Youtube günümüzde gerek kolay ulaşılabilirliği gerek se içerdiği videoların öznelliği açısından vazgeçilmezdir. Google ın yan kuruluşlularından biri olan Youtube 15 Şubat 2005 tarihinde kurulduğunda herhalde kimse bu kadar büyüyeceğini tahmin edemezdi. Site bireysel ve kurumsal bazda kullanıcılarına video yükleme, izleme ve paylaşma imkânı sunmaktadır. Youtube da bugün eğitim videolarından tutun da yeni çıkan şarkıların kliplerine, neyin nasıl yapılacağının anlatan videolardan, gezi, yemek videolarına kadar yüzlerce içerik bulunmaktadır. . Bu kadar video içeriğinin olduğu tabiri caizse aslan sofrası olan bir arenada tercih edilmek ve izlenmek için bazı özellikler ve diğer kullanıcılardan sıyrılmak gerekir. Bu makalenin konusu tam olarak izleyicinin videodaki izlenme süresini artırmaktır. İlk olarak dikkat etmemiz gereken belki de konunun en can alıcı noktası özellikle videonun ilk iki dakikasıdır. Çünkü çoğu izleyici videonun ilk iki dakikasında videoyu değiştirme ya da devam etme kararı almaktadır.
Youtube istatistikleri izleyicilerin ortalama 40 saniyede videodan çıktıklarını ya da devam ettikleri gösterir. Bu yüzden videonun başında gösterilen performans videonun izlenme yüzdesini ve süresini artırır. Bu yüzden videonun ilk giriş kısmının çok dikkat çekici ve enerjik olması için çalışılması gerekmektedir. Videonun başlangıç kısmında kullanılan küçük resimler ya da videonun devamında neler olacağını gösteren ufak karelerde izleyicinin dikkatini çekerek videoda kalması sağlanabilir. İlk bir iki dakika da insanların dikkatini çekecek ve devamı videonun diğer bölümlerinde olan bir görsel yapmak gerekir.
Başlıkları, küçük resimleri, grafikleri ne şekilde dikkat çekici yapılabilirse videonun izlenme süresi o kadar artar. İnsanların ilgisini çekecek görseller her zaman videonun izlenme süresini arttırlar. Videonun kalitesi çekim ve görüntü kalitesi de çok önemlidir. Kimse çok düşük çözünürlüklü bir kamera ya da cep telefonu ile çekilen sürekli yandan olan veya değişen görüntüleri izlemek istemez. Bu yüzden özellikle bir tanıtım videosu çekerken yüksek çözünürlükte iyi bir kamera ile tercihen yatay şekilde iyi bir ışıklandırılmış ortamda çekim yapmak gerekir. Ama sadece çekim değil ses de en az çekim kadar önemlidir. Video da arkadan sürekli rahatsız eden bir ses ya da video sesini bastıran bir ses ile çekilmiş videoyu kimse izlemez. İşte tam da burada en önemli durum olan montaj işin içine girer. Özellikle ilk iki dakikaya yapılacak montajlar videonun devamını getirir. Ama montaj yapıp ilgi çekecek diye abartılı ve sürekli kayan resimler videoyu boğar ve izleyiciyi sıkar. Yani sade ve gerekli kaliteli bilgiler vermek gerekir. Açılan kanal oyun, video kanalı ise eğlence ve oyun kategorisinden tanıtım videosu eklemek gerekir.
Tanıtım videosu mümkünse tanıtılan oyundan oynanan bir kısmın ekran görüntüsü şeklinde olabilir. Böylece izleyicinin videoda tam olarak ne izleyeceği hakkında bir bilgisi olur. Bu tarz görseller ile videonun eğlenceli, can alıcı kısımları toplayarak 30 saniyelik bir kısa tanıtım videosu yapmak gerekir. Bunu da videonun mümkünse başında izleyiciye izletmek gerekir. Videoların uzunluğu da izlenme süresi ve oranı için önemli bir parametredir. youtube kendisi reklama dayalı bir şirket olduğu için ne kadar bir süre izleyici videoda kalırsa araya serpiştirilen reklamları izlem oranı o kadar artar. Bu nedenle youtube çok kısa olan videoları öne çıkarmaz. Özellikle kanal yeni açıldığı zaman ortalama 10-15 dakikalık videolar yeter fakat belli bir oranda abone sayısına ulaşıldığında ya da abonelerin izlenme alışkanlıkları oturduğunda videoların süresi 20 dakikaya çıkarılabilir. Videonun başında vurgu yaparak ’ bu videoda size şu konudan bahsedeceğim ‘ya da’ bu videonun sonunda şunları öğrenmiş olacaksınız’ tarzındaki cümleler izleyicinin otomatik olarak videonun sonuna kadar izlemesi telkin eder. Videonun başından sonuna bir bütün olduğunu vurgulamak ve sonucunda su tarzda kazanımlarınız olacak cümleleri ister istemez izleyicin dikkatini çeker ve videonun izlenme süresini artırır.
Youtube da videoya ulaşılmasını nasıl sağlayabiliriz?
Bunun dışında videoya izleyenlerin ulaşmasını da kolaylaştırılması gerekir. Bununla ilgili ise konu belirlendikten sonra konuya güzelce vurgu yapıldıktan sonra hedeflenen anahtar kelimeler videonun başında başlık kısmında ve sonundaki açıklama ve etiketler kısmında kullanılabilir. Çünkü youtube videonuzu kategorize ederken başlıklarınınız, açıklama ve etiketler kısmını kullanır. Çoğu izleyici abone olmadıkları kanallara youtube da merak ettikleri konuyu aratarak ulaşırlar. Bu yüzden videoyu bitirdikten başlık, açıklama ve etiket kısmına konuyla ilgili arama sözcükleri yerleştirmek gerekir. Bunun için youtube keywords arama alanı kullanılabilir. Mesela orkideler hakkında bir video çektikten sonra açıklama kısmına ne yazacağımıza google da youtube keywords yazdıktan sonra açılan sayfada keywordtool.io sitesinde arama kısmına önce orkide sonra lisan kısmına Türkçe yazarak ulaşabiliriz. Buradaki anahtar kelimeleri kopyala yapıştır yaparak gerek videonun açıklama kısmına gerekse de videonun etiket kısmına yapıştırırsak herhangi birisi youtube arama kısmına orkide yazdığında bizim videomuz kişinin karşısına çıkar ve akıcı ve yukardaki kurallara uyularak çekilmiş bir video ise izlenme oranımız artacaktır.