YouTube platformunda videolarınızın tıklanma alması için önemli birkaç püf noktadan biri videolarınızın kapak fotoğraflarıdır. Kapak fotoğraflarındaki yazıların yeterince büyük ve sade kullanılması önemlidir.

Kanalınızın ana sayfanızın düzenli görünmesi için diğerlerinden alakasız kapak fotoğrafları kullanmamanız gerekmektedir. Ayrıca kapak fotoğraflarında etkili renk seçimleri de çok önemlidir, insanın gözünü çekecek renkler kullanmayı fakat bunu yaparken sadelikten de uzaklaşmamaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda kapak fotoğraflarınızda içerikle ilgili kısa ve öz bilgilere yer vermelisiniz.

1. Kapak fotoğraflarının boyutlarını doğru kullanmalısınız.

Eğer kapak fotoğrafınızı hazırlarken profesyonel görünmesini istiyorsanız başlamanız gereken nokta kapak fotoğrafının boyutlarıdır.

YouTube’un önerdiği değerleri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Maksimum Boyut: 1280x720px
  • Minimum Boyut: 640x360px
  • En Boy Oranı: 16:9
  • Maksimum Dosya Boyutu: 2MB
  • Dosya Formatı: JPG, PNG, GIF ya da BMP

Kapak fotoğrafını çok küçük yapmak çözünürlüğü düşüreceğinden sizin için büyük bir problem yaratır. Şayet Youtube’da kapak fotoğrafları zaten küçük şekillerde belirmektedir, bu da kapak fotoğraflarınızın içeriğinin okunamamasına yol açar.

Bu sebepten ötürü kullanacağınız kapak fotoğrafının uygun biçimde küçültülebilecek kadar büyük olması, kalite açısından da çok büyük avantaj sağlar.

Ek olarak, kapak fotoğrafınızı düzenledikten sonra JPG, PNG, GIF veya BMP olarak kaydetmelisiniz ve dosya boyutunu 2 MB’ın altında tutmalısınız.

2. Kapak fotoğraflarınız için güzel resimler tercih edin.

Göz alıcı görseller kullanmak, izleyicilerin ilgisini çekmek için birebirdir.

Videonun içeriğini belli eden yüksek kaliteli bir resim kullanmak sadece o videonun içeriğini öne çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda izleyicilerin sizin tarzınız ile uyum sağlamasında da büyük rol oynar.

Örnek olarak 140journos kanalının kullandığı kapak fotoğraflarına göz gezdirebiliriz.

Etkili bir bicimde YouTube kapak fotografi nasil yapilir 1

3. Kapak fotoğraflarınızda konuyla alakalı yazı kullanın.

Kapak fotoğraflarınıza yazı eklemenin birden çok avantajı vardır ama en büyük avantaj ise izleyicilerinize videonun içeriğiyle ilgili bilgi vermesidir. İzleyiciler genel olarak başlıktan önce kapak fotoğrafına bakacakları için içerikle ilgili daha kolay bilgi sahibi olabilirler.

Basit bir resim, ne kadar gösterişli olursa olsun videonun içeriği hakkında net bir bilgi veremeyecektir.

Videonuzun ana fikrini bulun ve ona uygun, dikkat çeken, sade bir font ile kapak fotoğrafınızı tamamlayın. Fontun rengini kullandığınız fotoğrafa uygun bir şekilde ayarlayarak yazınızın font ile karışmayıp okunur şekilde olmasına özen gösterin. Kapak fotoğraflarındaki yazılarda genel olarak beyaz, gölgeli beyaz veya siyah renkler tercih edilmektedir.

Aşağıdaki örnekte Barış Özcan’ın da bu tekniği sık sık kullandığını görebiliriz.

Etkili bir bicimde YouTube kapak fotografi nasil yapilir 2

4. Kapak Fotoğraflarınıza Yüz Ekleyin.

İnsan beyni doğal olarak ilk önce suratlara odaklanır. Hikayeyi bir insan kamera önünde anlatıyorsa videonun etkileyiciliği büyük ölçüde artar. YouTube kapak fotoğrafınızda insan yüzü barındırmak, bir samimiyet hissi oluşturur ve seyirciyle olan bağınızı kuvvetlendirir.

  • Duygularınızı Belli Edecek Bir Görsel Tercih Edin

Güçlü duygular ilgimizi çeker ve merak uyandırır, kişiyi heyecanlandıracak ve aynı zamanda merak ettirecek görseller kullanmaya özen gösterin. Güçlü duygular içeren bir kapak fotoğrafı, seyircide videonun içinde şoke edici bir içerik olduğu hissini uyandırır.

  • Heyecanlı Fotoğraflar Çekinin

Heyecanlı fotoğraflar ister istemez insanların dikkatini çeker. Burada bahsettiğimiz “heyecanın” bir aksiyon filminden çıkmış gibi olmasına gerek yok. Bir şey söylemek üzereyken çekilmiş biri bile olabilir. İzleyiciler, kapak fotoğrafındaki kişinin ne söylemek üzere olduğunu bilemeyeceğinden dolayı merak edebilir ve videonuza tıklayabilirler.

Etkili bir bicimde YouTube kapak fotografi nasil yapilir 3

5. Tamamlayıcı Renkler Kullanın

Kontrast renkler, küçük resminizin öne çıkmasına yardımcı olur. Bunlar renk çarkındaki birbirinin karşısında duran renklerdir.

Renk kontrastı, izleyicilerin ilgisini çekmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlardan biridir.

Eğer isterseniz renk çarkında birbirinin yanındaki renkleri (benzer renkler) de kullanabilirsiniz.

Benzer renkleri yan yana koyun ve kapak fotoğrafınıza nasıl can vereceklerini kendi gözlerinizle görün.

renk çarkı

Neden taksilerin, uyarı tabelalarının vb. şeylerin sarı renkte olduğunu hiç sorguladınız mı? Gayet basit, insanlar sarıya diğer renklere kıyasla çok daha hassastır.

İstatistiksel olarak sarı renk kullanan kapak fotoğrafları diğerlerine göre daha başarılı sonuçlanıyor. Bu sebepten ötürü kapak fotoğraflarınızda kullanabildiğiniz yerde sarı renk kullanmanızı öneriyoruz.