Merhaba değerli TeknoDestek takipçileri bugün sizler için çok önemli bir konuya değineceğiz.
Bildiğiniz üzere artık 7‘den 70‘e herkes akıllı telefon kullanıyor fakat akıllarda oluşan şu soruya henüz bir soru var ; Acaba akıllı telefonumu olması gerektiği şekilde sarj ediyor muyum ?
Yeni saatın alınan bir akıllı telefon sarj edilme süresi nikel veya lityum-iyon bataryalara göre değişiklik göstermektedir. Yeni alınan telefonun şarj saati nikel bataryalı cihazlar için 8-10 saat, lityum-iyon bataryalı cihazlar için maksimum 2-3 saat olmaktadır. Nikel bataryaların şarj edilmesi için bataryanın tamamen harcanması doğru olurken, lityum-iyon bataryalarda kullanımdan önce şarjın tamamen bitirilmesi doğru değildir , bunun sebebi ise tamamen akıllı pil standardına sahip olmalarıdır.
Yeni Alınan Telefonların Pil Ömürlerinin Daha Uzun Olması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir ?
- Telefonu şarj ederken sadece telefonun orijinal şarj aleti kullanılmalıdır. Sahte şarj aletlerinin kullanılması ilerleyen zamanlarda pil sağlığı problemlerine yol açmaktadır.
- Telefonun sık sık şarja takılmaması gerekmektedir. Şarj seviyesi %20’nin altına düştüğünde şarja takmak tercih edilmelidir.
- Yeni nesil lityum-iyon bataryalar, şarjın kritik seviyelerde yani %20 civarında şarj edilmesine göre tasarlanmıştır. Dolayısı ile her seferinde telefonun şarjının sıfırlanıp sonradan %100’e kadar şarj edilmemesi gerekmektedir. Bataryalar ara ara %0’ı gördükten sonra dengesizleşmeye başlamaktadırlar bu da devamında pil problemlerini ortaya çıkarır.
- Telefon şarjdayken bulunduğu zeminin sıcak bir zemin olmamasına özen gösterilmelidir.
- Sarj istasyonları ya da taşınabilir sarj aletleri bilinen markalar olmadığı sürece ya da cihazınızın sarj değerlerine göre olmadıkça kullanılmamalıdır.
- Eğer gerekli ekipmanlara sahipseniz ve güçlü bir kablosuz sarj desteği olan cihazınız var ise kablosuz sarj kullanılmalıdır.
- Bu detayları uygulamak telefonunuzun pil sağlığını olumlu ölçüde etkileyecektir.
Bu detayların uygulanmadığı akıllı telefonlarda hem pil sağlığı problemleri hem de devamında performans problemleri oluşacaktır , böyle durumlarda vakit kaybetmeden cihazınızın yetkili teknik servisi ile iletişim kurmanızı önemle tavsiye ederiz.
Yeni Alınan Bir Akıllı Telefonun Şarjı Hemen Bitiyorsa Yapılması Gerekenler Nelerdir ?
- Arka planda yenilenen gereksiz uygulamalar kapatılmalıdır. Bu özellikle Android cihazlar için oldukça gerekli bir durumdur.
- Arka planda ki uygulamaları kapattıktan sonra eğer kullanmadığınız uygulamalar var ise ‘Uyku Modu‘ ya da ‘Derin Uyku Moduna‘ alınmalıdır.
- Kullanılan duvar kağıtları tek renk ve hareketsiz olarak tercih edilmelidir.
- Gerek duyulmayan durumlarda konum , bluetooth , nfc , Wi-Fi , mobil veri , telefon feneri kapalı tutulmalıdır.
- Orijinal şarj cihazı dışında bir cihaz tercih edilmemelidir , mecbur kalmadıkça sarj cihazı dışında herhangi bir USB portu ile sarj edilmemelidir.
- Kullanılmayan gereksiz uygulamar kullanılmasa da veri ve sarj tüketimi oluşturacağı için kaldırılmalıdır.
- Telefonunuz eğer ileri seviye bir cihaz ise ekran çözünürlüğü pil problemleri teşkil edeceği için düşürülerek kullanılmalıdır.
Doğru Bir Sarj Yöntemi ve Düzeni Nasıl Oluşturulur ?Doğru bir sarj düzeni akıllı telefon pil ömrünü olumlu etkiler ve daha uzun süre kullanılmasını sağlar , bunun için evvela sarj kablomuzu ve sarj aletimizi korumamız gerekir unutmayın ki hasarlı bir sarj ürünü %100 fayda sağlamaz. Sarj rutininiz her zaman sabit olmalıdır. %20‘nin altına cihaz sarj değeri inmemelidir ve hemen sarj edilmelidir sarj değeri %100 olduktan sonra kullanıma devam edilir. Ayrıca cihaz sarj halindeyken Oyun , Film , Video gibi yüksek performans gerektiren uygulamalar kullanılmamalıdır bu kullanım şekli cihazınızın donanım öğelerine kalıcı zarar verebilir. Cihaz sarj değeri kullanılan ürünlere göre ve cihazın hızlı sarj desteğine göre değişkenlik gösterir.