Kablosuz iletişim teknolojisi türleri anlatan bir kılavuz hazırladık. Piyasadaki sürekli artan sayıda standart ve kablosuz iletişim teknolojisi türü ile birçok kablosuz iletişim türü vardır.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!

Herhangi bir meşgul işletme sahibi, hücresel 5G ve 5GHz WiFi’yi arada sırada karıştırdığı için mazur görülmelidir.

Kılavuzumuz hiçbir şekilde eksiksiz olmasa da, anlamanızı biraz daha kolaylaştırmak için farklı, en sık karşılaşılan kablosuz teknoloji türleri ve bunların kullanıldığı kablosuz iletişim türleri hakkında bir genel bakış hazırladık.

Kablosuz İletişim Teknolojisi Türleri
Kablosuz İletişim Teknolojisi Türleri

Kablosuz İletişim Teknolojisi Türleri

Piyasada daha 20 yıl öncesine kadar mümkün olacağını düşündüğümüz daha fazla kablosuz iletişim türü var ve “kablosuz” kelimesi artık birçoğu için sıradan bir isim. Ancak tüm kablosuz türleri eşit değildir ve hepsi aynı uygulamalarda kullanılamaz (veya kullanılamaz). Bu terimlerden bazıları size tanıdık gelir: radyo ve televizyon yayıncılığı, radar iletişimi, hücresel iletişim, küresel konum sistemleri (GPS), WiFi, Bluetooth ve radyo frekansı tanımlaması, bazı durumlarda çılgınca farklı kullanımları olan “kablosuz” örnekleridir. Bugün, bilgi teknolojisinde yaygın olarak uygulama bulan kablosuz teknoloji türlerine odaklanacağız.

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!

Kablosuz Ağ Türleri

Günlük senaryolarda en yaygın olarak bulunan iki tür kablosuz ağ vardır:

  • Yerel Alan Ağı (LAN) – örneğin dahili ofis ağınız veya ev cihazları ağınız (aynı yönlendiriciye tek bir yerde bağlı bilgisayarlar, oyun konsolları, cep telefonları ve tabletler)bir yerel alan ağı oluşturur. Geçmişte, bir yerel alan ağı kurmak için yaygın olarak “ethernet kablosu” kablolu bir bağlantı gerekliydi. Kablolu ağlar, kablosuz ağlara kıyasla parazitten daha iyi koruma ve güvenlik gibi nedenden dolayı hala oldukça yaygın. Ama WiFi artık yerel ağlar için yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Geniş Alan Ağı (WAN) – daha geniş bir alana yayılan bir ağ türüdür. Ayrıca internet bir WAN olarak kabul edilir. İnternet söz konusu olduğunda, ağda dolaşan verilerin büyük kısmını taşımak için teller kullanır. Çünkü bunlar genellikle daha hızlı ve daha güvenli ve girişime daha az duyarlı olur. Ancak, modern akıllı telefonların ve tabletler gibi diğer mobil cihazların ortaya çıkmasıyla birlikte, giderek daha fazla kullanıcı hücresel veri kullanarak kablosuz olarak İnternet’e bağlanıyor. Bu, WiFi’den farklıdır ve yine de teknoloji konusunda daha az bilgili kullanıcıların çoğunun kafasını karıştırır.

Yerel Alan Ağları için Kullanılan Kablosuz İletişim Teknolojisi Türleri

Kablosuz İletişim Teknolojisi Türleri

Her yerde WiFi olmadan modern hayatı hayal etmek zor. Sayısı giderek artan beş milyara yakın cihaz ağ için WiFi kullanıyor. WiFi, cihaz hareketliliğinin bir faktör olduğu (dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefon kullanıcıları için) veya kablolamanın pratik olmadığı yerleşik yerel alan ağlarında yaygın olarak kullanır.

Günlük ortamlarda yaygın olarak bulunan WiFi yönlendiricileri, genellikle ofis veya konut binaları gibi küçük ila orta büyüklükteki bir alanı kapsayabilir; WiFi menzili, tekrarlayıcılar kullanılarak genişletilebilir. Avustralya’da WiFi iletişimi için yaygın olarak kullanılan iki radyo bandı vardır.

Yerel alan kablosuz ağları hakkında konuştuğumuzda, tipik olarak, akıllı telefon, tablet, kişisel veya dizüstü bilgisayar gibi WiFi özellikli bir cihazın, bir ofis veya evdeki bir yönlendiriciye bağlanmasına gerek kalmadan internet erişimini sağlamak için bir yönlendiriciye bağlandığı bir senaryoyu açıklıyoruz. şirket içinde ağ kablolarını kullanın.

2.4GHz

2.4GHz (gigahertz) bandı daha uzun bir kapsama alanı sağlar, ancak veri aktarım hızları pahasına (basit bir ifadeyle, daha yavaştır). Çok çeşitli WiFi özellikli cihazlarla uyumludur.

5GHz

5 GHz bandı daha hızlıdır ve 2,4 GHz bandına kıyasla yaygın ev aletlerinden kaynaklanan parazitlerden daha az etki görür. Yine de, daha küçük bir kapsama alanı pahasına bunu yapar, çünkü daha yüksek frekanslı radyoların duvar penetrasyonu daha düşüktür. Bazı eski cihazlar 5GHz frekansını desteklemeyebilir ve 5GHz WiFi’ye bağlanamaz. 5GHz WiFi’nin tamamen farklı bir teknoloji türü olan hücresel 5G ile karıştırılmaması gerektiğini hatırlamak önemlidir. Bazı yönlendirici üreticileri bu karışıklığa katkıda bulur. Varsayılan olarak, birçok yönlendirici, 5GHz WiFi ağlarının varsayılan adlarına “5G” ekler. 5GHz WiFi, kısa menzilli bir ev ve ofis ağ sistemidir, oysa “5G” beşinci nesil cep telefonu ağları anlamına gelir.

Hücresel İletişimde Kablosuz Ağ Türleri

Hücresel kablosuz iletişim hakkında konuştuğumuzda, en yaygın olarak, cep telefonu/akıllı telefon veya sim kart özellikli masa veya dizüstü bilgisayar gibi bir cihazın hareket halindeyken internet erişimini kolaylaştırmak için bir hücresel kuleye bağlandığı bir senaryodan bahsediyoruz. Veri ve ses iletimi için tipik olarak belirli frekanstaki radyo dalgalarını kullanır.

Kablosuz iletişim teknolojisi;

3G

3G, kablosuz mobil telekomünikasyon teknolojisinin üçüncü neslidir. Çoğu zaman, cep telefonlarında/akıllı telefonlarda ve sim kart özellikli tabletlerde vardır.

4G

4G, 3G’den yaklaşık on kat daha hızlı olan dördüncü nesil hücresel telekomünikasyon teknolojileri için gevşek bir terimdir.

LTE

LTE, bazen 4G LTE olarak pazarlanan Uzun Vadeli Evrim anlamına gelir. Ancak teknik olarak 4G değil, 3G’nin bir evrimidir. Yine de, hem 4G hem de LTE’nin performansı, kapsamın bir sorun olmadığı çoğu günlük senaryoda karşılaştırılabilir ve çoğu kullanıcı için 4G ve LTE arasındaki farkı bulanıklaştırır.

5G

5G, hücresel ağ iletişimi için beşinci nesil teknoloji standardıdır ve hücresel kablosuz ağların geçmiş yinelemelerine göre daha fazla bant genişliği (hız) iyileştirmesi sağlar.

Kısa Menzilli Kablosuz Cihazlarda Kullanılan Kablosuz İletişim Teknolojisi Türleri

Tüm kablosuz iletişim teknolojileri ağ oluşturmak veya internet erişimi sağlamak için kullanılmaz (ancak bazıları çok kısa mesafeli ağ iletişimi ve dosya alışverişine izin verir).

Bluetooth

Bluetooth, 2.402 ila 2.480GHz frekans aralığında radyo dalgaları kullanır (daha önce tanımladığımız 2.4GHz WiFi ile karıştırılmamalıdır). Bluetooth’un tipik günlük kullanımları, kablosuz bilgisayar çevre birimlerinin (fareler, klavyeler, hoparlörler, oyun kumandaları gibi) ve uzaktan kumandanın (örneğin bir cep telefonu ile Bluetooth özellikli araba veya ev ses sistemleri arasında) bağlanmasını içerir.

Kızılötesi

Kızılötesi iletişim, radyo dalgaları yerine çıplak gözle görülemeyen kızılötesi ışığı kullanır. Yalnızca kısa mesafeli iletişim için kullanılır ve iki cihaz arasında bir görüş hattı gerektirir (çünkü ışık, radyo dalgalarının aksine duvar gibi katı cisimlere kolayca nüfuz etmez).

BT uygulamalarında kullanılan birçok kablosuz iletişim teknolojisi adlandırılması ve uygulanmasıyla ilgili kafa karışıklığının en azından bir kısmının giderilmesine yardımcı olduğumuzu umuyoruz.

Ayrıca okuyun:

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!