Bilgisayar depolama alanı olarak kullanılan hard diskler, eskiden (MB) megabyte’lar ile ölçülürken, yakın zamandan günümüze kadar olan dönemde (GB) gigabyte ve son dönemlerde ise (TB) Terabyte ile ölçülür oldu. Depolama alanı arttıkça yedeklerinizi alabileceğiniz yer oranı da artmaktadır. Bazı zamanlarda yedek almanız gereken verileri almayı unutuyor ya da pek önemsemediğinizden dolayı almayı önemsemiyoruz. Kullandığınız diskin arızlanması durumunda da ihtiyacınız olan verilere ulaşabilmek için, yani kurtarabilmek için pahalı işlemlere, tonlarca para harcamanız gerekiyor. Önemli verileri kaybetmek ise hemen herkesin korkulu rüyası.

Veri kaybına engel olabilmek için devreye RAID giriyor; bilgisayarınıza takacağınız ikinci bir eş değer disk ile, performans ya da veri kaybına engel olabilmek için bir yöntem kullanabiliyorsunuz. Bu yöntemleri ele alarak ayrıntılı olarak inceleyelim. RAID, veri kaybına engel olabilmek ya da performans artırmak için bilgisayarınıza takacağınız ek hard disklerin sisteme entegre edilme yöntemidir. Birçok RAID seviyesi bulunmaktadır. Şimdi bunları ele alalım.

RAID 0 ve RAID 1, ilk iki seviye olarak bilinir. RAID 0, için en az 2 disk kullanılması gerekmektedir. İhtiyacınıza göre bu sayı arttırılabilirsiniz. Bu sistem, bilgisayarınızın performansını artırmaktadır. Yazma hızı, kullanılan disklerin toplam yazma hızına eşittir. RAID 1, için de en az 2 disk kullanılmaktadır. İsteğe göre bu sayı arttırılır. Ayna sistemi olarak da adlandırılan RAID 1‘de, ilk diske yazılan veriler aynı şekilde diğer diskler üzerine de yazılır. Bu sayede sürekli bir yedekleme yapılır ve verileriniz güvenle saklanmış olunur. RAID 1 için kapasite, diskin tümü için geçerlidir.

raid

En çok kullanılan RAID sistemleri, RAID 0 ve RAID 1 ile bitmiyor. Diğer türleri de maddeler halinde ele alalım.

RAID 2

Bu tür RAID için gerekli görülen disk sayısı 14’tür. Bu sistemde, disklerden 10 adedi veri için, 4 adet de ECC (Error Correction Control) hata düzletme için kullanılır. Yalnız bu tür RAID sistemi, RAID kartları üzerinde ECC sistemi olmasından dolayı kullanılmamaktadır. Bu da maliyeti düşürmektedir. ECC olmayan RAID kartların bulunduğu RAID 2 sistemde, 14 disklik kapasitenin sadece %70’lik oranı kullanılmaktadır.

raid2

RAID 3

Erişim oldukça hızlıdır. En az 3 disk kullanılması gerekir. Kullanılan disklerden birinin arıza yapması halinde, diğer disklerden biri görevi üstenerek veri kaybına engel olur. Pek fazla kullanılmayan bir türdür.

raid3

RAID 4

Yazma hızı düşük olan bir türdür; en az 3 disk ile yapılabilir. Partlar halinde verilerin yüklenmesinden dolayı, yazma sırasında hızlı okuma yapabilir.

raid4

RAID 5

En az 3 disk kullanılır. Tüm disklere part bilgisi ve veriler yazılmaktadır. Veriler de diske yazılmadan önce RAID kartı ile partlara bölünerek diske gönderilir. Halen kullanılmaya devam edilen RAID türleri arasında yer almaktadır.

raid5

RAID 6

RAID 5 türünden tek farkı en az 4 disk ile uygulanabilir olmasıdır. Bu türde 2 ayrı, part bilgisi yazılan disk oluşturulur. Bu durum da hız soruna neden olmaktadır.

raid6

RAID 0+1

En iyi performans için tercih edilir. En az 4 disk ile uygulanılır. İki farklı seviye olan RAID 0 ile RAID 1 birleştirilmesidir. Günümüzde halen en çok tercih edilen türdür.

raid7

RAID 1+0

Bu türün diğer bir ismi de RAID Nesting’tir. Verilerin, yapısal olarak iki RAID 1 üzerinde, RAID 0 seviyesinde birleştirilmesi anlamına gelmektedir. Performans oldukça yüksektir.

raid8

RAID 1+5

Güvenlik açısından en başarılır türdür. Çok önemli olan verilerin korunmasında, kullanılması gereken türdür. 2 adet RAID 5 seviyesinin, RAID 1 seviyesinde bileşmesidir. En az 6 disk ile uygulanabilir.

raid9

RAID 5+0

Güvenliğin ve performansın bir arada olduğu türdür. En az 6 disk ile uygulanılır. 2 adet RAID 5 seviyesinin, RAID 0 seviyesinde birleşmesidir.

raid10

RAID 6+0

Yüksek seviyede güvenlik sunan RAID seviyesidir. En az 8 adet disk kullanılması gerekir. 2 adet RAID 6 seviyesinin, RAID 0 seviyesinde birleştirilmesidir. Maliyet bakımından en pahalı türdür.

raid11

Sizlere bu yazımızda RAID disk yapılandırmalarından bahsettik. Umarız tanımının yanı sıra RAID türlerini de ele alınmış olduğumuz bu yazımız sizlere faydalı olmuştur.