YouTube, hemen hemen herkesin içerik oluşturmasına ve dünyanın görmesi için yüklemesine izin veren bir video paylaşım hizmetidir. Bu harika olsa da, insanların aslında kendilerine ait olmayan içerikleri yüklemelerini ve paylaşmalarını da kolaylaştırır.

Google, hizmetinde çalınan çalışmaların farkındadır ve şirket, yıllar boyunca bununla mücadele etmek için her türlü adımı atmıştır. Şirketin çözümlerinin çoğu, içerik yüklendikten ve halka açıklandıktan sonra gerçekleşir. Bununla birlikte, XDA Developers’a göre YouTube, video gerçekte kamuya açıklanmadan önce telif hakkı ihlallerini kontrol edecek yeni bir özelliği test ediyor ve bu da çalınan videoların kullanılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

YouTube Yükleme İşlemi Sirasinda Telif Hakki Kontrollerini Test Ediyor 1

YouTube’un telif hakkı ihlallerini kontrol etmesiyle ilgili sorun, birçok içerik oluşturucunun yanlışlıkla ihlal içeren videolar yüklemesidir. İçeriği YouTube’a koyarlar ve kanallarına karşı telif hakkı ihtarı alırlar. Sistem mükemmel olmaktan uzak ve görünüşe göre YouTube bir sorun olduğunun farkında ve şirket bunu çözmeye çalışıyor.

YouTube, bu yükleme öncesi telif hakkı kontrolünü tüm içerik oluşturuculara dağıtırsa, YouTube kullanıcılarının bir telif hakkı ihlali yaptıklarını fark etmelerine ve videonun para ödemesi kaldırılmadan veya kaldırılmadan önce düzeltmelerine yardımcı olabilir.

Temel olarak, YouTube’un videoyu Content ID sürecinden geçtikten sonra değil, web sitesinin sunucularına ulaşmadan önce çalıştırdığı görülüyor. Ardından içerik oluşturucu, işaretlenen içeriği düzenleyebilir ve yayın sonrası herhangi bir sorun yaşamadan videoyu tekrar yükleyebilir.

Bu bir gelişme olsa da, tam olarak mükemmel bir sistem değildir. Telif hakkı sahipleri, video yayınlandıktan sonra yine de videonuzda manuel olarak işaretleyecek bir şeyler bulabilir ve bu yine de kanala karşı bir ihtar olacaktır. Content ID bir algoritma olduğundan kesinlikle hata yapabilir ve fark etmesi gereken içeriği gözden kaçırabilir.

Bu Ne Zaman Herkese Sunulacak?

Şu anda, YouTube hala bu özelliği test ediyor, bu nedenle şirketin bunu herkese sunması biraz zaman alabilir. Kanalımıza video yüklemeyi test ettik ve yeni telif hakkı sürecini görmedik, bu yüzden kesinlikle çok sınırlı sayıda kanala geliyor. Henüz görmüyorsanız, kesinlikle yalnız değilsiniz.

Umarım, YouTube için işe yarar ve YouTube yükleme rutininin standart bir parçası haline gelir, çünkü içerik oluşturmayı gerçeğin ardından daha az telif hakkı ihtarı ile daha akıcı bir süreç haline getirebilir.