Gps nedir, glonass gps nedir, a-gps nedir, assisted gps nedir, a-gps ile glonass gps arasında ne fark var

Zamanın bizlere sunmuş olduğu teknolojik yeniliklerden hepimiz faydalanıyoruz. Başlığımızdan da anlayacağınız üzere GPS denilen Global Positioning System de bu yenilikler arasında belki de en sık kullandıklarımızdan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, nedir bu GPS? İngilizce açılımı olan Global Positioning System, Türkçe karşılığı küresel konumlama sistemi olarak adlandırılmaktadır. Dünya üzerinde engellenemez bir görüş hattı bulunan, hava koşullarından etkilenmeden zaman ve mekân gözetmeksizin en az 4 uydudan oluşan, sizlere yer ve zaman bilgisi sunan navigasyon sistemine denilmektedir.

gpsga1

A-GPS, diğer adı ile Assisted GPS, bir cep telefonun, dünya üzerinde konumunu ve zamanını verebilmesi için direkt olarak bağlanmak yerine GSM operatörlerinin “baz” istasyonları üzerinde uydu bağlantısından bağlanılarak edinilen navigasyon sistemlerine denilmektedir. A-GPS’ler ile normalden daha hızlı bir işlem gerçekleştirilmektedir. Normal GPS sistemlerinde cep telefonlarınız ile bir uyduyu bulmak ve bağlanmakta zorluk yaşandığı için bu sistem geliştirilmiş ve daha hızlı bir bağlantı sağlanmıştır. Bu sistem ile çok fazla beklemeden konum bilgisini almanız mümkün olmuştur.

gpsga2

GLONASS, Sovyetler Birliği zamanlarında proje edilerek hayata geçirilmiş bir uydu navigasyon sistemidir. 1976 yılında başlamış olan çalışmalar Sovyet Rusya’nın çöküşünden sonra yeniden ele alınarak 2011 yılının ekim ayında, 24 uydu ile tamamlanarak Dünya genelinde kullanım imkânı sağlanmıştır. GPS‘den farksız bir çalışma sistemi olan GLONASS, Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema – yani Global Uydu Navigasyonu Sistemi anlamına gelmektedir. Ayrıca Rusya uzay savunma güçleri tarafından işletilen bir sistemdir.

Her iki navigasyon sisteminin kullanım amaçları aynı olsa da, arada az da olsa farklılıklar bulunmaktadır.

  • A-GPS, kullanıcıların navigasyon bağlantılarını GSM operatörleri BAZ istasyonları üzerinden gerçekleştirirken, GLONASS direkt telefonlar ile iletişim kurarak istenilen bilgileri sunmaktadır.
  • A-GPS, bireysel kullanıcılara ağırlıklı olarak hizmet verirken; GLONASS, hızlı makineler dâhil olmak üzere tüm cihazların navigasyon sistemlerine hizmet verebilmektedir. Örnek olarak JET Uçakları
  • A-GPS, bir GSM operatörünün yeterli oranda çekmediği durumlarda kullanılamaz; GLONASS, Dünya’yı saran 24 adet uydu ağı ile her alanda hizmet verebilmektedir.
  • A-GPS, bölgesel olarak hizmet verebilirken GLONASS Global olarak navigasyon bilgisi verebilir.
  • A-GPS ile bağlantı hızı daha çabuk gerçekleşir, GLONASS ile bağlantı biraz daha fazla zaman alabilmektedir.