Bu makalemizde, kullanmış olduğumuz akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarda kullanımımıza sunulmuş olan hafızayı daha verimli kullanabilmek için yapılabilecek işlem adımlarını anlatacağız.
Bildiğiniz üzere, kullanmış olduğumuz akıllı telefon ve tablet türü elektronik cihazlarda, bilgisayarlarda olduğu gibi harddisk (hdd) ekleme ya da SDD ekleme durumu söz konusu olmadığı için, mevcutta sunulan hafızayı daha da verimli kullanmak için bazı metodları uygulayabiliriz.
İçerik konuları
· Micro SD Kart ile Hafıza Artırma
Öncelikle, kullanmış olduğumuz tablet ya da akıllı telefonumuzda SD kart desteği bulunuyorsa, cihazın desteklediği kadar kapasite sunan harici SD kart kullabiliriz. Piyasada bulunan ve markası, hafıza kapasitesi bakımından farklı birçok ürün bulunmakta. Cihazımızın desteklediği kadar (Orneğin 64GB) bir SD kart tercih ederek, cihazımızın mevcuttaki hafıza kapasitesini artırmış oluruz.
Bu gibi harici SD kartları tercih etmemiz durumunda cihazımızın ayarlarından, kullanımımıza göre, verilermizi SD karta ya da cihaz hafızasına aktarabiliriz. Bu işlem için, telefonumuzun veya tabletimizin ‘Ayarlar’ menüsüne girerek, ‘Depolama’ menüsü üzerinden harici SD kartımıza kaydedeceğimiz verileri ve belgeleri seçebiliriz.
· Google Drive, OneDrive vb. Bulut Yedekleme
Kullanmış olduğumuz akıllı telefon ya da tabletimizde, hafızada daha fazla yer açmak için izleyebileceğimiz bir diğer yol ise, günümüzde oldukça kullanımı yaygın olan yedekleme ortamları olacaktır.
Bunlardan kısaca bahsetmemiz gerekirse; bildiğimiz üzere birçok mail servis sağlayıcısı (Gmail, Microsoft Outlook, Yandex Mail, vb.), aynı zamanda (bulut) yedekleme hizmeti de sunmakta. Kullanmış olduğumuz cihazda (Android cihazlarda), Gmail hesabı ile verilermizi senkronize ederiz. Bu senkronize aşamasında, cihazımızın hafızasında yer alan fotoğraf veya videolarımız, internet ortamında bulunan Google Drive depolama alanında yedeklenmekte. Bunu özelliği dikkatli ve verimli bir şekilde kullanmamız durumunda, cihazımızın hafızasında bulunun tüm verileri internet ortamında bulunan hesabımıza kaydederek, cihaz hafızasının kullanım oranını düşürmüş oluruz ve aynı zamanda telefonumuzun genel kullanım hızını da artırmış oluruz. Fakat bu konuda şunu belirtelim ki, Google Drive gibi (bulut) ortamlara yüklediğimiz verileri ancak internet bağlantımız mevcutken görüntüleyebiliriz.
Bu belirttiğimiz çözüm ile, cihaz hafızasından Google Drive gibi bulut ortamlara resim, video gibi belgelerinizi, dosyalarınızı veya rehber vb. verilerimizi yedekledikten sonra, cihazımızdan bu silerek cihaz hafızasında daha fazla kullanılabilir alan açmış oluruz.
· Müzik ve Ses Verilerini İnternet Ortamında Oluşturduğumuz Albümlerden Dinlemek
Günlük yaşantımızın birçok alanında bizimle birlikte olan telefon, tablet türü cihazlar ile, gerek spor yaparken gerek yolculuk sırasında çoğu insan gibi müzik dinlemek oldukça rahatlatıcı ve motive edici olmakta. Bu nedenle, kullandığımız cihazlarda hafıza tüketiminin en önemli nedenlerinden biri de video ve müzik türü ses ve görüntü dosyalarıdır. Bu nedenle Spotify Fizy benzeri uygulamalar ile bir nevi bu tür dosyaların hafıza kullanımı ve dolayısı ile depolama işlevini internet ortamına aktarıp, media player kısmını telefonumuzda kullanmış oluyoruz. Yani herhangi bir müzik veya ses dosyasını, internet ortamında oluşturduğumuz albüme ekleyip, cihazımızın hafızasını da kullanmamış oluyoruz. Yine belirtmemizde fayda var ki, bu tarz uygulamaların çalışması için internet erişimi gerekiyor.
· Wi-Fi Harddisk
Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte asistan sıfatına yakışır birçok elektronik cihaz da geliştirilmekte. Bunlardan biri de Kablosuz Harddiskler.
Kablosuz Harddiskler ile, kullanmış olduğumuz telefon, tablet benzeri ürünlermizin hafızasında yer alan verileri, Wi-Fi bağlantısı ile bu Kablosuz Harddiskler’e göndererek telefonumuzdaki depolama alanında yer açmış oluyoruz .