Site icon TeknoDestek

Yeni Nesil Kablosuz Teknolojiler!

Yeni Nesil Kablosuz Teknolojiler kapak

Hızla gelişen teknoloji ile birlikte Wi-Fi kullanım standartları da değişiyor. Uzun bir süredir kullandığımız 802.11ac teknolojisi sonrasında Wi-Fi konusunda karşımıza çıkacak teknolojiler hakkında kısa bilgiler sunacağız.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Kablosuz ağ bağlantısı (Wi-Fi), modern yaşamın olmazsa olmazlarından biri olmuş durumda. Hemen hemen her ürünün kablosuz bağlantısı ile kullanılmaya başladığı günümüzde, yeni kablosuz teknolojilerinin gelişiyor olması büyük önem taşıyor.

Doksanlı yıllarda 802.11a standardı ile başlayan Wi-Fi standartları, devam eden yıllarda devamlı olarak kendini geliştirdi. Yıllardır kullandığımız 802.11n teknolojisi yerini 2013’te hayatımıza giren 802.11ac ile yer değiştirdi. 802.11ac desteği, özellikle 5 GHz bandında sunduğu yüksek hız avantajlarıyla öne çıkıyor. Ayrıca bu bantta 2.4 GHz üzerinden bağlanan cihazlardan etkilenmediğiniz için çok daha sağlıklı bir bağlantı gerçekleştiriyorsunuz.

 

Geleceğin Wi-Fi bağlantısı 802.11ac, 802.11ah ve 802.11af ve olmak üzere 3 ayrı başlıkta toplanıyor.

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

802.11ad

Yüksek hızlı Wi-Fi, sınırlarını zorluyor. 802.11 ad, cihaz ve erişim noktasında 32 adete kadar anten içeren bir radyo modülü kullanır (örneğin, hotspot) ve dinamik olarak belirli kullanıcılara odaklanan çok dar kirişler oluşturur. Bu ışın şekillendirme, kullanıcılara çoklu gigabit hızları sağlamak için geniş bir yelpazenin (2 GHz‘e kadar) renk örneği ile çalışmak üzere tasarlanmıştır.

Buna karşılık 802.11 ad, 802.11 ac‘ye benzer güç tüketimi ile 5x daha yüksek üretkenlik sunan benzersiz bir bit başına güç verimliliği sunar. Buna ek olarak, Qualcomm technologies, 11ad çözüm kapsama, uygulama ve bağlam dayalı 802.11 ad ve 802.11 ac arasında sorunsuz bağlantı transferi sunuyor.

 

Wi-Fi Kullanıcı Deneyimini Dönüştürme

Mevcut Wi-Fi uygulamalarının kullanıcı deneyimini dönüştürürken, 802.11 ad aynı zamanda çoklu gigabit hızlara sahip yeni bir uygulama sınıfı da sağlayacaktır. Kullanıcılar için lag-free docking, aydınlatma-hızlı tarama, kusursuz ekran yansıtma, turbo şarjlı oyun ve zihin-blowing VR keyfi mümkün olacak.

Son kullanıcıyı direkt olarak ilgilendiren 802.11ac teknolojisi, bizim şu anda kullandığımız 802.11ac standardının yerini alacak. 60 GHz kullanan ve Wi-Fi N’e göre 50 kat daha hızlı olan 802.11ad standardı, kısa mesafeli alanlarda yüksek bant genişliğini dağıtmak için kullanılacak.

Tabii ki olumlu ve olumsuz yanları olan teknolojinin olumlu tarafı yüksek veri oranı, kısa mesafeli dosya transferi ve iletişim için uygun bir teknoloji. Wi-Fi N’den 50 kat hızlı olması. Olumsuz yönleri ise şimdilik üretimi için çip maliyeti yüksek ve AD teknolojisi kısa mesafe için iyi. Fazla duvarların olduğu, uzak mesafelerde sorun yaşanacak.

 

802.11ah

802.11ah standardı, lisanssız ISM, endüstriyel, bilimsel ve tıbbi alanlarda çalışan küresel bir kablosuz LAN, WLAN standardı sağlamak için tasarlanmıştır. Bu şekilde IEEE 802.11ah Wi-Fi özellikli cihazların şu anda çok daha az kalabalık bu frekans bantları, kısa vadeli yayınlar için erişim sağlar.

 

Ek spektrum erişim elde etmek için ek olarak 802.11ah kullanımı, bu frekansların yayılma özellikleri nedeniyle geliştirilmiş kapsama aralığı sağlayacaktır. Bu geniş alan tabanlı sensör ağları, sensör backhaul sistemleri ve olası Wi-Fi off-yükleme dahil olmak üzere IEEE 802.11ah kullanıcıları için kullanılabilir uygulamalar geliştirilecektir.

900 MHz Wi-Fi ile düşük güç tüketimi ve uzun menzilli veri iletimi için ideal olan 802.11ah, birçok kesim tarafından düşük güç WiFi ismiyle anılıyor. 802.11ah teknolojisini çoğunlukla sensör tabanlı teknolojilerle çalışan şirketlerin kullanması bekleniyor.
Teknolojinin faydaları ise yüksek frekanslı ağlara göre sinyal, duvarlardan ve yapılardan çok daha kolay geçiyor; ayrıca, kısa mesafeli ağ bağlantıları için de idealdir. Özellikle düşük güç tüketen yapısı, akıllı aydınlatma, akıllı HVAC ve güvenlik sistemleri için çok başarılıdır. Olumsuz yanları ise 900 MHz için global bir standart yok. Şu anda cihazların %80’i 2.4 GHz Wi-Fi bandını kullanıyor, ayrıca 2016 Mart itibarıyla yavaş yavaş 802.11ah standardını destekleyen ürünler ve teknolojiler görsek de, bu ağ standardı hâlâ yaygınlaşabilmiş değil.

 

802.11af

Beyaz-Fi TV olarak da adlandırılan 802.11af, kullanılmayan spektrum içinde bir Wi-Fi teknolojisinin kullanımını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. V beyaz alan. IEEE 802.11af çalışma grubu tarafından bunu uygulamak için bir standart tanımlamak üzere kurulmuştur.

White-Fi ve Super Wi-Fi olarak da adlandırılan 802.11af teknolojisi, 54 MHz ve 790 MHz frekansında kullanılmayan TV spektrumu üzerinden sağlanan bir Wi-Fi teknolojisi. Aynı 802.11ah teknolojisinde olduğu gibi uzun menzilli ve düşük güç tüketimli bağlantılar sağlamak mümkün. Bu teknolojinin gerçekten çok uzun menzilli kablosuz ağ ihtiyacı duyacak operasyonlar tarafından kullanılması bekleniyor.

Beyaz-Fi teknolojisinin arkasındaki temel kavram olan IEEE 802.11af yayın, televizyon kapsama alanı aynı kanalları kullanarak farklı vericilerin kapsama alanı arasında kalan bu girişim ile organize olmasıdır.

Teknolojinin olumlu tarafı, birden fazla kanalı aynı anda kullanabildiğinden ciddi anlamda uzak mesafeli cihazlar için kullanılabiliyor. Bu da, yüksek veri hızlarıyla kilometreler ötesi bir bağlantı anlamına geliyor. Olumsuz özellikleri ise erken safhada olduğu için şu anda pek kullanılmıyor, aynı şekilde bahsedilen spektrum, her yerde kullanılabilir değil.

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!
Exit mobile version