Can sıkıcı olabilir, ancak bilgisayarınızın BIOS’unu gerçekten güncellemelisiniz.
PC’nizin BIOS güncellemeleri genellikle hafife alınır. Ne de olsa, güncelleme süreci oldukça korkutucudur. Bir şeyler ters giderse PC’niz kağıt ağırlığına dönüşebilir. Bu, kayda değer faydaların olmadığı algısına ek olarak, birçok insanın gerçekten gerekmedikçe bunu aktif olarak yapmadığı anlamına gelir.
Gerçekte, sık sık BIOS güncellemeleri bir nedenle yapılır. İşte korkularınızdan kurtulmanız ve nihayet uzun süredir ertelediğiniz BIOS güncellemesini tetiklemeniz için bazı temel sebepler.
İnsanların BIOS’larını güncellemelerinin ana nedenlerinden biri basittir; BIOS güncellemesiyle daha önce kullanamadığınız donanımı kullanabilirsiniz.
Bunun en yaygın örneği CPU’lardır. Her bir veya iki yılda bir yeni CPU’lar piyasaya sürülürken, CPU soketleri bundan daha uzun süre dayanma eğilimindedir. Ve soket aynı olsa da, eski bir anakartı alıp üzerine daha yeni bir CPU takıp kutudan çıktığı gibi çalışmasını bekleyemezsiniz. Bunun yerine, anakartlar, onlar için bir BIOS güncellemesi yayınlayarak bu yongalarla uyumlu hale getirildi.
BIOS güncellemeleri sayesinde, 2017’de satın alınan AMD Ryzen AM4 anakartlar, birkaç nesil yeni AMD CPU’nun keyfini çıkarabildi ve bu, anakartı veya çoğu donanımı değiştirmeden birinci nesil bir Ryzen CPU’dan güçlü, 5000 serisi bir Ryzen’e yükseltmeyi mümkün kıldı. Intel, normalde her iki yılda bir yaptığı gibi, soket değiştirmeye biraz daha yatkındır, ancak 12. nesil Intel CPU’nuz varsa ve bilgisayarınızı 13. nesile yükseltmek istiyorsanız, bunu bir BIOS güncellemesi ile yapabilirsiniz. Tabi ki, PCI Express Gen 4 desteği gibi bu anakartların sahip olmadığı bu yongaları destekleyen özellikler var, ancak yonga PC’nizle çalışacak, bu da istediğiniz şey.
BIOS güncellemeleri, RAM gibi diğer donanım yükseltmeleri için de destek ekleyebilir. Temel olarak, daha yeni bir bileşen, ne olursa olsun, bilgisayarınıza sığar ve takılabilir ancak düzgün çalışmıyorsa, (elbette anakart üreticisine bağlı olarak) düzeltilebilecek bir BIOS güncellemesi olma olasılığı çok yüksektir. BT.
2. Güvenlik Güncellemeleri
Ardından, güvenlik güncellemelerimiz var. Bir yazılım güncellemesinde “güvenlik” ve “yama” kelimelerinin zikredilmesi, bazı kişilerin hemen ertelemesine neden olur ve nedenini anlayabiliriz. Ancak bu gün ve çağda bilgisayarınızı güvende tutmanın önemi küçümsenemez.
Elbette, kesinlikle gerekli olduğu zamanlar dışında BIOS’umuzla çok fazla etkileşim kurmuyoruz. Ve PC’nizin çalıştırdığı işletim sistemi, Windows 11 veya başka bir şey olsun, sık sık güncellenir. Ancak işletim sisteminizi güvende tutmanın önemli olduğu gibi, altta olanı da güvende tutmanız gerekir. Güvenli bir işletim sistemi olası tüm tehditleri uzak tutmalıdır ve genellikle öyledir, ancak kötü niyetli bir şey anakartınıza girerse, işler oldukça hızlı bir şekilde karışabilir. BIOS kurcalamanın yanı sıra önyükleme sektörü virüsleri de mevcuttur ve bunlar PC’nize çok fazla zarar verebilir.
Bir BIOS güvenlik güncellemesi yayınlanırsa, bunun genellikle bir nedeni vardır. Bir güvenlik açığı bulunur ve güncelleme bu güvenlik açığını giderir. Bunun bir örneği, yüzlerce Lenovo dizüstü bilgisayara yayınlanan ve bir saldırganın SMM belleği okumak veya rastgele kod yürütmek için yararlanabileceği bir dizi güvenlik açığını gideren bir BIOS güncellemesiydi. Elbette, çoğu güvenlik güncellemesi küçüktür ve sizi etkilemeleri olası değildir. Ancak bilgisayarınızın güvenliğini iki katına çıkarmak asla kötü bir fikir değildir.
3. Kararlılık İyileştirmeleri
Son olarak, bu daha küçük bir nedendir, ancak sisteme bağlı olarak zaman zaman sıkıntı yaratabileceğinden yine de önemlidir.
Hatalar ve diğer sorunlar genellikle anakartlardaki BIOS düzeyinde bulunur ve giderilir. Elbette, BIOS’umuzla çok fazla etkileşime girmiyoruz, ancak gerçekten orada fark edeceksiniz gibi değil. Bunun yerine, BIOS sorunları kendilerini başka şekillerde gösterebilir.
Birincisi, işletim sisteminizde sistem/uygulama hataları, yavaşlamalar, çalışmayan çevre birimleri/donanım bileşenleri ve hatta mavi ölüm/çekirdek panik ekranları olarak ortaya çıkabilirler. Bilgisayarınızda birkaç güncellemede (yüzlerce kez bildirmiş olmanıza rağmen) devam eden can sıkıcı bir sorun fark ettiyseniz ve hala bir şekilde çözülmediyse, BIOS’ta bir sorun olup olmadığını kontrol etmeniz ve görmeniz gerekebilir. düzeyi ve bu sorunu gideren bir güncelleme olup olmadığı.
BIOS’unuzu Güncellemeli misiniz?
BIOS’unuz için bir güncelleme varsa ve bu şu anda güvenilir bir şekilde yapabileceğiniz bir şeyse, elbette devam edin. Bunu şiddetle tavsiye ediyoruz – sisteminizi güçlendirmenize ve her yerde daha iyi çalışmasını sağlamanıza yardımcı olacaktır. Çoğu insan deneyimlerinin BIOS güncellemelerinden etkilenmediğini düşünür, ancak yolun aşağısında bir yerde işler çığrından çıkabilir ve yine de yapmanız gerekecek. Bir şey bozulabilir veya belki kötü bir sorunla karşılaşırsınız. Öyleyse neden şimdi yapmıyorsun? Bilgisayarınızda kullanışlı bir BIOS hızlı flaş düğmesi olduğunu bile görebilirsiniz.
“Şu anda güvenilir bir şekilde yapabileceğiniz bir şey” bölümünü aklınızda bulundurun. BIOS güncellemeleri, PC’nize dokunamayacağınız gergin dakikalarla zaman alıcı ve sinir bozucudur. PC’niz kapanırsa, oyun bitebilir. Anakartınızın BIOS flashback seçeneği yoksa, onu ölümden geri getirmenin bir yolu yoktur.
Bu nedenle, BIOS’unuzu ne zaman güncellerseniz, biraz zaman ayırdığınızdan ve sürekli göz kulak olduğunuzdan emin olun.
İnter için bios güncellemeleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.
BIOS Güncellemeleri Düşündüğünüzden Daha Önemli
BIOS’a çoğu insanın bilgisayarında yıllarca dokunulmaz, ama gerçekten olmamalı. Yukarıdaki argümanlarımız doğru olsa da, şu anda sizi hiçbir şey etkilemiyor olsa bile, bir güncelleme varsa güncellemenin yine de iyi bir uygulama olduğunu unutmayın.
Bir sıkıntı haline gelene kadar beklemeyin!
İlişkili makaleler;
[…] BIOS Güncellemeleri […]