Teknoloji marketlerde satışa sunulan bilgisayarın hemen hemen hepsi Windows 10 işletim sistemi ile geliyor. Bilindiği gibi Windows 8 ile beraber ‘’single language’’ (tek dil) kavramı hayatımıza girdi. Peki Single Language işletim sistemi ne demekti? Cihazı ilk kurulumda dilini seçeriz ve o dili daha sonra değiştiremeyiz. Değiştirmek için cihazımızı sıfırlamamız gerekiyordu. Windows 7’de olduğu gibi dil paketi indirip, indirdiğimiz dili kullanamıyorduk.

2015 yılının Temmuz ayında hayatıma giren Windows 10’da da benzer durumlar söz konusu. Windows 10 single language işletim sistemine sahip bir cihaz aldığınızda ilk kurulumda dil seçimini Türkçe yapmak için, aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi sağ taraftan ekranı aşağıya kaydırıyoruz ve Türkçe seçeneğine tıklıyoruz. Ekrandaki yazılar Türkçe oluyor ve ileri seçeneği ile devam ediyoruz.

win10dil1

Eğer yukarıdaki resimde belirtildiği gibi değil de, seçeneklerden tek tek Türkçe’yi seçerseniz bilgisayarınız yine İngilizce kurulacaktır. Cihaz İngilizce kurulduktan sonra Türkçe’ye çevirmek için cihazı fabrika ayarlarına döndürmeniz gerekir.

Eğer menü içerisinden Ayarlar → Güncelleştirme ve Güvenlik → Kurtarma → Bu bilgisayarı Sıfırla adımlarını takip ederek fabrika ayarlarına döndürme işlemi yapacaksanız, aşağıdaki resimde işaretlenen boş alanda ‘’Bu bilgisayarı fabrika ayarlarına döndür’’ seçeneği çıkması gerekiyor. Bu seçenek karşınıza çıkmıyor ise bu menü üzerinden fabrika ayarlarına döndürme işlemi yapmaktan vazgeçmelisiniz.

win10dil2

Bu bilgisayarı fabrika ayarlarına döndür seçeneği çıkmamasına rağmen, bu menü üzerinden sıfırlama işlemi yaparsanız, bilgisayarınız sıfırlanır fakat aşağıdaki resimde görüldüğü gibi dil seçimi ekranında bu sefer Türkçe seçeneği gelmez.

win10dil3

Yukarıda görüldüğü gibi Türkçe seçeneği yok, oysa ilk resimde Türkçe’yi seçebiliyorduk.

Peki Türkçe’ye çevirmek için ne yapacağız?

Bu durumda cihazımızı Türkçe’ye çevirmek için, daha doğrusu tamamen fabrika ayarlarına döndürüp Türkçe olarak kurmak için cihazın recovery alanından fabrika ayarlarına dönmemiz gerekiyor. Hemen hemen tüm cihazlarda recovery aracı bulunur. Bunlar cihazların markalarına göre isimlendirilmiştir.

Birkaç örnek verecek olursak;

  • Lenovo: OneKey Recovery
  • Samsung: Samsung Recovery Soliton
  • HP: HP Recovery Manager
  • Acer: eRecovery Management

Tüm markalara tek tek yer veremedik; üreticiler kendi markalarına göre recovery araçlarını isimlendirmiştir. Anlatmak istediğimiz cihazınızı tamamen fabrika ayarlarına döndürmek için bu programları kullanmalısınız.

Bu programları kullanarak fabrika ayarlarına döndürme işlemi yapmak için de yine marka ve modele göre, bazı cihazlarda menü içerisinden program çalıştırılır, bazılarında ise açılışta F tuşlarından birine (F8-F9-F10 gibi) basılarak program devreye sokulur. Bazı cihazlarda ise recovery programını devreye sokmak için cihaza özel tuş entegre edilmiştir (Örnek: Lenovo OneKey Recovery Tuşu gibi)

Toparlayacak olursak, ilk kurulumda Türkçe’yi seçebilmek için cihazı tamamen fabrika ayarlarına döndürmeniz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra yazımızın başındaki resimde görülen seçenek aktif olacak ve cihazınızı Türkçe kurabileceksiniz.