Site icon TeknoDestek

Windows 10’da İnternet Saati Ayarları

Windows 10'da İnternet Saat Sunucusu Ayarları ve Yönetimi!

Windows 10’da İnternet Saati Ayarları konusunda yardım almak için aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz. Windows  10, sistem saatini doğru ayarlamak ve göstermek için ‘Ağ Zaman (Saat) Protokolü (Network Time Protocol – NTP)’nü kullanarak internetteki internet saat sunucularına bağlanır. Aksi takdirde, internet ve ağ bağlantınızda sorunlar yaşarsınız ve oluşturduğunuz dökümanların ve diğer dosyaların oluşturulma tarihi yanlış olur.

Çoğu (Windows 10) kullanıcı(sı) için varsayılan (internet) saat sunucusu güvenilir ve yeterlidir. Fakat mevcut ayarlarınızın (konfigürasyonunuzun) cihazınızda yanlış zamanı (tarih ve saat) gösterir. Dolayısıyla farklı bir servisi veya şirketinizin kullandığı spesifik bir konfigürasyonu kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Windows 10’da İnternet Saat Sunucusu Ayarları

Windows 10’da saat sunucu sağlayıcılarını değiştirebilirsiniz. Hatta başka internet saat sunucularını listeye ekleyebilirsiniz.

Bu Windows 10 makalemizde, sistem saatinizin doğru zamanı göstermesi için ‘Denetim Masası (Control Panel)’ndan farklı internet saat sunucularını ayarlamayı, eklemeyi ve kullanmayı göstereceğiz.

Windows 10’da İnternet Saat Sunucusu Değiştirme

Adımları tamamladıktan sonra, seçtiğiniz yeni sunucu ile internet üzerinden sistem saatini eşitleyecek ve güncel tutacak.

Windows 10’da Yeni İnternet Saat Sunucuları Nasıl Eklenir?

Listede olmayan farklı bir internet saat sunucusu kullanmak istiyorsanız, (istediğiniz) herhangi bir NTP sunucunu da ekleyebilirsiniz.

Yeni konfigürasyonu (internet saat sunucusunu) ekledikten sonra, ‘İnternet saati (Internet time)’ sekmesinden her şeyin beklediğiniz gibi çalıştığını hemen test edebilirsiniz. Ayarları yaptıktan sonra sekmeyi kontrol edin. Tarih ve saat bilgisi ve eklediğiniz yeni internet saat sunucusu bilgisini içeren ‘Sistem saati başarı ile eşitlendi (The clock was successfully synchronized)’ bilgilendirme mesajını göreceksiniz.

‘Kayıt Defteri (Registry)’ni Kullanarak Yeni İnternet Saat Sunucuları Ekleme

‘Denetim Masası (Control Panel)’nı kullanarak, herhangi bir internet saat sunucusu adresi ekleyin. ‘İnternet Saati (Internet Time)’ ayarlarını değiştirebilirsiniz. Fakat buradan sadece bir tane (ekstra) internet saat sunucusu adresi girmenize izin verilir. Listeye birden fazla adres eklemek istiyorsanız, ‘Kayıt Defteri (Registry)’ni kullanmanız gerekiyor.

Uyarı: Dostça bir hatırlatma olarak ‘Kayıt Defteri (Registry)’inde düzenleme ve ekleme yapma işlemlerinin riskli olduğunu belirtmek isteriz. ‘Kayıt Defteri (Registry)’inde yanlış bir ekleme veya düzenleme yaptığınızda Windows’a (sisteminize) geri dönüşü olmayan bir zarar verebilirsiniz. Bu nedenle ‘Kayıt Defteri (Registry)’inde işlem yapmadan önce sisteminizin yedeğini almanızı öneririz.

Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra, ‘Windows 10’da İnternet Saat Sunucusu Nasıl Değiştirilir?’ bölümündeki adımları tekrar uygulayın. Yeni eklediğiniz internet saati sunucusunu seçip, sisteminizin saatini bu sunucusu ile eşitleyebilir ve güncel tutabilirsiniz.

Saat Sunucusu Senkronizasyon Hatalarını Nasıl Giderebilirsiniz?

Ayarları değiştirdikten sonra, cihazınızda hala NTP sunucusuna bağlanma problemi yaşanıyorsa, ‘Komut Satırı (Command Prompt)’nı kullanarak ‘Windows Saat (Windows Time)’ servisini sıfırlayabilirsiniz (resetleyebilirsiniz).

net stop w32time

w32tm /unregister

w32tm /register

net start w32time

w32tm /resync /nowait

Bütün adımları tamamladığınızda, bilgisayarınız artık sistem saatini internet üzerinden senkronize edebiliyor (eşitleyebiliyor) olacaktır.

Exit mobile version