Bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda bile açık bırakmak daha mı iyi? Yoksa her zaman PC’nizi mi kapatmalısınız? İşte her ikisinin de artıları ve eksileri!
İçerik konuları
Neden Bilgisayarınızı Sürekli Açık Bırakmalısınız?
Bilgisayarınızı açık bırakmanız için birkaç iyi neden vardır. Bu sadece daha hızlı başlamakla ilgili değil, bilgisayarınızın işlevselliğini de geliştirebilir.
Daha Kullanışlı
Bilgisayarınızı açık bırakmak istemenizin ana nedeni kolaylık sağlamaktır. Önyüklenmesini beklemek yerine, her zaman kullanıma hazırdır.
SSD’li tipik bir sistemin işletim sistemine önyüklenmesi 30 saniye kadar sürer ve eski bir sabit sürücü ile bir dakika veya daha fazla sürebilir. Önyüklemede başlatılacak çok sayıda programınız varsa, hepsi daha uzun sürecektir.
Bilgisayarı açık bırakmak bu sorunu atlatır. Bilgisayarınızı Uyku modundan uyandırmak sadece birkaç saniye sürecektir ve önceden başlatılmış tüm uygulamalarınız da çalışmaya devam edecekti
Bilgisayarınız Güncel Kalacak
Bilgisayarınızı ve verilerinizi korumak için gerekli olan çok sayıda görev vardır. Hemen hemen hepsinin bir gecede yapılması daha iyidir.
İşletim sistemi güncellemelerini yüklemek, yedeklemeler oluşturmak, virüs taramaları çalıştırmak veya müzik veya fotoğraf koleksiyonunuzu buluta taşımak gibi büyük miktarda veri yüklemek, hepsi biraz zaman alır ve değişen miktarlarda sistem kaynağı ve bant genişliği kullanır.
Bunları bilgisayarınızdan uzaktayken çalışmaya bırakmak veya hatta geceleri gerçekleşecek şekilde planlamak, yaptığınız diğer işlere müdahale etmeden sizi tamamen güncel tutacaktır.
Her Zaman Erişebileceksiniz
Bilgisayarınızın her zaman açık olması, aksi takdirde sınırsız olacak belirli yazılım parçalarını çalıştırmanıza olanak tanır.
Buna, Windows’taki Uzak Masaüstü gibi uzaktan erişim yazılımı dahildir. Önemli bir dosyayı evde masaüstünüzde bırakmanın hayal kırıklığını asla yaşamazsınız. Telefonunuzda, tabletinizde veya iş bilgisayarınızda uzaktan oturum açabilir ve ihtiyacınız olan her şeyi alabilirsiniz.
Bilgisayarınızı Her Zaman Açık Bırakmak Neden Kötü
Ancak bilgisayarınızı açık bırakmak ona zarar verir mi? Muhtemelen diğer tüm cihazlarınızı kullanmayı bitirdikten sonra kapatırsınız ve aynısını PC’nizde yapmanız için iyi nedenler vardır.
Her Bileşenin Sınırlı Bir Ömrü Vardır
Tüm donanımların sınırlı bir ömre sahip olduğu basit bir gerçektir. Bir monitörün arka ışığı tipik olarak on binlerce saatlik bir kullanım ömrü için derecelendirilir. Bir dizüstü bilgisayar pilinin kapasitesi, 300 şarj döngüsüyle gözle görülür şekilde azalırken, bazı SSD’ler yalnızca yaklaşık 3000 program / silme döngüsü için iyidir.
Gerçekte, bilgisayarınızı bu sınırlardan herhangi birine ulaşmadan çok önce yükseltmiş olacaksınız. Ancak bilgisayarınızı açık bırakarak, küçük de olsa, sürekli stres altına girmiş oluyorsunuz. Ayrıca, donanımınızın ömrünü kısaltmada en büyük faktörlerden biri olan ısı üretir.
Güç Harcanır
Kullanmadığınız zamanlarda bir şeyi açık bırakmanın enerji kaybı olduğunu söylemeye gerek yok. Ama ne kadar?
Yani, aktif, boşta ve uyku halindeki bir bilgisayarın güç tüketimi arasında büyük bir fark var. Monitörü kapatmak büyük miktarda güç tasarrufu sağlar ve Uyku moduna geçirmek daha da fazla tasarruf sağlar. Ancak, Uyku modunda, bilgisayara uzaktan erişebilmek gibi bilgisayarı açık bırakmanın birçok avantajını kaybedersiniz.
Ayrıca, kapalı olduğu halde fişe takılı bir bilgisayarın az miktarda güç kullanmaya devam edeceğini de unutmamalısınız. Bu nedenle, bilgisayarınızın kullandığı gücü azaltmak istiyorsanız, kapattıktan sonra fişi çektiğinizden emin olun.
Güç Dalgalanmaları ve Kesintiler Nedeniyle Risk Altında Olmayacak
Güç dalgalanmaları ve elektrik kesintileri, bir bilgisayara zarar vermenin nispeten nadir ancak çok kolay bir yoludur.
Güç dalgalanmalarının çoğunlukla yıldırım çarpmalarıyla ilgili olduğu düşünülür, ancak buzdolapları gibi yüksek güçlü ev aletlerinden de kaynaklanabilir. Dalgalanma yeterince büyükse, en azından bilgisayardaki hassas bileşenlere değil, tüm elektrikli öğelere zarar verebilir.
Bilgisayarı bir aşırı gerilim koruyucusuna bağlayarak buna karşı korunabilirsiniz. Bunlar yine de genel kullanım için önerilir, ancak daha da fazlası, bilgisayarınızı her zaman açık bırakmayı planlıyorsanız.
Yeniden Başlatmalar Performansı Artırır
Eskiden, makinenin taşlanıp durma noktasına gelmesini önlemek için düzenli yeniden başlatmalar bilgisayar kullanıcısının hayatının ayrılmaz bir parçasıydı.
Artık durum böyle değil. Modern işletim sistemleri, kaynakları yönetmede çok ustadır ve bilgisayarı asla kapatmamayı seçerseniz, performansta çok fazla düşüş olduğunu fark etmeyeceksiniz.
Bununla birlikte, yeniden başlatma, karşılaşacağınız günlük hataların çoğunu çözmenin hala en etkili yoludur. Kilitlenen bir uygulama veya çalışmayı durduran bir yazıcı olsun, hızlı bir yeniden başlatma genellikle onu düzeltir.
Günün sonunda bilgisayarınızı kapatmak, sistemi temizler ve ertesi sabah yeni ve umarım hatasız bir şekilde başlamanızı sağlar.
Daha Sessiz
Son olarak, bilgisayarınızı nereye koyduğunuza bağlı olarak, daha sessiz olduğu için kapatmak isteyebilirsiniz. Uyarıları ve bildirimleri yeterince kolayca susturabilirsiniz, ancak yine de fanın ortam gürültüsüne ve uğraşmak için tıklama sabit diskine sahip olacaksınız.
Doğal olarak bu, düşük güçlü bir CPU ve SSD kullanan modern, fansız bir dizüstü bilgisayarda sorun olmayacak. Ancak daha geleneksel bir masaüstü sistemi için, onu kapatmak huzurlu bir yaşamın yoludur.
Bilgisayarınızı Her Zaman Açık Bırakmak Tamam mı?
Bilgisayarınızı günde birkaç kez açıp kapatmanın bir anlamı yok ve tam bir virüs taraması yaparken bilgisayarınızı bir gecede açık bırakmanın kesinlikle bir zararı yoktur. Bir bilgisayar da zaman zaman yeniden başlatılmanın faydasını görecektir ve yaz mevsiminde ona düzgün bir şekilde soğuması için bir şans vermek iyi bir fikirdir.
Öyleyse, açık bırakmalı mısın yoksa kapatmalı mısın? Nihayetinde ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Birkaç gün kullanmadan gidiyorsanız, o zaman kesinlikle kapatın. Ancak, her zaman ayakta ve kullanıma hazır olmaya ihtiyacınız varsa, ihtiyacınız olduğu sürece açık bırakmanın çok az bir zararı vardır.