Dual boot, bir bilgisayarda çift işletim sistemi çalıştırılmasıdır. Örneğin bir bilgisayar üzerinde Windows 10 ve Windows 7 kurulması ve çalıştırılmasıdır.

Aynı zamanda farklı bir işletim sistemi de kurulabilir. Windows 10 ve Ubuntu gibi.

1

Dual boot işlemi gerçekleştirilecek bir bilgisayarın donanımsal olarak güçlü bir cihaz olması gerekiyor. Çünkü bilgisayarın iki işletim sistemini çalıştırabilmesi ve performans sıkıntısı olmaması için.

Dual boot işlemi yapılan bilgisayarda iki işletim sistemini aynı zamanda kullanma imkânınız ne yazık ki yoktur. Eğer bir işletim sistemini kullanıyorsanız, diğer işletim sistemini kullanmak istediğiniz zaman geçiş işlemi için bilgisayarınız yeniden başlatıp, diğer işletim sistemini çalıştırmanız gerekmektedir. Bu da dual boot’un eksisidir.

2

Ayrıca dual boot’da işletim sistemlerinden birinin çökmesi durumunda diğer işletim sisteminin de zarar görme durumu bulunuyor. Bunun için sabit diskinizde iki işletim sistemini de aynı sabit disk bölümüne değil ayrı bir bölüme kurmanız size bu konuda çözüme kavuşturacaktır.

Çökme konusunda bir diğer probleminiz ise tekrar kurulumun daha uzun ve birçok işlem gerektiren bir kurulum süreci gerektirmesi.

Bir diğer alternatifiniz ise Sanal Makina!

Sanal işletim sistemi çözümleri, iki işletim sistemini aynı anda kullanma imkânı sunuyor. Bu işlem için bazı yazılımlardan yararlanabilirsiniz.

Bu yazılımlara örnek olarak VirtualBox, VMWare, KVM gibi birçok alternatif bulunuyor.

3

Dual boot’a göre birçok avantajları bulunuyor. Ve günümüzde en çok tercih edilen seçenek, Sanal Makine çözümleri. Sanal Makine‘de de aynı şekilde performans sağlayabilmeniz için donanımınız güçlü olması gerekmektedir.