Bilgisayarın CPU Sıcaklığı Nasıl Kontrol Edilir?

Makalemizde, Bilgisayarın CPU Sıcaklığı Nasıl Kontrol Edilir? KOnusunu sizler için derleyeceğiz. Bilgisayarınızın CPU’su çok mu sıcak? Bilgisayarınız yoğun kullanım sırasında kendiliğinden kapanmaya, kilitlenmeye veya yavaş hareket etmeye başlarsa, sorun aşırı ısınma olabilir, özellikle de yoğun yaz sıcağı olduğunda. Bilgisayarınızın işlemcisini hız aşırtırken CPU sıcaklıklarını takip etmek de önemlidir; sonuçta pahalı 6.2GHz Intel Core i9-14900KS  veya AMD Ryzen 9 7950X3D’nizi aşırı şarj ederken performans tuşuna yanlışlıkla çok fazla basmak istemezsiniz . Etraftaki en iyi CPU’lardan birini eritmek her zaman kötü hissettirir.

Tuhaf bir şekilde Windows, bilgisayarınızın CPU sıcaklığını kontrol etmek için herhangi bir yol sunmuyor. Bilgiyi bulmak için sisteminizin BIOS’una dalabilirsiniz, ancak basit bir sensör okuması bulmak çok zahmetli. İşlemcinizin sıcaklığını görmeyi kolaylaştıran birkaç ücretsiz program var. Bu bilgi elinizde olduğunda, işleri soğutmak için daha kesin adımlar atmanız gerekip gerekmediğini bileceksiniz .Ancak önce, fanlarınızın ve ızgaralarınızın sisteminizin soğutmasını önemli ölçüde engelleyebilecek toz ve döküntülerden temiz olduğundan emin olun.

CPU Sıcaklığı’ nızı Nasıl Kontrol Edersiniz

CPU sıcaklığınızı kontrol etmenin en hızlı ve kolay yolu, uygun şekilde adlandırılmış Core Temp’i kullanmaktır . Ancak kurulum sırasında dikkatli olun! Birçok ücretsiz program gibi, kurulum sırasında bazı kutuların işaretini kaldırmadığınız sürece bloatware yüklemeye çalışır .

Kurulduktan sonra, pencerenin alt kısmındaki ortalama sıcaklık okuması da dahil olmak üzere CPU’nuzun mevcut durumunun sade bir görünümünü görmek için Core Temp’i açın. Daha fazla ayrıntı istiyorsanız, Windows görev çubuğunuzun sağ kenarında bulunan sistem tepsisindeki Gizli simgeleri göster düğmesine tıklayın.

orta

Core Temp’in Ayarlar menüsü, sistem tepsisinde tam olarak ne göreceğinizi ve nasıl göreceğinizi ayarlamanıza olanak tanır; ancak varsayılan yapılandırma, CPU’nuzun aşırı ısınıp ısınmadığını veya beklendiği gibi çalışıp çalışmadığını görmeyi son derece basit hale getirir.

Bilgisayarin CPU Sicakligi Nasil Kontrol Edilir
Bilgisayarın CPU Sıcaklığı Nasıl Kontrol Edilir?

CPU Sıcaklığı Nasıl İzlenir

Core Temp tek seçenek değildir. HWInfo, PC’nizin donanımının her parçası hakkında derinlemesine ayrıntılar sağlayan derinlemesine bir sistem izleme aracıdır. Yalnızca sensör modunda çalıştırmayı seçerseniz, CPU bölümüne ( anakart listesindeki CPU sıcaklığı bölümü değil , özel bölüm ) aşağı kaydırdığınızda mevcut sıcaklıklar ve diğer ince ayrıntılar ortaya çıkar.

NZXT’nin Cam yazılımı, çeşitli becerilere sahip bir diğer popüler seçenektir. Akıcı arayüzü, diğer izleme araçlarının çoğundan daha kolay okunabilir ve program, CPU’nuz, grafik kartınız, belleğiniz ve depolama alanınız hakkında her türlü yararlı bilgiyi gösterir. Cam ayrıca, diğer özelliklerin yanı sıra oyun içi FPS katmanı ve hız aşırtma araçları içerir. Bilgisayarınızdan uzaktayken de yazılımınızı takip etmek için NZXT’nin Cam mobil uygulamalarını kullanabilirsiniz. Open Hardware Monitor ve SpeedFan, sistem bilgilerini takip edebilen diğer iyi kabul görmüş izleme araçlarıdır. Seçenekleriniz var! Ancak bilgisayarınızın CPU sıcaklıklarını kontrol etmek için Core Temp’in basit odak noktası yenilmez.

Son olarak, şu anki modeller gibi vahşi Ryzen 9 7950X veya daha mütevazı Ryzen 5 7600X dahil olmak üzere bir AMD Ryzen sistemi çalıştırıyorsanız  , iki farklı CPU sıcaklık okuması görebileceğinizi unutmayın. Kullandığınız programın bilgiyi nasıl gösterdiğine bağlı olarak “Tdie” okumasını istersiniz. Bu, kalıptaki gerçek ısının bir ölçümüdür.

Alternatif “Tctl” okuması, soğutma sisteminize bildirilen kontrol sıcaklığıdır ve bazen çeşitli Ryzen yongaları arasında evrensel fan hızı davranışını sağlamak için bir sıcaklık ofseti içerir. Yukarıdaki programlardan herhangi biri, ofset için zaten tek bir sıcaklık hesabı listeler.

Windows 10’da CPU sıcaklığı nasıl kontrol edilir

Microsoft’un işletim sisteminde yerel sıcaklık kontrol araçları bulunmadığından, Windows 10’da CPU sıcaklıklarını kontrol etmek için yukarıda listelenen üçüncü taraf programlardan birini kullanmanız gerekecektir.

CPU’nuz için en iyi sıcaklık nedir?

Desteklenen maksimum sıcaklık işlemciden işlemciye değişir.  Bu, sıcaklık bağlantısı veya donanımın en yüksek çalışma sıcaklığı anlamına gelir. Herhangi bir nedenle bilgileri göremiyorsanız, bilgileri bulmak için CPU World web sitesinde CPU’nuzun model numarasını arayın. Yukarıda listelenen her program işlemcinizin model numarasını görüntüler, bu nedenle bulmak kolaydır.

Ancak bu maksimum sıcaklıktır—işlemcinizin çıldırdığı ve hasarı önlemek için kapandığı noktadır. Düzenli olarak bu sıcaklığa yakın bir sıcaklıkta çalıştırmak donanımınızın uzun vadeli ömrü için kötüdür. Bunun yerine, yük altında CPU sıcaklıkları ile ilgili bu genel kuralı izleyin.

  • 60°C’nin altında : Harika koşuyorsunuz!
  • 60° C ila 70° C : Hala iyi çalışıyor, ancak biraz ısınıyor. CPU sıcaklıkları zamanla artmaya devam ederse PC’nizdeki tozu temizlemeyi düşünün.
  • 70° C ila 80° C : Hız aşırtma yapmıyorsanız, çalıştırmak istediğinizden daha sıcaktır. Eğer yapmıyorsanız, fanlarınızın çalıştığından ve sisteminizin hava akışını tıkayan toz yumakları olmadığından emin olun.
  • 80° C ila 90° C : Artık uzun vadeli konfor için çok sıcak olmaya başlıyoruz. Donanımınızda bozuk fanlar veya toz birikmesi olup olmadığını kontrol edin ve hız aşırtma yapıyorsanız ayarlarınızı geri çekin; özellikle de ayarladıysanız voltajı. Dikkat çekici bir istisna: Bazen daha güçlü dizüstü bilgisayar işlemcilerinin oyun oturumları sırasında takılıyken 80’lerin altına düştüğünü görüyoruz, bu noktada performansı düşürmeye başlıyorlar. Bu beklenen bir durum ancak sıcaklıklar 85° C’yi geçerse endişelenmelisiniz.
  • 90°C’nin Üzeri : Tehlike

CPU Sıcaklıklarınızı Nasıl Düşürebilirsiniz?

Eğer düzenli olarak yüksek CPU sıcaklıklarıyla karşılaşıyorsanız, sorunu çözmek için uygulayabileceğiniz bazı adımlar bulunmaktadır.

Öncelikle bilgisayarınızı temizleyin. Yüksek CPU sıcaklıkları genellikle bir bilgisayarın içinde yıllarca biriken toz ve kirden kaynaklanır, fanları ve önemli hava yollarını tıkar. PCWorld’ün bilgisayarınızı nasıl temizleyeceğinize dair kılavuzu sizi bu süreçte yönlendirebilir. Bunu yaparken, tüm fanlarınızın doğru çalıştığından,  doğru yöne baktığından ve bilgisayarınızdaki havalandırma deliklerinden hiçbirinin tıkalı olmadığından emin olun. (Ayrıca,  bilgisayarınızın fanlarının maksimum soğutma performansı için ayarlandığından emin olun)

Umarım bu sorunu çözer. Düzelmezse, daha yoğun adımlar atılması gerekir. Eğer PC’nizi birkaç yıldır kullanıyorsanız, CPU’nuzdan soğutucusuna ısıyı aktaran termal macun kurumuş olabilir. Bu, sıcaklık artışlarına neden olabilir. Eski termal macunu alkolle çıkarmak ve taze bir katman uygulamak, sıcaklıkları büyük miktarda düşürmeye yardımcı olabilir.

Bilgisayarin CPU Sicakligi Nasil Kontrol Edilir
Bilgisayarın CPU Sıcaklığı Nasıl Kontrol Edilir? Yöntemleri

Makalemizde, Bilgisayarın CPU Sıcaklığı Nasıl Kontrol Edilir? Konusunu ele aldık ve sizler için derledik. Bu ve benzeri makalelerimiz için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli olacaktır.

CPU sıcaklığı nedir

son