Sadece birkaç gün önce, bir WhatsApp, mesajlaşma uygulamasında kullanıcılardan uygulamanın pembe bir sürümünü indirmelerini istedi. Mesaj bir bağlantı içeriyor ve WhatsApp’ın yeni özelliklerle yeni bir sürümünü kullanabileceğinizi gösteriyor. Uygulamanın adı, kötü amaçlı bir uygulama olduğu ortaya çıkan “WhatsApp Pink”. Uygulamanın rengini değiştiriyor gibi görünüyor.
Bağlantıya tıkladığınızda, kötü amaçlı WhatsApp Pink uygulamasını telefonunuza indirme seçeneğinin bulunduğu bir sayfaya yönlendirilirsiniz. WhatsApp’ın klonunu yüklediğinizde, kişisel verilerinizi çalabilir ve bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Siber güvenlik araştırmacısı Rajshekhar Rajaharia, Twitter’daki bu kötü amaçlı uygulama hakkında bilgi verdi ve hatta orijinal uygulamaya benzeyen kötü amaçlı uygulamanın arayüzünü gösteren birkaç ekran görüntüsü paylaştı.
“WhatsApp Pink’e dikkat edin!! Bir APK indirme bağlantısıyla #WhatsApp gruplarında bir Virüs yayılıyor. WhatsApp Pink isimli herhangi bir bağlantıya tıklamayın. Telefonunuza tam erişim kaybedilecek ”dedi. WhatsApp veya Facebook’un böyle bir uygulamayı duyurmadığını unutmamak önemlidir.
Bir uygulamanın sahte olup olmadığı nasıl belirlenir
Kullanıcılar, bağlantının doğru olduğunu bilmedikleri sürece WhatsApp’ta paylaşılan hiçbir şeyi indirmemelidir. WhatsApp’ta bir uygulama bağlantısı alırsanız, Google’da varlığını iki kez kontrol etmelisiniz. Google, siz erişmeden önce uygulamalar üzerinde bir güvenlik kontrolü yürüttüğü için Play Store’dan yeni uygulamalar yüklemek her zaman daha iyidir. WhatsApp’ın “iletilen” mesajları da faydalıdır. “Yönlendirildi” etiketi, mesajı arkadaşınızın veya akrabanızın yazıp yazmadığını veya mesajın orijinal olarak başka birinden gelip gelmediğini belirlemenize yardımcı olur. Bir mesaj (bağlantı içeren) birçok kez iletildiyse ve onu indirmeniz gerekip gerekmediğinden emin değilseniz, onu görmezden gelmelisiniz. Kötü amaçlı uygulamalar hakkında sizi uyarabilecek güçlü bir mobil güvenlik uygulaması kullanabilirsiniz.
Büyük bir güvenlik riski oluşturduğundan, herhangi bir orijinal uygulamanın değiştirilmiş bir sürümünü asla kullanmaya çalışmamalısınız. Bir uygulamayı her indirdiğinizde, sizden diğerleri arasında depolama, kameralar ve kişiler gibi izinler ister. Böylece, bazı kişisel ayrıntıları verebilir ve sonra ne olduğunu merak edebilirsiniz. Herhangi bir uygulamayı indirmeden önce, her zaman ekran görüntülerini, açıklamayı, geliştirici adını, uygulama adını, indirme sayısını ve yorumları yazmalısınız. Şüpheli bir şey bulursanız, onu yükleme fikrinden vazgeçebilirsiniz.
WhatsApp Pink’ten nasıl kurtulur ve güvende olursunuz
Adım 1: Önce WhatsApp Pink’i kaldırmanız gerekir. Bundan önce, tüm Whatsapp Web Cihazlarını bağladıysanız, hemen bağlantılarını kaldırın.
2. Adım: Tarayıcı önbelleğini ayarlardan temizleyin.
3. Adım: Ayrıca tüm uygulamalar için izni kontrol etmeniz ve herhangi bir uygulama için herhangi bir şüpheli izin bulursanız, hemen iptal etmeniz gerekir.
Güvenlik araştırmacısı Twitter’da, uygulamayı yükledikten sonra uygulamanın gizlenme moduna geçtiğini bildirdi. Bu nedenle, seçenek hemen görünmeyebileceğinden onu kaldırmanız biraz zor olabilir. Yani bunun için tek yapmanız gereken akıllı telefonunuzdaki ayarlar bölümüne gitmek ve ardından Uygulamalar’ı ziyaret etmek. Burada, telefonunuzda yüklü olan uygulamaların listesini göreceksiniz. Daha sonra WhatsApp Pink uygulamasını bulabilir ve kaldırabilirsiniz.