Ana Sayfa Destek WhatsApp Güvenli Mi? 

WhatsApp Güvenli Mi? 

113
0

Kullanıcıların Bilmesi Gereken 5 Güvenlik Tehdidi

WhatsApp güvenliği, onu dolandırıcıların ve bilgisayar korsanlarının sık sık hedefi haline getiren bir sorundur. WhatsApp güvenli midir? İşte bilmeniz gerekenler.

Facebook’un sahip olduğu mesajlaşma platformu WhatsApp, dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından biridir. Bir milyardan fazla kişinin uygulamayı kullandığı ve günde 65 milyardan fazla mesaj gönderdiği tahmin edilmektedir.Güvenlik endişelerinin, kötü amaçlı yazılım tehditlerinin ve spam’in görünmeye başlaması şaşırtıcı değil. WhatsApp’ın güvenlik sorunları hakkında bilmeniz gereken her şey burada.

1. WhatsApp Web Kötü Amaçlı Yazılım

WhatsApp Guvenli Mi 2

WhatsApp’ın muazzam kullanıcı tabanı, onu çoğu WhatsApp Web merkezli olan siber suçlular için açık bir hedef haline getiriyor. WhatsApp, yıllarca bir web sitesi açmanıza veya bir masaüstü uygulaması indirmenize, telefonunuzdaki uygulama ile bir kod taramanıza ve bilgisayarınızda WhatsApp kullanmanıza izin verdi.

Telefonunuzdaki uygulama mağazası – iOS’taki App Store ve Android’deki Google Play – genel olarak internetten daha dikkatli bir şekilde düzenlenir. Bu mağazalarda WhatsApp’ı aradığınızda, hangi uygulamanın resmi olduğu genellikle anlaşılır. Bu daha geniş internet için doğru değil.

Suçlular, hackerlar ve dolandırıcılar bundan yararlandı. Saldırganların kötü amaçlı yazılımları WhatsApp masaüstü uygulamaları olarak bıraktığı durumlar olmuştur. Bunlardan birini indirecek kadar talihsizseniz, kurulum kötü amaçlı yazılımları dağıtabilir veya bilgisayarınızı başka bir şekilde tehlikeye atabilir.

Bazı durumlarda, bilgisayar korsanları bir güvenlik açığı nedeniyle WhatsApp casus yazılımını yüklediler.

Yaygın olarak duyurulan ihlalin ardından WhatsApp’ın güvenliği konusunda endişeli misiniz? İşte yapmanız gerekenler ve neden umursamalısınız.

Diğerleri, kişisel bilgileri vermeniz için sizi kandırmak için kimlik avı web siteleri oluşturarak farklı bir yaklaşım denedi. Bu web sitelerinden bazıları, hizmete bağlanmak için telefon numaranızı girmenizi isteyen WhatsApp Web kılığına girer. Ancak, bu numarayı sizi spam bombardımanına tutmak veya internetteki diğer sızdırılmış veya saldırıya uğramış verilerle ilişkilendirmek için kullanıyorlar.

Güvenli tarafta olmak için, güvende kalmanın en iyi yolu yalnızca resmi kaynaklardaki uygulamaları ve hizmetleri kullanmaktır. WhatsApp, WhatsApp Web olarak bilinen herhangi bir bilgisayarda kullanmanız için bir web istemcisi sunar. Android, iPhone, macOS ve Windows cihazları için resmi uygulamalar da vardır.

Android için WhatsApp | iOS | macOS | Windows (Ücretsiz) indir.

2. Yedeklemeler

WhatsApp üzerinden gönderdiğiniz mesajlar uçtan uca şifrelenir. Bu, yalnızca sizin ve alıcının cihazının bunları çözebileceği anlamına gelir. Bu özellik, mesajlarınızın Facebook tarafından bile iletim sırasında yakalanmasını engeller. Ancak, cihazınızda şifresi çözüldükten sonra bu onları güvenli hale getirmez.

WhatsApp, mesajlarınızı ve medyanızı Android ve iOS’ta yedeklemenizi sağlar. Bu, yanlışlıkla silinen WhatsApp mesajlarını kurtarmanıza izin verdiği için önemli bir özelliktir. Bulut tabanlı yedeklemeye ek olarak cihazınızda yerel bir yedekleme vardır. Android’de, WhatsApp verilerinizi Google Drive’a yedekleyebilirsiniz. İPhone kullanıyorsanız yedekleme hedefiniz iCloud’dur. Bu yedekler, cihazınızdan şifresi çözülmüş mesajları içerir.

İCloud veya Google Drive’da depolanan yedekleme dosyası şifrelenmemiştir. Bu dosya tüm mesajlarınızın şifresi çözülmüş sürümlerini içerdiğinden, teorik olarak savunmasızdır ve WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemesini zayıflatır.

Yedekleme konumunda seçeneğiniz olmadığından, verilerinizi güvende tutmak için bulut sağlayıcılarının insafına kalıyorsunuz. Bugüne kadar hiçbir büyük ölçekli saldırı iCloud’u veya Google Drive’ı etkilememiş olsa da, bu mümkün olmadığı anlamına gelmez. Saldırganların bulut depolama hesaplarınıza erişmek için kullanabilecekleri başka yollar da vardır.

Şifrelemenin sözde faydalarından biri, iyi ya da kötü, hükümet ve kanun yaptırımlarının verilerinize erişmesini engelleyebilmektir. Şifrelenmemiş yedekleme, ABD merkezli iki bulut depolama sağlayıcısından birinde depolandığından, tek gereken bir emirdir ve mesajlarınıza sınırsız erişime sahip olurlar. WhatsApp verilerinizi buluta yedeklemeyi seçerseniz, hizmetin uçtan uca şifrelemesini büyük ölçüde zayıflatır.

3. Facebook Veri Paylaşımı

Facebook, son yıllarda çok eleştiri konusu oldu. Bu eleştirilerden biri Facebook’un etkili piyasa tekeli ve rekabeti engelleyici eylemleridir. Düzenleyiciler, herhangi bir devralma girişimini değerlendirerek rekabete aykırı davranışı en aza indirmeye çalışır.

Dolayısıyla Facebook, WhatsApp’ı ‘Facebook Ailesi’ne eklemek istediğine karar verdiğinde, Avrupa Birliği (AB) anlaşmayı ancak Facebook’un iki şirketin ve verilerinin ayrı tutulacağına dair güvence vermesinden sonra onayladı.

Facebook’un bu anlaşmaya geri dönmesi uzun sürmedi. 2016 yılında WhatsApp, WhatsApp’tan Facebook’a veri paylaşımına izin vermek için Gizlilik Politikasını güncelledi. Bu veri aktarımının tam kapsamını açıklamamış olsalar da, telefon numaranızı ve hizmeti en son kullandığınız zamanki gibi kullanım verilerinizi içeriyordu. WhatsApp mesajlarınız bu nedenle risk altında olabilir.

Ayrıca bilgilerinizin hiçbirinin Facebook’ta herkese açık olarak görünmeyeceğini belirterek, bunun yerine Facebook’un erişilemez profilinde gizleneceğini ima ettiler. Bu duyurunun tepkisinin ardından, WhatsApp, kullanıcıların bu veri paylaşım düzenlemesinden vazgeçmelerine izin verdi. Ancak aradan geçen yıllarda bu seçeneği sessizce kaldırdılar.

4. Aldatmacalar ve Sahte Haberler

Son yıllarda sosyal medya şirketleri, sahte haberlerin ve yanlış bilgilerin platformlarında yayılmasına izin verdikleri için eleştiriliyor.

Ancak şirket birkaç değişiklik yaptı. WhatsApp, iletime sınırlar koydu, böylece önceki 250 sınırından ziyade yalnızca beş gruba iletebilirsiniz. Şirket ayrıca birkaç bölgede yönlendirme kısayol düğmesini de kaldırdı.

Bu müdahalelere rağmen, COVID-19 salgınının başlarında, virüsle ilgili yanlış bilgileri paylaşmak için WhatsApp kullanıldı. Nisan 2020’de tüm dünyada kilitlenmeler yaşandı, bu nedenle insanlar haberler için her zamankinden daha fazla internete güvendiler.

Facebook yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek için bir kez daha yönlendirme sınırları uyguladı . Benzer şekilde, WhatsApp sohbet robotlarını geliştirmek için dünya çapındaki yetkililer ve sağlık kuruluşlarıyla birlikte çalıştılar, böylece insanlar pandemi hakkında güvenilir bilgilere kolayca erişebildiler.

5. WhatsApp Durumu

Uzun yıllar boyunca WhatsApp’ın kısa bir metin satırı olan durum özelliği, o sırada yaptığınız şeyi yayınlamanın tek yoluydu. Bu, popüler Instagram Hikayeleri özelliğinin bir klonu olan WhatsApp Durumuna dönüştü.

Instagram, herkese açık olması için tasarlanmış bir platformdur, ancak isterseniz profilinizi özel yapabilirsiniz. WhatsApp ise arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim kurmak için kullanılan daha samimi bir hizmettir. Yani, WhatsApp’ta bir Durum paylaşmanın da özel olduğunu varsayabilirsiniz.

Ancak durum bu değil. WhatsApp kişilerinizdeki herkes Durumunuzu görebilir. Neyse ki, Durumunuzu kiminle paylaştığınızı kontrol etmek oldukça kolaydır.

Gidin Ayarlar> Hesap> Gizlilik> Durum ve size Durum güncellemeleri için üç gizlilik seçimler açıldığını görürsünüz:

  • Kişilerim
  • Kişilerim hariç …
  • Sadece paylaş …

Bu basitliğe rağmen WhatsApp, engellenen kişilerinizin Durumunuzu görüntüleyip görüntüleyemeyeceğini netleştirmez. Ancak, şirket mantıklı bir şey yaptı ve engellenen kişileriniz, gizlilik ayarlarınız ne olursa olsun Durumunuzu görüntüleyemez. Instagram Hikayelerinde olduğu gibi, Durumunuza eklenen tüm videolar ve fotoğraflar 24 saat sonra kaybolacaktır.

WhatsApp Güvenli mi?

Peki WhatsApp’ı kullanmak güvenli mi? WhatsApp kafa karıştırıcı bir platformdur. Şirket, bir yandan dünyanın en popüler uygulamalarından birinde uçtan uca şifreleme uyguladı; kesin bir güvenlik avantajı.

Bununla birlikte, birçok WhatsApp güvenlik endişesi var. Birincil sorunlardan biri, Facebook’a ait olması ve ana şirketleriyle aynı gizlilik tehlikelerinin ve yanlış bilgilendirme kampanyalarının çoğuna sahip olmasıdır.

Exit mobile version