FAT32 ve NTFS, bir işletim sisteminde kullanılan dosya sistemleridir. NTFS, Windows NT ve 2000 gibi işletim sistemlerinin daha yeni sürümlerinde ve daha sonraki sürümlerinde kullanılan FAT32’nin halefi iken FAT32, dosya sistemlerinin en eski sürümüdür ve DOS ve Windows gibi işletim sisteminin önceki sürümlerinde kullanılır XP öncesi sürüm. FAT32 ve NTFS arasındaki önceki fark, NTFS dosya sisteminin, günlük tutmanın yardımı ile sistemde yapılan değişiklikleri izleyebilmesidir, ancak FAT32, çıkarılabilir medya ve depolama sürücüsünde hala kullanılmasına rağmen, FAT32’de durum böyle değildir. Ayrıca, NTFS büyük dosya ve birim boyutunu destekler ve verimli veri organizasyonu sağlar.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!

Şimdi, dosya sistemi nedir? Verileri sürücüde düzenleme ve depolama tekniğidir, ayrıca dosya adları, izin, diğer özellikler gibi bir dosyaya ne tür niteliklerin eklenebileceğini belirtir.

Karşılaştırma Tablosu

fat32 ntfs rsm1

FAT32’nin Tanımı

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!

Yukarıda belirtildiği gibi FAT32, 1970’lerde Windows işletim sistemi için geliştirilen en eski dosya sistemidir. Esasen 500 K’dan daha küçük bir boyuta sahip disket sürücü için tasarlandı. FAT – FAT12, FAT16 ve FAT32’nin üç versiyonu vardır ve diskteki dosya ve yapının boyutunda farklılık gösterirler. FAT dosya sistemi ilk olarak MS-DOS’ta kullanıldı, burada sabit sürücünün maksimum boyutu, 512 K bölümden oluşan 32 MB’lık sektörler olabilir. Çıkarılabilir sürücülerde ve depolama aygıtlarında yaygın olarak kullanılır.

FAT32 sürücüsündeki bir dosyanın maksimum boyutu 4 GB’ı aşamaz ve FAT32’de yapılan bölümler 8 TB’tan küçük olmalıdır. FAT32’yi kullanmanın en büyük sorunu, herhangi bir güvenlik sağlamadığıdır. FAT16 sisteminin önceki FAT16 sürümü dahili parçalanmadan muzdariptir ve dosya için erişim korumasından yoksundur.

FAT32 Disk Alanı Yönetimi

FAT32 dosya sistemi, kontrol verilerini dosya sisteminden ayrı olarak depolayan bağlantılı bir ayırma kullanır. Bir diskin Dosya ayırma tablosu, bir dizideki diskteki her disk bloğu için bir öğe içerir. Bir dosyaya atanan disk bloğu, ilişkili FAT bileşeni bir sonraki disk bloğunun adresini tutar. Bu nedenle, disk bloğu ve FAT öğesi, bağlantılı tahsis biçiminde disk bloğu ile aynı bilgileri içeren bir birimi birlikte oluşturur.

Bir dosyanın dizin girişi ilk disk bloğunun adresini tutar ve bu disk bloğuna karşılık gelen FAT öğesi ikinci disk bloğunun adresini içerir. Son disk bloğu FAT öğesi, dosyanın sonunu gösteren özel kodu içerir.

NTFS’nin Tanımı

NTFS, 1990’ların sonunda Windows sistem sürücüsü ve çıkarılabilir sürücüler için tasarlanan dosya sisteminin ikinci sürümüdür. NTFS, FAT dosya sistemlerinin sınırlamalarını kaldırmak amacıyla oluşturuldu. Veri kurtarma, çoklu akış, hataya dayanıklılık, güvenlik, genişletilmiş dosya boyutu ve dosya sistemleri, UNICODE adları gibi özellikleri içerir.

NTFS, sürücüde gerçekleştirilen işlemleri izleyen ve hataları, yedekleme için gölge kopyaları, şifrelemeyi, disk kotası sınırlarını ve sabit bağlantıları hızlı bir şekilde kurtarabilen bir günlük tutar. NTFS, FAT32’ye kıyasla daha büyük dosya boyutunu ve sürücü birimini destekler. Ortak anahtar güvenliğini kullanan Şifreleme Dosya Sistemi adlı bir şifreleme sistemi uygulayarak dosya içeriğine yetkisiz erişimi engeller.

NTFS’nin Disk Alanı Yönetimi

NTFS dosya sistemi, farklı disklerdeki sektör boyutlarına bağlı değildir. Kümeler kavramını kullanır ve küme, disk alanı tahsisi için bitişik bir gruptur. Diskteki mantıksal bir bölüm birim olarak bilinir ve birimdeki ayrılmış ve boş kümeleri belirtmek için bir bitmap dosyası kullanır. Kullanılamayan kümelerin kaydını tutmak için bozuk küme dosyası olarak adlandırılan bir dosya da vardır. Bir ses seti, 32 birime kadar olan bölümlerin kapasitesini aşmanın bir yolunu sağlar.

NTFS birimi, ana dosya tablosu (MFT), önyükleme kesimi ve bazı kullanıcı ve sistem dosyalarından oluşur. Ana dosya tablosu FAT tablosuna benzer ve birimdeki dosya ve klasörler hakkındaki tüm ayrıntıları içerir. Önyükleme sektörünün varlığı, her birimi önyüklenebilir hale getirir.

FAT32 ve NTFS Arasındaki Temel Farklılıklar

  1. FAT32 basittir, ancak NTFS yapısı oldukça karmaşıktır.
  2. NTFS, FAT32 dosya sistemine göre büyük dosya adlarıyla birlikte daha büyük dosya ve birim boyutlarını destekleyebilir.
  3. FAT32 şifreleme ve fazla güvenlik sağlamazken, NTFS güvenlik ve şifreleme ile etkinleştirilir.
  4. Veri kaybetmeden bir FAT dosya sistemini diğerine dönüştürmek oldukça kolaydır. Buna karşılık, NTFS dönüşümünü gerçekleştirmek zordur.
  5. NTFS performansı, hata toleransı sağladığı için FAT32’den nispeten daha iyidir.
  6. NTFS durumunda dosyalara daha hızlı erişilir. Aksine, FAT32 NTFS’den daha yavaştır.
  7. NTFS, FAT32 tarafından sağlanmayan günlük kaydı ve sıkıştırma gibi özellikler verir.

FAT32’nin Avantajları

  • 200 MB’lik bölümler altında verimli bir şekilde çalışın.
  • Farklı işletim sistemleriyle uyumluluk sağlar ve sıklıkla çoklu önyükleme sistemlerinde birincil bölüm olarak kullanılır.

NTFS’nin Avantajları

  • Son derece güvenli.
  • 400 MB’ın üzerindeki bölümlerde bile iyi performans gösterin.
  • Dosya ve dizin yapısı performansı artırır.
  • Parçalanmaya daha az duyarlıdır.

FAT32’nin Dezavantajları

  • 200 MB üzerindeki bölümler performansı düşürebilir.
  • Güvensiz.
  • Parçalanmaya karşı hassastır.
  • Dizin yapısının standart bir organizasyonu yoktur.

NTFS’nin Dezavantajları

  • NTFS yaygın olarak desteklenmemektedir.
  • Performans, 400 MB’lik bölümler altında düşer; bu, küçük birimlerde küçük dosyalar olduğunda yükün oluşturulabileceği anlamına gelir.

Sonuç

FAT32 ve NTFS Dosya sistemleri arasında NTFS dosya sistemi, güvenilirlik, güvenlik ve erişim kontrolü, depolama verimliliği, gelişmiş boyut ve dosyanın adı gibi FAT32’ye kıyasla daha fazla özellik sağlayan daha yeni bir teknolojidir. Yine de, FAT32 uyumluluğu nedeniyle hala kullanılmaktadır.

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!