İçerik konuları
Hepimizin merak ettiği ve çoğu zaman karşımıza çıktığında ne olduğunu bilmediğimiz yeni nesil bir hizmet olan bulut depolama teriminden bahsedeceğiz. Bu yazımız ile artık bulut depolama teriminin anlamını öğrenmiş olacak, ayrıca ne gibi avantaj sunduğunu da anlayabileceksiniz.
Aklınızı meşgul eden bu günümüz terimlerinden bulut depolama, pek çok kişinin yeni duyduğu bir kelime bütünü olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojik gelişmeler ile oluşmuş olan bu terim, yeni bir hizmet sektörünün ortaya çıkmasına da neden olmuştur. Bu hizmet, birçok firma tarafından ücretsiz olarak sunulmuş olmasının yanı sıra daha fazla alana ihtiyaç duyan kullanıcılar için ücretli hizmet de verilmektedir.
Peki, bulut depolama nedir? Ne işe yarar? Bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda sürekli bir yer sıkıntısı yaşayanların tercih ettikleri bir veri saklama yöntemidir. Bilgisayarınızda ya da akıllı telefonlarınızda gerek kişisel gerekse kurumsal verilerinizi korumak, farklı alanlardan ve farklı cihazlarda ulaşmak, daha fazla alana ihtiyaç duymak ve daha güvenli ortamlarda verilerinizi depolamak amacı ile verilmekte olunan internet ortamında size özel kasalardır. Bu kasalara sadece siz ulaşabilmektesiniz ve siz istemediğiniz sürece verileriniz asla silinememektedir.
“Veri” kelimesine de değinelim. “Veri”, çok geniş bir yelpaze gibidir. Resim, müzik, fotoğraf, evrak, mail yazışmaları, sms yazışmaları, videolar bunlardan sadece bir kaçıdır.
Birçok kullanıcının bilmeden kullanmakta olduğu bulut depolama hayatımızda uzun bir süredir yer almaktadır. Google tarafından oluşturulmuş olan Google Drive, Yandex tarafından oluşturulan Yandex Disk ve cep telefonlarımda kullandığımız Microsoft tarafından geliştirilmiş ve sunulmuş olan Dropbox gibi bulut çözümlerinden ücretsiz olarak faydalanmaktayız. Gerçekte bunların bulut depolama olduğunu bilmediğinizi düşünebiliriz. Bireysel kullanıcıların daha çok kullanmakta oldukları ücretsiz hizmetler sınırlı alan olmasından dolayı şirketler ve kurumlar daha fazla ve daha güvenli alanlar için özel olarak ek ücretler ödemek suretiyle bulut depolama alanı hizmetinden faydalanmaktadır.
Bulut Depolama’nın Dezavantajları
Her yeni hizmetin geliştirilmesi aşamasında yaşanan problemleri dikkate almazsak oldukça fayda sağlayan bir hizmet diyebiliriz. Biz kullanıcılar için avantajlarının olduğu ortada olan bir hizmet olduğunu belirtmek isteriz. Başlıklar halinde bu avantajlarına devam edelim.
Kullanıcılarına hizmet veren bulut depolama alanlarına dilediğiniz zaman ve dilediğiniz yerde internet iletişiminiz olması halinde yüklemiş oldunuz verilerinize ulaşabilirsiniz. Artık günümüz teknolojisini de düşünecek olursak kullanacağınız cihazların tümü ile bu hizmetten faydalanabilir ve dilediğiniz veriye dilediğiniz cihaz üzerinde ulaşabilirsiniz.
Çalışmalarınızı daima yanınızda taşıyor olacaksınız. Sunumlarınız, taslaklarınız, video konferans kayıtlarınız, gezi çekimleriniz daha sayılamayacak dosya ve verileriniz tek bir cihaza bağlı kalmadan bir tık kadar yakınınızda olacak.
“Tamam, ama ben bunları flash belleğimde ya da harici hard disk sürücümde taşıyabilirim” diye düşünüyor olabilirsiniz. Haklısınız. Ama şunu unuttuğunuz gibi flash belleğinizi evde, ofiste unutabilirsiniz. Ya da bilgisayarınızdan kayıt etmeden yola çıkmış olabilirsiniz. Ve aklınıza geldiğinde iş işten geçmiş olabilir. Firmaların ücretli ya da ücretsiz olarak sunulan bu hizmet için sundukları hizmetler, dosyalarınızın anlık olarak internet kasanıza otomatik olarak yedeklenmesi diyebiliriz. Şimdi tekrar düşünebilirsiniz. Belleğinizin alanının yetersiz kalması da başka bir problem olarak karşınıza çıkabilir.
Bulut depolama alanının yetersiz kalabilmesi gibi bir sorun ile karşılaşmanız mümkün değil; dilediğiniz anda ücretini ödemeniz halinde depolama alanınızı artırabilmeniz de diğer avantajları arasında yer almaktadır.
Bilinen tek dezavantajı ise internetin olmadığı yerde kullanılamıyor olmasıdır. Günümüz teknolojisi ile bu sorun da tarihe karıştı diyebiliriz. Mobil internetin kullanımı ile de bu sorunun önüne geçildiğini biliyor olmalısınız.