Site icon TeknoDestek

Yapay Zeka Nedir?

Yapay Zeka Nedir?

Teknoloji dünyasında son günlerde hem ülkemiz hem de dünya genelinde hakkında en çok konuşulan teknolojik gelişme olarak hiç şüphesiz Yapay Zeka teknolojisini gösterebiliriz. Son birkaç yıl içerisinde iyice köpürtülen Yapay Zeka teknolojisi hakkında ortaya çıkan gelişmelerin ardından, Yapay Zeka’nın ne olduğunu merak eden teknoloji severler Yapay Zeka kavramını detaylı şekilde incelemeye aldılar. Peki, Yapay Zeka nedir? Ya da Yapay Zeka tam olarak ne anlama geliyor?

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Son zamanların popüler teknoloji konusu Yapay Zeka, ülkemizde de ilgi cezbetmeye ve merak uyandırmaya başladı. Bizler de bu kapsamda sizler için, teknoloji ve bilimi bir araya getiren, çok sayıda kitle tarafından gelişim evreleri heyecanla takip edilen Yapay Zeka teknolojisinin merak edilen detaylarını derledik.

Yapay Zeka, bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir yapının çeşitli fonksiyonları, canlı organizmalara benzer şekilde yerine getirme yeteneğidir. Aslına bakıldığında Yapay Zeka’nın ilk izleri 1940’larda karşımıza çıkıyor. Yapay Zeka çalışma prensibi, genellikle, insanın düşünme yöntemlerini inceleyerek, bunların benzeri yapay tepkileri geliştirilmesine yöneliktir. Yani bilgisayarın, insanlar gibi tepki verebilmesini ve gerçekleşen şartlara göre konumunu değiştirmesini sağlar. Başka bir ifade ile Yapay Zeka, bilgisayarın insanlar gibi düşünebilmesini hedefliyor. Makinelerin, karmaşık sorunlara insana benzer şekilde yaklaşmasını sağlayan Yapay Zeka, zeka ve akıl gerektiren sorunları artık bilgisayar yardımıyla etkili bir şekilde çözülmesini amaçlıyor.

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Yapay Zeka bileşenleri, karmaşık verilerdeki kalıpları taraması, önceden kodlanan verileri kullanması ve insanlar tarafından alınan kararları uygulayabilmesi için insan bilgisine ihtiyaç duymaktadır ( Ancak bu yalnızca şimdilik😊 ). Yapay Zeka sistemleri, bir şeyleri izlemekte ve daha sonra önceden belirlenmiş parametreler çerçevesinde onu tanımaya çalışmaktadır. Bundan dolayı belirli bir şarta göre Yapay Zeka sistemleri, sorunu çözme görevini üstlenmekte ve buna tepki vermektedir.

Tarihte Yapay Zeka kavramını ilk kez kullanan kişi, bugün bilgisayarların babası olarak da anılan Alan Mattison Turing’dir. Yapay Zeka kavramını ilk kez 1943 yılında kullanan Turing, ‘Acaba makinelerde düşünebilir mi?’ sorunsalına cevap arayarak Kripto analizi gereksinimleri ve bu çerçevede üretilen mekanik araçlar sayesinde bilgisayar biliminin gelişmesine ön ayak olmuştur.

Yapay Zeka teknolojisi günümüz dünyasında akıllı telefonlar ile hayatımıza girmeye başlasa da, çok yakın bir gelecekte bu teknolojiyi kullanan birçok elektronik cihaz ile karşılaşma olasılığımız her geçen gün biraz daha artıyor. Henüz ar-ge seviyesinde olan sürücüsüz ulaşım araçları buna verilebilecek en iyi örneklerden. Akıllı telefonlar ve sürücüsüz ulaşım araçlarının yanı sıra Yapay Zeka opsiyonu taşıyan birçok elektrikli ev aletinin de geliştirilmekte olduğunu varsayarsak, çok yakın bir zamanda dünyamızı kurtarmak adına robotlarla savaşmak durumunda kalacağız gibi gözüküyor😊.

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!
Exit mobile version