Site icon TeknoDestek

Yapay Zeka ile Müzik Yapmak

yapay zeka ile muzik yapmak thumbnail

Yapay zekanın bir gün hayatımızın önemli bir parçası olacağı apaçık ortada. Asıl soru, yapay zekanın hayatımıza nasıl bir etkisi olacağı.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Yapay zeka bilgisayar yardımcıları, ressamlar (NVIDIA GauGAN) ve besteciler daha şimdiden insanoğlunun önüne geçmeye başladı bile. Bu makalede bizim dikkatimizi çeken konu, “yapay zeka besteciler”. Binlerce kez Mozart, Beethoven, Bach dinleyen ve bu büyük sanatçıların müziklerini analiz edip öğrenen bu yapay zekalar, sizlerin tek bir tuşa basmanızla dakikalar içerisinde eşi benzeri görülmemiş, sıfırdan müzikler besteleyebiliyorlar.

 

Yapay Zeka ve Müziğin Geçmişi

1951 yılında bir İngiliz bilgisayar bilimcisi olan Alan Turing, laboratuvarın neredeyse tüm katını kaplayan bir makine kullanarak, bilgisayar tarafından yapılan ilk müziği kayıt etmeyi başardı. Geçtiğimiz yıllarda bu kayıt, Yeni Zelandalı araştırmacılar tarafından 65 yılın ardından restore edildi. Dinlemek isteyenler için soundcloud linkini aşağıda verdik.

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

First ever recording of computer music by Guardian Australia

Yapay zeka tarafından ya da yapay zeka kullanılarak müzik kompozisyonu yapılması bugün bile hâlâ devam ediyor. Yapay zeka, besteler oluştururken farklı kompozisyonlardaki verileri analiz ediyor. Pekiştirmeli öğrenme yoluyla, algoritma hangi özellikler bir müziği eğlenceli hale getirdiğini ya da belirli bir müzik türünü taklit ettiğini öğrenir.

 

Günümüzün teknoloji firmaları, yapay zekanın oluşturduğu veya yardımcı olduğu müziklerin yapıldığı bir geleceğe yatırım yapıyor. Buna örnek olarak, Google’ın açık kaynak kodlu bir platformu olan Magenta projesi, Yapay zeka ve Sony tarafından yazılan ve seslendirilen şarkılar üretti ve yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir şarkı olan “Daddy’s Car”ı piyasaya süren bir yapay zeka sistemi olan Flow Machines‘i geliştirdi.

Gelecekte müzik endüstrisindeki müzisyenlerin ve profesyonellerin, işlerini daha da iyi yapmalarına yardımcı olacak yapay zeka araçlarının gücünden faydalanmak için teknoloji becerileri edinmeleri gerekecek.

 

Yapay Zeka ile Nasıl Müzik Yapılır

Yapay zeka yardımıyla müzik yapmanızı sağlayan birkaç tane uygulama var. Biz bu uygulamalardan sadece iki tanesini göstereceğiz.

AIVA

Kullanıcılarına verdiği değer ve ortaya çıkan müziklerin kalitesi yüzünden ilk AIVA’dan bahsetmek en doğrusu olur diye düşündüm. Aiva Technologies, Lüksemburg’da ortaya çıkan alanında lider küçük bir girişimdir. Aiva ekibi klasik müzik geçmişine sahip bir ekip, bu sebepten ötürü yapay zeka, klasik müzik alanında da gayet başarılı.

Aiva, çok fazla sayıda Bach, Beethoven ve Mozart gibi sanatçıların müziğiyle eğitilmiş ve bu sebepten müzik teorisi alanında kendini baya ilerletmiş durumda. Aiva, bir sanatçı değil, tamamen bir bestecidir. Kayıt stüdyolarında profesyonel orkestralar tarafından icra edilen notalar üretir. Bunlar filmlerde, oyunlarda, reklamlarda vb. kullanılan kayıtlardan kısa kesitlerden oluşur. Aiva’nın teknolojisi pekiştirmeli öğrenme tekniği kullanan derin öğrenme algoritmasına dayalıdır.

Aiva’nın kullanımı ise her yaştan kullanıcının zorlanmadan yapabileceği düzeyde. Siteye gidin, hesabınızı oluşturun ve “Create Track” butonuna tıklayın.

Hemen ardından dilediğiniz türü seçin.

Müziğin hangi anahtar notada olacağını, BPM sayısını, hangi enstrümanların olacağını ve uzunluğu gibi şeyleri ayarlayın ya da otomatiğe bırakın. Ardından “Create your track(s)” butonuna tıklayın ve sihir başlasın!

Ayrıca dilerseniz MIDI dosyalarınızı siteye yükleyin ve yapay zekanın yaratıcılığını ortaya çıkarmasını izleyin.

Unutmadan; AIVA ile yaptığınız müzikleri YouTube gibi platformlarda yayınlarken açıklama kısmında AIVA’yı belirtmenizin şart olduğu söyleniyor. Detaylı bilgiyi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

 

Mubert

Mubert, AIVA kadar kapsamlı olmasa da kötü sonuçlar ortaya çıkarmıyor. Üstelik Mubert’i kullanmanız için üyelik açmanıza bile gerek yok! DMCA’nın son günlerde tekrar bazı platformlar üzerinde baskı yapmasının üzerine Mubert, içerik üreticilerine koruyucu bir melek gibi gelebilir.

 

Mubert’in kullanımı, AIVA’ya kıyasla çok daha basit.

Buraya tıklayarak Mubert’e gidin. Müziğin türünü mü yoksa ruh halini mi ayarlayacağınızı seçin, ardından neyi seçtiğinize bağlı olarak türü veya ruh halini seçin, türün alt türünü ve süresini ayarladıktan sonra “Create Track” butonuna basın ve 30 saniye içinde müziğiniz hazır olsun!

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!
Exit mobile version