Windows 11 Cihaz Şifreleme ile BitLocker Arasındaki Fark Nedir

Verilerinize erişimi korumak için hem Cihaz Şifrelemesi hem de BitLocker sunar. Bu makalemizde size Cihaz Şifreleme ile BitLocker arasındaki farkı açıklıyoruz.

Microsoft’un Windows’ta iki tür şifreleme sunduğunu biliyor muydunuz? Hatta çoğu kişinin bilmediği duru bu özelliklerin ilk kurulumda siz kapatmadığınız sürece açık kalması. Çoğu durumda açık kalması sebebiyle sorun yaşanma ihtimali yüksek olur. Bu sorun için yazdığımız BitLocker kurtarma anahtarı bulma makalemizi incelemenizde fayda görüyorum.

Microsoft verilerinize erişimi korumak için hem Cihaz Şifrelemesi hem de BitLocker hizmeti sunar. Bu kılavuzda size bunların ne olduğunu ve Cihaz Şifreleme ile BitLocker arasındaki farkı açıklıyoruz.

Cihaz Şifrelemesi nedir?

Windows’ta Cihaz Şifrelemesi, sürücünüzü şifreleyen ve verileri koruyan bir güvenlik özelliğidir. Etkinleştirildikten sonra yalnızca yetkili kişiler cihazınıza ve verilerinize erişebilir. Dizüstü bilgisayarınızın veya cihazınızın kaybolması veya çalınması durumunda verilerinizi yetkisiz erişime karşı korur.

Bilgisayarınızı kaybettiğinizde, parola ile sizden başka hiç kimse sisteminizdeki ve ikincil sürücülerinizdeki verilere erişemez. Tüm veriler karışır. Cihaz Şifreleme, her Windows cihazında varsayılan olarak mevcuttur.

Windows 11 Home ve Windows 11 Pro, otomatik cihaz şifrelemeye izin verir ve şifrelemesi, BitLocker şifrelemesinden daha verimli ve daha hızlıdır.

Cihaz Şifreleme ile BitLocker farkı

BitLocker nedir?

BitLocker, Windows 11/10 Pro, Enterprise veya Education sürümünde bulunan yönetim denetimlerine sahip tam bir cihaz şifreleme aracıdır. Windows 11/10 Home sürümü kullanıcısıysanız, onu PC’nizde bulamazsınız.

Şifrelemeli sürücülerdeki verilerinize tam koruma sağlamak için Windows işletim sistemine yerleştirilmiştir. Seçili sürücülerde veya bilgisayarınızdaki tüm sürücülerde etkinleştirebilirsiniz.

Cihaz Şifreleme ile BitLocker Arasındaki Fark Nedir

Cihaz Şifreleme ile BitLocker Arasındaki Fark Nedir

Her ikisi de temelde aynıdır, ancak Windows’ta Aygıt Şifreleme ve BitLocker arasında bazı farklılıklar vardır. Device Encryption’ın sınırlaması, yapılandırma seçeneğiniz olmaması ve önyükleme öncesi kimlik doğrulama gerektirmenizin olmamasıdır; yalnızca TPM yongasına güvenmeniz gerekir. Ancak ikisi de benzerdir ve verilerinizin güvenliğini sağlamaya çalışır; fark, bunların ne zaman ve nasıl kullanılacağıdır.

Kullanılabilirlik

  • Cihaz şifreleme, donanımınızın desteklemesi koşuluyla her Windows sürümünde mevcuttur. Gizlilik ve Güvenlik menüsü altındaki Ayarlar uygulamasında bulabilirsiniz.
  • BitLocker, Windows 11/10 Home sürümünde mevcut değildir. BitLocker’ı edinebilmek ve verilerinizi korumak için kullanabilmek için PC’nizi Pro, Enterprise veya Education sürümüne yükseltmeniz gerekir.

Kullanım

  • Cihaz Şifrelemesi otomatiktir ve etkin bir TPM ile kullanıcının bir Microsoft hesabında oturum açmasını gerektirir. Kurtarma anahtarı, OneDrive hesabınıza yüklenir. Tüketici son kullanıcılar için daha uygundur.
  • BitLocker iş için daha uygundur ve bu özelliği GPO aracılığıyla yapılandırmak ve BitLocker kurtarma anahtarını kendi seçtikleri uygun bir konuma yedeklemek en iyisidir.

Cihaz Şifreleme ile Bitlocker Donanım Gereksinimleri

PC’nizde Device Encryption kullanmak istiyorsanız, PC’nizin aşağıdaki donanım gereksinimlerini karşılaması gerekir,

  • Cihaz, TPM 1.2 veya TPM 2.0 olan bir TPM (Güvenilir Platform Modülü) içerir.
  • UEFI Güvenli Önyükleme etkinleştirildi.
  • Platform Güvenli Önyükleme etkinleştirildi
  • Doğrudan bellek erişimi (DMA) koruması etkinleştirildi

BitLocker özelliğini görmek için bilgisayarınızın Windows 11/10 Pro, Education veya Enterprise sürümüne ihtiyacı vardır. Buna ek olarak, PC’nizin aşağıdaki donanım gereksinimlerini karşılaması gerekir.

  • Bilgisayarınızda, Güvenilir Bilgi İşlem Grubu (TCG) uyumlu BIOS veya UEFI üretici yazılımı ile Güvenilir Platform Modülü (TPM) 1.2 veya sonraki bir sürüm bulunmalıdır.
  • Sabit disk, İşletim sistemi sürücüsü veya önyükleme sürücüsü ve sistem sürücüsü olmak üzere en az iki sürücüye bölünmelidir.

şifreleme

  • Cihaz Şifreleme, sisteminizi ve ikincil sürücülerinizi tamamen şifreler. Bir sürücüyü veya bölümü hariç tutamazsınız.
  • BitLocker ile tek bir sürücüyü veya tüm sürücüleri şifreleyebilir ve verilerinizi korumak için bir dizi yönetim aracına sahip olursunuz. Kısacası, BitLocker şifrelemesi, kapsamlı bir birim şifreleme teknolojisi olduğu gibi, yönetim denetimlerine sahip tam cihaz şifrelemesidir.
  • Cihazınızda Cihaz Şifrelemesi yoksa BitLocker şifrelemesini açabilirsiniz.

Hangisi daha iyi Cihaz Şifreleme veya BitLocker?

Cihaz şifreleme ile bitlocker arasındaki fark yok denecek kadar azdır. İkisinin de Şifreleme düzeylerinde iyidir. Ek olarak BitLocker, verilerinizi korumak için olağanüstü protokoller ve yönetim araçlarıyla birlikte gelir.