Ana Sayfa Bilgisayar Windows’ta ve Linux’te, En İyi Wi-Fi Kanalı Nasıl Bulunur? (Resimli Anlatım)

Windows’ta ve Linux’te, En İyi Wi-Fi Kanalı Nasıl Bulunur? (Resimli Anlatım)

0

Bu makalemizde Windows ve Linux kullanıcılarının, kablosuz ağ yayını için en iyi kanalı nasıl tespit edebilecekleri hakkında bilgi vereceğiz.

Windows:

Wi-Fi Çözümleyici

Windows işletim sistemi için Windows Mağazası ücretsiz “Wi-Fi Çözümleyici” uygulaması sunmaktadır. Çeşitli aktif ağlar için, benzer güç ve kanal grafiklerini görüntüler. Grafiğin altında, Wi-Fi çözümleyici en iyi kanalı önerir.

Windowsta ve Linux’te En İyi Wi Fi Kanalı Nasıl Bulunur Resimli Anlatım 1WifiInfoView

Başka bir basit ağ izleme aracı, Nirsoft tarafından geliştirilen WifiInfoView‘dir. Sinyal kalitesi, kanallar, MAC adresi vb. ayrıntıları görebileceğiniz, görsel olarak çekici olmasa da kullanımı kolay bir arayüz sunar.

Linux:

Linux işletim sistemi söz konusu olduğunda, Wi-Fi bağlantılarını analiz etmek için kullanılabilen çeşitli komut satırı tabanlı araçlar bulunur.

Dahili ‘iwlist’ aracı

Kablosuz ağ arabirimi hakkında ayrıntılı bilgi görüntülemek için iwlist aracı kullanılabilir. Ayrıca, çevrenizde kullanılan kanallar hakkında ayrıntılı bilgi almak için de kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

~$ sudo iwlist wlan0 scan | grep Frequency | sort | uniq -c | sort -n

Burada wlan0, kablosuz ağ arayüzünün adıdır. Sisteminizin, farklı bir ağ arayüzü adı varsa onu kullanmalısınız. Ağlarınızı eklediğiniz ve sileceğiniz arabiriminizin adını bularak komutu buna göre değiştirebilirsiniz.

Burada, grep komutu “frekans” kelimesini içeren satırları bulmak için kullanılır. Uniq -c sıralama komutu, aynı kanalları kullanan Wi-Fi ağlarını saymak için kullanılır. Son olarak, -n parametresi, belirli bir kanal için toplam listeyi görüntülemek için kullanılır.

Daha ayrıntılı bir görünüm elde etmek için sudo iwlist wlan0 komutu ile ayrıntılı tarama yapabilirsiniz.

Wavemon

Wavemon, Ubuntu tarafından geliştirilen ağ izleme programıdır. Aşağıdaki komutu kullanarak yükleyebilirsiniz:

~$ sudo apt install wavemon

Yardımcı programı terminalde başlatmak için aşağıdaki komutu çalıştırmanız gerekir:

~$ wavemon

Wi-Fi Kanal verilerini almak için F3 tuşuna basabilirsiniz. Yönetici izni (yetkisi) isterse Q veya F10 tuşlarına programdan çıkıp,

~$ sudo wavemon

komutunu girerek çalıştırabilirsiniz.