URL, İngilizce kökenli Uniform Resource Locator” kelimelerinin kısaltmasıdır. Çevirecek olursak “standart kaynak bulucu” anlamına gelir. Bu şekilde düşünüldüğünde sizler için pek bir anlam ifade etmeyeceğinden, konuyu biraz açmamız gerekecektir. Bir bilgiye ulaşmamızı sağlayan birimlere, “standart kaynak bulucu” yani URL bağlantılara giderek ulaşabilmekteyiz. Ve bu bilgiler, URL adreslerinin bağlı bulundukları alanlarda sunulmaktadır. Her bir URL adresinin diğerlerinden benzersiz olması da gerekmektedir. Aynı URL adresine sahip olma olasılığı bu sebepten mümkün olmamaktadır. Yalnız belirtmek isteriz ki benzer olarak başlayıp, farklı birincil yerleşik uzantılar ile bitirilebilmek mümkündür.

nedirurl2

URL‘ler kendi içerisinde 3 bölümden oluşmaktadır. Soldan sağa doğru okunduğunu düşünün ve;

  1. Protokol olarak ilk sırada http://, https://, ftp://, news:// yer almaktadır.
  2. İkinci kısma bakıldığında alan adı Birincil ve varsa ikincil uzantılar sonrasında oluşturulan, kesme işaretine kadar olan alana, alan adı denilmektedir.
  3. İkinci maddede bahsedilen alan adı sonunda oluşturulan kesme işareti sonrasında dosya yolu oluşmaktadır.

Örnek olarak; https://teknodestek.com.tr/ddns-nedir-ne-ise-yarar/  verilebilir.

nedirurl1

 

URL Kullanımı;

URL bağlantılarının kullanılarak aranılan bilgiye ulaşılması için, birinci olarak internet bağlantısına, ikinci olarak bu internet bağlantısını kullanarak aradığınız veriye ulaşabileceğiniz bir cihaza ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgisayar, tablet, akıllı telefon benzeri cihazlarda mevcut bulunan internet tarayıcılarının(istemci uygulamaların) kurulu olduğu bir cihaz üzerinden URL girilerek veriye ulaşım sağlanabilmektedir. Explorer, Firefox, Opera, Chrome benzeri yazılımlar en çok kullanılan internet tarayıcılarıdır. Bilinen bir URL bağlantısı adres çubuğu denilen alana girilerek ulaşım sağlandığı gibi arama motorları üzerinde veri araması sonucunda çıkan URL sonuçlarından herhangi birine tıklanarak da veriye ulaşım sağlanabilmektedir. Açılan sayfanın adres çubuğunda çıkan alan adının hangi URL olduğunu böylelikle görülebilir olacaktır. Ayrıca alan adları, adres çubuğunda bilinir bir alan adı ise http:// vb. protokoller yazılmadan direkt olarak URL yazılarak ulaşımı sağlanabilinmektedir. Tarayıcılar, bu protokolleri otomatik olarak algılar ve ekler.