Günümüzde windows kullanan birçok kişi 32 ile 64 bit arasında nasıl bir fark olduğunu ya da bu terimlerin ne işe yaradığı bilmezler. Peki sizce hangi işletim sistemini satın almalısınız? 32 bit işletim sistemimi daha iyi yoksa 64 bit işletim sistemimi daha iyidir.
Bu yazımızı okuduktan sonra bu konuda bir fikriniz oluşacaktır. Windows 32 bit işletim sistemlerini windows xp ve öncesine kadar satışını devam ettirdi. Xp işletim sisteminde sonra 64 bit işletim sistemine geçmeye 14 yıl aradan sonra karar verdi.
32 bitlik bir işletim sistemi işlemci tarafından kolay kaynaklardan yararlanacak şekilde üretilmiştir. 64 bitlik işletim sistemleri de aslında aynı mantıkta çalışmaktadır. Tam da bu noktada aslında tartışılası gereken konu 32 yada 64 bit değil işlemcilerdir. Bit kelimesinin anlamı bilgisayardaki en küçük veri parçasına denir.
Bir işlemci bazı mantıksal devreler içermektedir. CPU aslında bilgisayarın beyni olarak nitelendirilebilir. Bilgisayarın kayıt defterinde saklanabilen bir verinin boyutu 2^32 dir diyebiliriz. Bu değerler fiziksel bellekte bulunan bellek konumlarının adresini eşlemek için kullanılmaktadır. 32 bitlik bir işlemci 1 bayt 8 bit e eşit olduğu için bir işlemci 4 bayt veri işleyebilir. Bu nedenle işlenecek verilen boyutu 4 bayttan büyükse işlemcinin kalan veriyi işlemek için başka bir döngüye ihtiyacı vardır.
Bu durumda 64 bitlik işlemci 8 bayttan az ise tüm veriler tek bir gidişle işlenebilir. Veriler 8 bayttan fazla olsa bile 64 bit işlemci diğerinden daha az bir sürede işlemi tamamlayacaktır. İşte 64 ve 32 bit arasındaki fark bu şekilde ifade edilmektedir. Sizde yeni bir bilgisayar yada işletim sistemi satın alacaksanız bu bilgilerden yararlanabilirsiniz
[…] yazılım uyumluluğu açısından büyük farklılıklar gösterebilir. Daha detaylı bilgi için 32 bit ile 64 bit arasındaki fark nedir başlıklı makalemize göz atabilirsiniz. Bu sayede hangi mimarinin sizin için daha uygun […]