BIOS ‘da bir takım ayarlar yaptıktan sonra sistem açılmazsa, BIOS ’a giriş şifresini unutursanız, vb.. durumlarda CMOS ‘u sıfırlamak gerekir. CMOS ’u sıfırlamak, BIOS ’u fabrika ayarlarına (ilk haline) geri döndürmek anlamına gelmektedir.
CMOS ’u dört şekilde sıfırlayabilirsiniz:
1.BIOS Menüsünü Kullanarak
Daha önce forumda paylaşmış olduğum Popüler Anakartlar İçin BIOS’a Giriş Tuşları yazısındaki anakart modelinize göre bilgisayarınızın açılışı esnasında F2, DEL, vb. tuşlara basarak BIOS menüsüne girin.
Görüntüdeki BIOS menüsü, sizin BIOS menünüzle farklılıklar gösterebilir. Load Optimal Defaults (Standart Kurulumu Yükle), Factory Default (Fabrika Standardı) gibi seçeneklerle CMOS ’u sıfırlayabilirsiniz.
2.Komut İstemi Yardımıyla
Başlat/Çalıştır ‘ı tıklayın.
Çalıştır ‘a cmd yazıp Tamam ‘ı tıklayın.
Açılan pencerede debug yazıp, Enter ‘a basın.
Alt satırın sol tarafında – işareti belirecektir.
– işaretinin yanına
o 70 2E yazıp Enter ‘a basın
o 71 FFyazıp Enter ‘a basın
q Enter ‘a basın.
3.CMOS Pilini Çıkartıp/Takarak
BIOS üzerinde yapılan değişiklikler CMOS adı verilen bir bellek çeşidine kaydedilir. Bilgilerin burada saklı tutulması için bir pil ile CMOS sürekli beslenir ve kaydedilen ayarların burada kalması sağlanır. Sistem bu sayede her açılışta, CMOS üzerindeki ayarları okur.
BIOS menüsüne erişemediğinizde ve anakart üzerindeki Clear CMOS jumper ’ını bulamadığınızda, bu işlem CMOS ’u sıfırlamanıza yardımcı olacaktır.
Bu işlem için öncelikle bilgisayarınızın güç bağlantısını kesin.
Kasa kapağını açtıktan sonra anakart üzerindeki CMOS pilini bulun.
Metal tırnağa zarar vermeden pili çıkartın.
Beş dakika bekledikten sonra, pili dikkatli bir şekilde tekrar yatağına oturtun.
4.Clear CMOS Jumper ’ını Kullanarak
CMOS ’u sıfırlamanın bir başka yolu da anakart üzerinde bulunan Clear CMOS jumper ’ıdır.
Bu işlem için de öncelikle bilgisayarınızın güç bağlantısını kesin.
Kasa kapağını açtıktan sonra, anakart üzerinde (resimde gösterildiği gibi) clear CMOS jumper ’ını bulun.
Jumper ‘ı mevcut 1-2 (normal) durumundan, 2-3 (clear) durumuna getirin.
Bir dakika sonra jumper ‘ı tekrar 1-2 (normal) konumuna getirin.
Merhaba; sorunu en başından anlatıcam.Bende 500 lük hard disc var bitane içinde windows 10 yüklü. Arkadasa sordum benm pc de takılı hard disci çıkarıp yerine 500 lüğü taksam bisey olur mu dedim olmaz dedi Bende taktım pc geçte olsa açıldı sonra yavaş açıldığı için geri çikarıp eski haline getirdim Sonra yine açıldı eski haline getirince bi sorun yoktu Sonra pc kapattım disari ciktim aksam geldigimde o anakart ekranı vardı Baya 50 defa kapatip actim hala o ekran geliyordu Internetten videolar izledim en son birinde bios menüsünde ne kadar enable yazan şey varsa disable yapın dedi bende oyle yaptm american megatrend hatasi geldi bu sefer. En son sizin bios resetleme ile ilgili işlemleri yaptım. Güç kablosunu çıkardım bios pilini çıkardım. 5 dk bekledim sonra bios pilini tekrar taktım pc yi tekrar açtım bu sefer amerikan megatrends hatası yerine anakart ekranı geldi. Ancak bu seferde klavye işlemiyor bios menüsüne giremiyorum. Ctrl+alt+del yaptığımda ekran gidiyor american megatrends hatası geliyor tekrar. Ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkurler.
teşekkürler
Merhaba pili çıkartıp taktıktan sonra windows açılacakmı yoksa başka işlemlerde yapmamız gerekiyormu ?