Ana Sayfa Bilgisayar En İyi Depolama Sürücüleri

En İyi Depolama Sürücüleri

112
0

PCIe ve SATA SSD’ler: Hangi Depolama Sürücüsü En İyisidir?

 

PCIe SSD’ler, SATA SSD’lerden daha hızlıdır. Ama buna ihtiyacın olmayabilir. Bu makale, PCIe SSD’lerin SATA SSD’lerden nasıl farklı olduğunu açıklar.

 
PCIe SSD’ler teknolojik olarak üstün olabilir, ancak bu onları her zaman SATA sürücülerinden satın almanız gerektiği anlamına gelmez.Bu makalede, SATA ve PCIe SSD’ler arasındaki farklara ve SSD satın alırken bilinçli bir karar vermek için bilmeniz gerekenlere bakacağız.

 

PCIe SSD Nedir?

Yeni SSD Alirken Bilmeniz Gereken 7 Terim 1

PCIe SSD’leri SATA SSD’lerden daha cazip ve pahalı yapan nedir? Performansa düşer mi? Evet, oldukça fazla.

PCIe’yi (Peripheral Component Interconnect Express) anakarta daha doğrudan bir veri bağlantısı olarak düşünebilirsiniz.

Genellikle son derece hızlı veri bağlantılarına ihtiyaç duyan grafik kartları gibi aygıtlarla kullanılır, ancak PCIe’nin veri depolama sürücüleri için de yararlı olduğu kanıtlanmıştır.

PCIe 3.0, şerit başına 985 MB/sn’lik etkin bir aktarım hızına sahiptir ve PCIe aygıtları 1x, 4x, 8x veya 16x şeritlerini destekleyebildiğinden, 15,76 GB/sn’ye varan potansiyel aktarım hızlarına bakıyorsunuz. Sadece bu da değil, PCIe 4.0 bunu yaklaşık 32GB/sn’ye iki katına çıkarıyor ve PCIe 5.0 bunu tekrar ikiye katlayarak 64GB/sn’ye çıkarıyor. Bu, SATA SSD’ler liginin çok dışında!

Ancak bu, 16x şeritli bir PCIe SSD’nin SATA SSD’den 25 kat daha hızlı olduğu anlamına mı geliyor? Teorik olarak, elbette, ancak bu kadar çok veri şeridine sahip tüketici sınıfı bir SSD bulamazsınız.

Genellikle 2x ve 4x arasında karar verirsiniz, bu da maksimum aktarım hızının 3,94 GB/sn’ye yakın olduğu anlamına gelir.

Buna rağmen, PCIe ve SATA arasındaki farkı yalnızca biraz zaman alan BÜYÜK dosyaları aktarırken fark edeceksiniz.

Örneğin bir video oyunu oynuyorsanız ve yalnızca oyunu başlatırken veya haritaları değiştirirken daha yüksek yükleme hızları istiyorsanız, hem PCIe SSD’ler hem de SATA SSD’ler yıldırım hızında hissedecektir.

PCIe SSD’ler daha kötü pil ömrüne sahip olma eğilimindedir. Yalnızca web’de gezindiğinizi, Google Dokümanlar’da çalıştığınızı, e-posta çektiğinizi veya yalnızca CPU veya RAM yoğunluklu bir şey yaptığınızı varsayalım. Bu durumda SATA ve PCIe SSD’ler arasında pek bir fark görmezsiniz (çünkü bu tür etkinlikler çok fazla veri aktarımı içermez).

Ancak sürekli olarak veri okuyor ve aktarıyorsanız, PCIe SSD’ler daha fazla enerji tüketecek ve pil ömrünü daha hızlı tüketecektir.

PCIe AHCI SSD’ler ve PCIe NVMe SSD’ler . Bu iki standart arasında seçim yapmak zorunda kalırsanız, NVMe ile devam edin. AHCI daha eskidir ve HDD’ler ve SATA için tasarlanmıştır; bu, AHCI kullanan bir PCIe SSD’nin maksimum potansiyelinde performans göstermeyebileceği anlamına gelir. NVMe, PCIe ile kullanım için özel olarak tasarlanmıştır, bu nedenle daha iyi performans gösterir.

SATA SSD Nedir?

Yeni SSD Alirken Bilmeniz Gereken 7 Terim 2

SATA (Seri ATA), SSD’ler tarafından sisteminizle veri iletişim kurmak için kullanılan bir bağlantı arabirimidir. 2003 yılında oluşturuldu, yani günümüzde en yaygın kullanılan bağlantı türlerinden biri olarak kendisini sağlamlaştırmak için çok zamanı oldu.

SATA SSD’ler daha iyi donanım uyumluluğuna sahiptir. Bir SATA SSD alırsanız, şu anda sahip olduğunuz masaüstü veya dizüstü bilgisayar ne olursa olsun, o bilgisayar on yıllık olsa bile, onunla çalışması neredeyse garantidir.

SATA SSD’lerin göreli performansı daha kötüdür. Bu yazı itibariyle SATA 3.0, teorik aktarım hızı 6Gb/sn (750MB/sn) olan SSD’nin en yaygın biçimidir. Ancak, aktarım için verileri kodlarken ortaya çıkan bazı fiziksel ek yük nedeniyle, aslında 4,8 Gb/sn (600MB/sn) pratik aktarım hızına sahiptir.

600 MB/sn oldukça hızlı olsa da, PCIe SSD’lerin sunduğu aktarım hızlarına yakın değildir.

Bununla birlikte, SATA SSD’ler sıradan ev kullanıcıları için yeterince hızlıdır ne kadar hızlı olduğunu göstermeye yardımcı olmak için, bir SATA SSD her saniyede bir CD’nin tamamını aktarabilir bu yüzden bunun bir anlaşma kırıcı olmasına izin vermeyin.

SATA SSD’ler daha ucuz olma eğilimindedir. Bu muhtemelen çoğu ev kullanıcısı için en önemli noktadır. Gerçek şu ki, SATA ve PCIe SSD’ler arasındaki fiyat farkı önemlidir, neredeyse SSD’ler ve HDD’ler arasındaki fiyat farkı kadar keskindir.

Her iki sürücü de SSD olsa ve aynı kapasiteye sahip olsa da SATA SSD, PCIe SSD’nin neredeyse yarı fiyatına. Bu, her yerde geçerlidir: SATA SSD’ler, PCIe SSD’lerden daha bütçe dostudur.

M.2 ve U.2 Nedir?

M.2 (“M nokta iki”) ve U.2 (“U nokta iki”), fiziksel bir cihazın şeklini, boyutlarını ve yerleşimlerini belirten form faktörü standartlarıdır. Hem M.2 hem de U.2 standartları, hem SATA hem de PCIe sürücüleri ile birlikte kullanılır.

M.2, uzun bir bakış açısıyla daha yaygındır, bu nedenle ikisi arasında seçim yapmanız gerekiyorsa ve hangi yoldan gideceğinizden emin değilseniz, M.2 daha güvenli bir seçenektir. U.2, esas olarak Intel 750 serisi SSD’ler için kullanılır ve onu destekleyen pek çok başkasını bulamazsınız.

Yeni SSD Alirken Bilmeniz Gereken 7 Terim 3

SATA SSD için M.2 kullanırken, performans normal bir SATA form faktörü kullanmakla aynıdır. PCIe SSD için M.2 kullanırken, x4 şeritte sınırlandırılırsınız, bu da sıradan bir ev kullanıcısı için fazlasıyla yeterli.

Ayrıca, x4 SSD’ler, x2 SSD’lerden daha yaygındır ve o kadar da pahalı değildir, bu yüzden bununla da devam edebilirsiniz.

Not: M.2 konektörünü U.2 konektörüne dönüştüren veya tam tersi bir adaptör satın alabilirsiniz, ancak bu tür adaptörler yapmaya çalıştığınız şeyin fiziksel sınırlarına uymayabilir.

PCIe SSD ve SATA SSD: Hangi SSD Türü Size Uygun?

PCIe ve SATA SSD’ler arasındaki seçiminiz iki temel faktöre bağlıdır. Birincisi, bütçeniz ve ikincisi, performans söz konusu olduğunda beklentileriniz. Kısıtlı bir bütçeniz varsa, SATA ile gidin. Sık dosya aktarımları için maksimum performansa ihtiyacınız varsa, PCIe ile devam edin. Her ikisi de M.2 form faktöründe kullanım için en uygun olanıdır.

Halihazırda bir HDD kullanıyorsanız, hangisini seçerseniz seçin, gayet iyi yapacaksınız. Hem SATA hem de PCIe SSD’ler, hız açısından HDD’lerden gözle görülür şekilde daha iyidir, bu nedenle her iki şekilde de gerçekten yanlış gidemezsiniz. Karar verdiğiniz şey PCIe ise, satın alma işleminizde doğru seçimi yaptığınızdan emin olmak için farklı sürümler hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz.