Site icon TeknoDestek

WAN (Wide Network Area) Nedir?

wanlanonecikan

Ekseriyetle karşılaştığımız, bilgisayar ve network terimleri arasında bulunan ve anlamını bilmediğimiz WAN” hakkında ayrıntılı bir döküm sunacağız. Yazımız içerisinde WAN Bağlantı nedir?” haricinde, LAN bağlantı ile arasındaki farklıklara da değineceğiz. İlk olarak “WAN bağlantı nedir?”, bu konuya bakalım.

Türkçe karşılığı Geniş Alan Ağı” olarak bildiğimiz, Wide Area Network” kısaltılmasından oluşmuş bir bilişim terimidir. Diğer ağ türlerine kıyasla performansı yani hızı düşük olan bir ağdır. Farklı alanlarda oluşturulmuş olan LAN bağlantılarının birleşimden oluşmaktadır.

WAN bağlantılar için kullanılan yeni teknoloji Metro Ethernet teknolojisidir. Metro Ethernet teknolojisi ile birlikte WAN bağlantılar ADSL, VDSL2, ATM, G.SHDSL, uydu network ve Frame Relay gibi uzun mesafeli ağlar için de kullanılmaktadır. Yerel Lan bağlantıları haricinde geniş alan ağların cihazlarında Router (yönlendirici) denilen cihazlara ihtiyaç duyulur.

Kısaca WAN, birden fazla  LAN bağlantısı oluşturan cihazın (masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, Tabletler, Oyun konsolları, akıllı telefonlar) karşılıklı olarak iletişim kurmasını ve internete çıkmasını sağlayan fiziksel ve mantıksal büyük ağ yapılarıdır. Bildiğiniz internet, dünya geneli kullanılmakta olan en büyük WAN Bağlantı‘sıdır.

Aşağıdaki resimde daha net anlaşılmaktadır.

LAN ile WAN Arasında Ne Fark Var?

Bu soruyu bir açıklığa kavuşturmadan önce LAN Bağlantı‘sının tanımını yapmamız gerekmektedir. Türkçe karşılığı Yerel Ağ olarak tanımlanan “Local Area Network”, aynı yapı içerinde bulunan sınırlı bir alandan birbirleri ile bağlantılı bilgisayar veya cihazların iletişim kurmalarını sağlayan bağlantı türüdür.

Maddeler Halinde Ele Alacak Olursak;

Exit mobile version