATOR: Ayırıcı
, sanal makine örneğine sağlanacak sistem kaynaklarına karar vermekten sorumludur. Bu, sanal makinenin, sanal makineyle ilişkili makine kaynaklarını değiştirmeyle sonuçlanan bir yönergeyi yürütmeye çalıştığında, dağıtıcının dağıtıcı tarafından çağrıldığı anlamına gelir. .
TERCÜMAN:
Yorumlayıcı modülü, yorumlayıcı rutinlerinden oluşur. Bunlar, sanal makine ayrıcalıklı bir talimat çalıştırdığında yürütülür.
Sanallaştırma ile alakalı bilgi bulacağınız makale için tıkla.