Ana Sayfa Haberler CDN İçerik dağıtım ağlarının tarihçesi nedir?

CDN İçerik dağıtım ağlarının tarihçesi nedir?

0

İnternet sürekli değişen bir mekanizmadır ve sürekli olarak yeni veri ve içerik biçimleri yaratılmaktadır. Ticarileştirilmesinden kısa bir süre sonra, fakat büyük miktarda verinin son kullanıcılara çözülmesi gerekiyordu. CDN İçerik dağıtım ağlarının tarihçesi nedir? Sorusuna yanıt yazımızda mevcuttur. İçerik Dağıtım Ağlarının Tarihçesi nedir sorusuna cevap bu süreçte CDN’ler ortaya çıktı.

CDN’ler yaklaşık 20 yıl önce ortaya çıktı. Başlangıcından bu yana, teknoloji hem akademi hem de ticari geliştiriciler tarafından kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. İçerik Dağıtım Ağlarının Tarihçesi nedir? CDN’ler, web deneyimimizi etkileyen en son teknolojilerden biri olarak kabul edilebilir.

CDN İçerik dağıtım ağlarının tarihçesi nedir?

İlk İçerik Dağıtım Ağları küresel internet trafiğinin %15-30’u CDN’lerden kaynaklanmaktadır. 120 ülkede 2.200’den fazla erişim noktasına sahipler ve 1.500 ağa bağlanıyorlar. Bunu takip eden ve kendi CDN’lerini oluşturan şirketler arasında AT&T, Telstra ve Deutsche Telekom yer alıyor.

CDN’lerin piyasaya sürülmesinden bu yana, geniş bant içeriğinin teslimi ve ses, video ve ilgili verilerin İnternet üzerinden akışı pazarda önemli ölçüde artmıştır.

Cdn ortaya çıkma dönemleri

Ortaya Çıkma Öncesi Dönem: Sunucu çiftlikleri, katmanlı önbelleğe alma, Web sunucularının geliştirilmesi ve önbelleğe alma proxy dağıtımı ilk günlerde ortaya çıktı. İlk adımlar altyapı geliştirme, yansıtma, önbelleğe alma ve çoklu adreslemedir. Bu teknikler, CDN’ler yapmak ve büyütmek için mükemmel bir başlangıç ​​noktası sağlar.

Birinci Nesil: Birinci nesil CDN’ler, web’deki yalnızca iki içerik türü olduğundan. Birinci neslin temel mekanizmaları, replika oluşturma ve yürütme, akıllı yönlendirme ve uç bilgi işlem yöntemleridir.

İkinci Nesil: İkinci nesil CDN’ler, öncelikli olarak, kullanıcılar ve haber servisleri arasında video. Ses içeriğinin akışı olan VoD olarak da bilinen isteğe bağlı videoya odaklanır. İkinci nesil CDN’ler, o zamanlar gerçekten devrim niteliğinde olan içeriği mobil kullanıcılara sunmanın yolunu açtı. İçerik Dağıtım Ağlarının Tarihçesi nedir?. Ancak, henüz emekleme aşamasındadır.

Üçüncü Nesil: Kendi kendini yapılandırma, kendi kendini yönetme ve özerk içerik dağıtımının yeni teknolojik mekanizmalar haline gelmesi bekleniyor. Deneyim kalitesinin odak noktası olması bekleniyor.

İçerik dağıtım ağlarının gelişimleri.

CDN’lerin geçmişi 90’ların sonlarına dayanmaktadır ve değişen teknolojiye ve diğer kullanıcı ihtiyaçlarına uyum sağlamaktadır. Ne de olsa değişim, web’i yönlendiren temel ilkelerden biridir. Sonraki adımın ne olacağını tahmin etmek zordur. Fakat Video akışına olan talep ve içerik sağlayıcıların sayısı arttıkça. Bununla birlikte içerik dağıtım ağlarının geliştirilmesi ilk olarak aşırı bant genişliği baskılarıyla başa çıkmaya çalıştı.

Bulut bilişimin ortaya çıkışıyla birlikte CDN, bulut bilişimin tüm yönlerini kapsayan sürekli bir trend haline geldi.

SaaS (Hizmet olarak yazılım), örneğin Google Docs

IaaS (Hizmet olarak altyapı), örneğin Amazon

PaaS (Hizmet olarak platform), örneğin Google App Engine

Bir CDN nasıl çalışır?

Bir CDN ağ ucunda önbelleğe alınan içeriğe erişim süreci neredeyse her zaman kullanıcı için şeffaftır. CDN yönetim yazılımdır. Talepte bulunan kullanıcıya en yakın sunucunun hangisi olduğunu dinamik olarak hesaplar. Hesaplamalara göre içerik sunar. CDN uç sunucuları İçerik Dağıtım Ağlarının Tarihçesi nedir.

Uç sunucular, içeriğin kat ettiği mesafeyi ve bir veri paketinin yaptığı atlama sayısını azaltır. Bununla birlikte Bu da zaman aşımlarını, gecikmeyi ve titreşimi kullanıcı deneyimini iyileştirir. Bir internet saldırısı veya kesintisi durumunda, bir CDN sunucusunda barındırılan içerik bazı kullanıcılar için kullanılabilir durumda kalır.

Kuruluşlar, içeriklerini kullanıcılara en yakın coğrafi konumdan ulaştırmak için CDN sağlayıcılarından hizmet almaktadırlar.

CDN sağlayıcıları sıkıştırma ve özel algoritmalar kullanarak dosya boyutunu azaltırlar ve hızlı yükleme sağlamak için yapay zeka kullanmaktadırlar.