Android çalışmayan QR kodu nasıl onarılır, aşağıda ki adımlar ile ilerleyebilirsiniz.
QR kodlarını her yerde bulabilirsiniz ve Android’de QR kodlarını taramak genellikle basittir. Bu kodları web sitelerinde, televizyonda ve hatta fiziksel ürünlerde göreceksiniz. Ancak bazen işe yaramazsa Android’de çalışmayan bir QR kodunu düzeltmeniz gerekir.
QR kodlarının birçok işlevi vardır. Bunları Android telefonunuzun kamerasıyla taradığınızda sizi özel fırsatlara, web sitelerine ve ödemelere yönlendirebilir ve diğer verileri görüntüleyebilirler. Ayrıca tarayıcınızdan kendi QR kodlarınızı oluşturabilir ve bunları yararlı olan yerlerde görüntüleyebilirsiniz.
Android’de kodları taramanın çalışmamasının farklı nedenleri vardır. Örneğin bunun nedeni kirli bir kamera, kamera uygulamasının ayarları veya kodun kendisiyle ilgili bir sorun olabilir. Bu nedenle zorluk yaşıyorsanız QR kodunun neden çalışmadığını ve sorunun nasıl çözüleceğini açıklayacağız.
Android Telefonunuzun Kamera Lensini Temizleyin
Android Çalışmayan QR Kodu Nasıl Onarılır
Android cihazınızın bir kodu taramasını sağlamada sorun yaşıyorsanız ilk sorun giderme adımı kamera merceğini temizlemektir. Telefonunuzda zamanla lekeler, toz ve döküntüler birikir ve sorunun nedeni bu olabilir.
Kamera merceğini tüy bırakmayan bir mikrofiber bezle, temizleme solüsyonu kullanmadan bir gözlüğü temizler gibi silin. Lekeleri, parmak izlerini ve diğer kalıntıları gidermek için kuru bir bezle silin. Lensi sildikten sonra kodu tekrar taramayı deneyin ve çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
QR Kodunu kontrol edin
QR kodu iyi durumdaysa ve kırışmamış veya solmamışsa tararken sorun yaşamazsınız. Ancak net değilse QR kodunu tararken sorun yaşayabilirsiniz. Örneğin, bir paketteki kod hava şartlarından dolayı bulaşabilir, buruşabilir veya üzerinde yırtıklar ve çizikler oluşabilir.
Kırışıklıkları ve lekeleri giderin ve QR kodunun iyi aydınlatılmış bir alanda olduğundan emin olun, böylece taranması daha kolay olur. İşe yaramazsa, elinizde varsa farklı bir telefon veya tablet deneyin. Kod çok hasarlıysa tarayamazsınız.
Birden Fazla QR Kodunu Tarayın
Sorunu daraltmaya yardımcı olması için Android cihazınızla birden fazla QR kodunu taramayı deneyin. Kod iyi durumda görünse bile sorun telefonunuzda veya kameranızda olabilir. Bu nedenle yakınınızda bulunan diğer kodları taramayı deneyin. Bu, sorunun kodda mı yoksa telefonunuzda mı olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.
Diğer QR kodlarını başarıyla tarayabiliyorsanız sorun muhtemelen kodun kendisindedir. Örneğin, bazı geliştiriciler kodlarını estetik açıdan çekici hale getirmeye çalışıyor ve beyaz zemin üzerinde geleneksel siyah karelerden uzaklaşıyor. Telefonunuz diğer kodları taramıyorsa kamera merceğini temizleyerek başlayın ve diğer sorun giderme adımlarına geçin.
Kamera Odağını Ayarla
QR kodunun Android’de çalışmamasının bir başka nedeni de kameranın doğru odaklanmamasıdır. Odağı ayarlamak için, kamerayı odağı yakalayana kadar yavaşça kodun içine ve dışına doğru hareket ettirin.
Kameranıza bağlı olarak, telefonu koda yaklaştırıp uzaklaştırarak odağı ayarlamanız gerekebilir. Odaklanmış bir görsele sahip olduğunuzda, onu izole etmek için ekranınızdaki QR koduna dokunun.
Kamera Uygulamasını Kontrol Edin
Çalışmayan bir QR kodunu tarama konusunda sorun yaşamaya devam ederseniz kamera uygulamasının ayarlarını açmanız gerekir. Her telefonun kamera uygulaması farklılık gösterir ancak bu adımlar cihazınızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini size gösterecektir.
- Android telefonunuzda veya tabletinizde Kamera uygulamasını açın.
- Ayarlar’ı açmak için dişli simgesine dokunun.
- Sıfırlamak için QR kodlarını tara düğmesini açın veya kapatıp tekrar açın.
Ayrıca diğer uygulamaları kapatmayı veya telefonunuzu yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Yapmak isteyeceğiniz başka bir şey de tarama uygulamalarını güncellemektir. Ayrıca soruna bir sistem hatası neden olabilir, bu nedenle çalışmasını sağlamak için telefonunuzu güncelleyin.
Google Lens’i veya Diğer Uygulamaları Kullanın
Kamera uygulamanız aracılığıyla Android’de çalışmayan bir QR koduyla ilgili hâlâ sorun yaşıyorsanız Google Lens’i deneyin. Telefonunuzda yerleşiktir ve Google arama çubuğundan erişilebilir. Simgeye dokunun ve telefonunuzu QR koduna doğrultun.
Metin çevirisi ve nesne tanımlama gibi ek işlevler için özel Google Lens uygulamasını Play Store’dan da indirebilirsiniz. Hâlâ sorun yaşıyorsanız farklı bir QR veya barkod tarama uygulaması kullanmayı deneyin; Play Store’da hem ücretsiz hem de ücretli seçeneklerle bu tür birçok uygulama vardır.
Android Cihazınızın Depolama Alanını Kontrol Edin
Telefonunuzun depolama kapasitesi dolmak üzereyse tarama uygulaması çalışmayı durdurabilir. Bazı uygulamaların düzgün çalışması için yeterli boş depolama alanı gerekir. Bu nedenle, cihazınızda yeterli depolama alanına sahip olduğundan emin olmak için kullanılmayan uygulamaları (özellikle oyunları) silin.
Bir başka iyi fikir de Android’in önbelleğini temizlemek, depolama alanını boşaltmak ve QR kodunun cihazınızda çalışmamasına neden olabilecek bozuk sistem ve uygulama dosyalarını kaldırmaktır.
Android’de Çalışmayan QR Kodunu Düzeltme
QR kodları, telefonunuzla çeşitli şekillerde kullanabileceğiniz verilerin bulunduğu yararlı kutulardır. Ancak kodların çalışmamasıyla ilgili bir sorunla karşılaştığınızda bu durum sinir bozucu olabilir. Neyse ki yukarıdaki adımları kullanarak sorunu çözebilirsiniz.
Android’de iki QR kodu tarama seçeneğinin (kamera uygulaması ve Google Lens) bulunduğunu unutmayın. Yani eğer biri işe yaramazsa yeni bir uygulama indirmeden diğerini deneyebilirsiniz.
Ne yazık ki kodun kendisi solmuş, yırtılmış veya yırtılmışsa, yenisini almayı denemekten başka yapabileceğiniz pek bir şey yoktur.