Bu yazımızda sizlere Digital Living Network Alliance, kısa adı ile DLNA kelimesinin anlamı hakkında bilgi vereceğiz. Tüketici elektronikleri, mobil cihazlar ve kişisel bilgisayarlar için, endüstriyel olarak lider firmalar tarafından oluşturulmuş olan bir kuruluştur. Bu kuruluş, belirli standartlarda bir ortak noktada birleşmektedir.
Günlük hayatınızda kullanmakta olduğunuz tüketici elektronikleri, akıllı telefonlar, mobil taşınabilir bilgisayarlar ve kişisel bilgisayarlar zamanımızın oldukça büyük bir kısmını kaplamaktadır. Bu cihazların her an, her dakika kullanımının da arttığı aşikârdır. Girişte bahsetmiş olduğumuz DLNA ise işte bu noktada devreye girmektedir. Birçok cihazın aynı ortam içerisinde, aynı ağ üzerinde kullanılmalarını, birbirleri ile uyum içerisinde çalışabilmelerini, belirli standartlar doğrultusunda geliştirilmelerini sağlamaktadır.
Yeni cihazların uyumsuzluk sorununun giderilmiş olmaları da bu sayede gerçekleşmiştir. Hatırlasanız bir mp3 player ile müzik dinlemek için büyük zahmetlere girmeniz gerekirdi. Bir müzik eklemek için bir internete, bir bilgisayara ve bir de o bilgisayara bağlantı sağlayacak çeşit çeşit kabloya ihtiyaç duyulurdu. Hepsi tamam olduğunda dahi “bu işletim sistemi bu kabloyu tanımıyor”, mp3 player tanınmıyor” gibi sorunlar ile karşılaşılırdı. Ama günümüzde belirli standartlar içerisinde üretilmiş bir mp3 player, tüm bilgisayarlarda tanınır duruma gelmiştir. Hatta kendi yazılımı ile internet bağlantısı sağlanarak, bir cihazdan aktarım yapmadan müziklerin indirilmesi dahi sağlanmıştır. En kolay verilebilecek örnek ile, umarım konuyu daha iyi kavramanızı sağlayabilmişizdir.
Mobil cihazlar için de bu durum geçerlidir. Akıllı telefonunuz ile bir video artık daha geniş ekranlarda, yani LED TV’lerde, birkaç işlem ile aktarım yaparak izleme keyfini sunmaktadır. DLNA standartlarında üretilmiş markaların sunduğu bu harika hizmetleri kullanıcılara sunması da, teknolojinin ve tüketici elektroniğinin ne kadar uyumlu olarak çalıştığının bir göstergesidir.
DLNA kuruluşu içerisinde bulunan firmalar arasında en bilinir olanları Philips, Matsushita, Samsung, Hewlett-Packard, Microsoft, Sony, İntel, Nokia ve Motorola gibi lider firmalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Problemsiz ve kesintisiz bir iletişim için çalışmakta olan bu lider firmalar, yaptıkları AR-GE çalışmaları ile daha uyumlu bir cihaz üretme yolunda emin adımlar ile ilerlemektedir.