Ana Sayfa Bilgisayar Windows’ta Nihai Performans Güç Planı Nasıl Etkinleştirilir

Windows’ta Nihai Performans Güç Planı Nasıl Etkinleştirilir

0
Windows’ta Nihai Performans Güç Planı Nasıl Etkinleştirilir

Microsoft, dizüstü bilgisayar sahiplerine daha fazla özelleştirilebilirlik için çeşitli güç planları sunar ve Nihai Performans (Ultimate Performance) harika bir örnektir.

Daha az enerji yaktığı ve benzer sonuçlar sunduğu için Dengeli Güç Planını da kullanmayı düşünebilirsiniz.

Oyunun güç planlarından etkilenmediğini unutmayın, bu nedenle güç ayarlarınızı seçmeden önce bunu göz önünde bulundurun.

Günümüzde herkes cihazlarını kullanırken sorunsuz bir deneyim yaşamak istediği için performans belirleyici bir faktördür.

Uygulamaların, oyunların ve videoların yüklenmesini bekleyerek zaman kaybetmemelisiniz. Yavaş bir PC veya dizüstü bilgisayara bir sayfanın/uygulamanın yüklenmesini beklemek söz konusu olduğunda da durum farklı değildir.

Neyse ki Microsoft, dizüstü bilgisayar sahiplerine daha fazla özelleştirilebilirlik için çeşitli güç planları vermeye karar verdi.

Performansa odaklanan, donanımın yeteneklerinden tam olarak yararlanan veya CPU’yu sınırlayarak güç ve pili korumaya odaklanan farklı seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz.

Cihazınızın maksimum düzeyde performans göstermesine ihtiyacınız varsa, 2018’de tanıtılan Nihai Performans Planı mükemmeldir.

Bu seçenek, işletim sisteminin bilgisayarın davranışını tercihlerinize. Geçerli Kayıt Defteri ilkesine, donanım yapılandırmanıza ve iş yükünüze göre uyarlamasını sağlayan bir dizi ayar içerir.

Nihai Performans Planı, Yüksek Performans politikasına dayalıdır ve her türlü mikro gecikmeyi ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır.

Ayrıca, performansı daha da artırmak için güç tasarrufu özelliklerini devre dışı bırakır. Sonuç olarak, pil gücüyle çalışan cihazlara bu seçenek varsayılan olarak verilmez. Çünkü pili normalden çok daha hızlı tüketir.

İşletim sisteminizin izin verdiği güç planları hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız. İhtiyaçlarınıza göre bunlar arasında nasıl geçiş yapacağınıza dair bilgiler de dahil.

P-durumları ve C-durumları ile ne kastedilmektedir?

Herkesin aşina olmadığı daha teknik terimler söz konusu olduğunda sizi bilgisiz bırakmayacağımızdan emin olun.

Kod yürütme işlemi sırasında işletim sistemi ve CPU, farklı P durumları (performans durumları) aracılığıyla güç tüketimini optimize edebilir.

Özel gereksinimlere bağlı olarak, bir CPU farklı frekanslarda çalıştırılır. P0, en yüksek gerilime sahip en yüksek frekanstır.

Kod yürütme sırasında güç tüketimini optimize etmek için tasarlanmış P-Durumlarının aksine, C-durumları boş modda güç tüketimini optimize etmek veya azaltmak için kullanılır.

Nihai Performans ve Yüksek Performanslı Güç Planları

Dengeli Güç Planını kullanmaktan daha iyi olsa bile, Nihai ve Yüksek performans arasındaki fark profesyonel kullanım sırasında nadiren fark edilir.

Cihazına sürekli olarak boştayken tam yüklü duruma geçecek şekilde güvenen kişiler en çok bu özelliğin keyfini çıkaracaktır.

Oyuncular veya geçimlerini sağlamak için video oluşturanlar, Ultimate ve High-performans arasında mutlaka bir fark görmeyecektir.

Nihai terimi, güç planının donanımı sürekli olarak tam kapasitede tuttuğu gerçeğine atıfta bulunur.

Yüksek Performanslı Güç Planı, donanımın mevcut tüm gücü kullanmasına izin verirken, Ultimate olanı her zaman tam kapasitede çalışmasını sağlar.

Sonuçlar benzer. Her iki plan da aynı ölçütleri ve gücü çekme yeteneğine sahiptir.

Nihai Performans Güç Planı ne işe yarar?

Her şeyden önce, bunun Windows cihazınızda sahip olduğunuz tek güç modu olmadığını unutmayın, ancak bu diğer seçeneklere makalenin biraz ilerisinde gireceğiz.

Şimdilik buna odaklanalım. Bu nedenle, temel olarak, Nihai Güç Planı, CPU’nuzu her zaman maksimum P durumunda çalışmaya zorlarken, nihai güç planı hem P durumlarını hem de C durumlarını her zaman maksimumda çalıştırır.

Daha iyi bir anlayış elde etmek için, CPU’yu daha yüksek bir genel güç durumuna kilitlemek için paket uyku durumlarını ve/veya CPU hız aşırtmasını kasıtlı olarak devre dışı bırakır.

Bunun arkasındaki teori, işlemcinin yüksek hıza ulaşmak için tek bir milisaniyelik rampa harcamak zorunda kalmamasıdır.

Ancak, Yüksek Performanslı Güç Planlarının yardımcı olacağı durumlar vardır ve biz öncelikle çok iş parçacıklı iş yüklerinden bahsediyoruz.

Bunu akılda tutarak, çekirdek veya paket uyku durumlarının devre dışı bırakılmasının. İşlemcinin soket gücünü artırma çekirdeklerine yeniden tahsis etmek için kullanılmayan. Çekirdekleri uyku moduna geçirmeye bağlı olması nedeniyle. Performans artırma performansını da tehlikeye atacağını da göz önünde bulundurun.

Çoğu zaman, bir kullanıcının Yüksek Performans Planından göreceği tek etki. Daha yüksek boşta kalma gücü ve daha düşük hafif iş parçacıklı güçlendirme performansıdır.

Bu ayarlar çoğunlukla, birden çok görevi tutarlı bir şekilde ve uzun süreler boyunca çalıştıracak şekilde tasarlanmış iş istasyonları ve sunucular için tasarlanmıştır.

Gerçekten oyun bilgisayarları için üretilmemiştir. Çünkü onları kullanmak sadece enerjiyi boşa harcamanız ve gereksiz ısı yaratmanız anlamına gelir.

Bu nedenle, yukarıda verdiğimiz tüm bilgileri okuduktan sonra. Şu anda kullanmakta olduğunuzdan farklı bir güç planı seçmeye karar verdiniz. Windows 10 veya Windows 11 çalıştırıyor olsanız da bunu değiştirmenize yardımcı olacağız.

Bilgisayarımda Nihai Performans Planını nasıl etkinleştirebilirim?

1. Windows 10’da Nihai Performans Planını Etkinleştirin

  1. Ayarlara erişin, birinden Başlat menüsünden veya Windows I basarak.
  2. Başlat menüsünü kullandıysanız, Sistem kategorisini seçin.
  3. Sol taraftaki panelden Güç ve Uyku’yu seçin ve ardından Ek güç ayarları’na tıklayın.
  4. Mevcut kurulumunuz için uygun gördüğünüz güç planını seçin.

2. Windows 11’de Nihai Performans Planını Etkinleştirin

NOT
Benzer şekilde basit bir görevdir. Bu nedenle Microsoft’un bu güç seçenekleri arasında geçiş yapmayı çok daha zor hale getirdiğini düşünerek endişelenmeyin. Bunu yapmak ve Windows 11 cihazınızı daha hızlı ve daha duyarlı hale getirmek için aşağıdaki adımları izleyin:
  1. Ayarlara Erişin, birinden Başlat menüsünden veya basarak Windows I.
  2. Sistem sekmesini seçin ve ardından Güç ve pil düğmesine tıklayın.
  3. Tıklayın Güç modu düğmesinin ve menüden ihtiyaçlarınız için en uygun hissetmek planı seçin.

Dengeli Güç Planı tüm amaçlar için önerilir

Tam olarak Yüksek Performanslı Güç Planı bölümünde bahsettiğimiz nedenlerden dolayı. AMD gibi şirketler Dengeli Güç Planları önerir ve AMD Ryzen 3000 Serisi işlemciler için yonga seti sürücüsü ile otomatik olarak birini yapılandırır.

Dengeli mod, iş yükünüzden voltaj talebi olmadığında CPU’nuzun hızını düşürmesini sağlar.

Bu güç planı, boşta kalma gücü, yanıt hızını artırma. Çoklu iş parçacığı performansı ve hafif iş parçacıklı artırmanın optimum bir karışımı olacak şekilde tasarlanmıştır.

Dengeli Güç Planı oyun deneyimimi etkilemeyecek mi?

Genel kanının aksine, cevap hayır, pek değil. Oyun oynarken, CPU’nun hızlanması çok kısa bir süre alır.

Bu, oyunu başlatırken olacak ve gerektiğinde orada kalacak. Mikro kekemelik oluşturmaz ve FPS’nizi veya genel performansınızı etkilemez.

En sevdiğiniz oyunu oynarken bazen karşılaşabileceğiniz mikro kekemelik. Dengeli güç planını kullanmanın doğrudan bir sonucu değildir.

Sorun, dikey bir eşitleme aralığına girmek. Bir donanım sorununa sahip olmak. Oyunun hatalı koduna sahip olmak veya güvenlik duvarınız sorunlu olmak gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir.

Başka bir neden de oyun DVR’sini veya diğer müdahaleci programları çalıştırıyor olmanızdır. Soğutucu yeterli olmayabilir, bu nedenle bazı sürücüleri yeniden yüklemeniz gerekir. Hatta kullanılmayan USB aygıtlarının fare gibi kekemeliklere. Daha pek çok şeye neden olduğu zamanlar vardır.

Oyunlarınızın mümkün olduğu kadar iyi çalışmasını istiyorsanız. Başlangıçta gereksiz programların çalışmasını devre dışı bırakın. Ve önceden oluşturulmuş bir üçüncü taraf virüsten koruma veya OEM yazılımı varsa kaldırın.

Ayrıca, uygun olduğunda GPU sürücülerinizi güncelleyin. Asla termal gaz kelebeği olmayacak kadar yeterli soğutma/hava akışına sahip olduğunuzdan emin olun.

Oyunlarda Dengeli ve Yüksek Performanslı Güç Planı

Farklı güç planlarının nasıl etkinleştirileceğini ve bunlar arasında nasıl geçiş yapılacağını gösterdiğimize göre. Oyun için Yüksek Performanslı Güç Planını kullanmaya değer mi, yoksa Dengeli olana mı bağlı kalmalısınız?

Başlamadan önce oyunların üç farklı FPS oranına sahip olduğunu bilmelisiniz. Normal FPS, %1 düşük ve %0.1 düşük.

Dengeli ve Yüksek Performanslı Güç Planları arasındaki fark. Oyun sırasında %1 ve %0,1’lik düşüşlere bakıldığında görülebilir.

Yukarıdaki resimde, üst kısım Yüksek performanslı güç planı kullanılarak alınan kıyaslamalardan oluşurken. Alt kısımda bunun yerine Dengeli seçeneği kullanılmıştır.

Muhtemelen fark edebileceğiniz gibi, %1 ve %0,1 yüzdelikler arasında büyük bir fark vardır. Ancak, normal FPS zorlukla etkilenir.

Bunun nedeni, Dengeli gücün CPU’nun kapasitesini ihtiyaçlarına göre düşürmesidir. Oyunların, bir şey yüklenmesi gerektiğinde veya örneğin aynı yerde çok sayıda nesne/oyuncu olduğunda. Güç artışlarına neden olduğu bilinmektedir.

Yüksek performansı kullanmak, donanım bileşenlerinizin tam kapasitesini ortaya çıkaracaktır. Ancak oyun oturumları sırasında gözle görülür bir fark olmayacaktır.

İnsanlar genellikle hangi güç düzeninin daha iyi olacağını tartışırlar. Ancak bu gerçekten gerçekleştirilen görevlere veya gerçekleştirildikleri teçhizata bağlıdır.

Cihazınız için mevcut güç planlarından hangisini seçtiniz? Aşağıdaki yorumlar bölümünde bize bildirin.