VPN‘ler son zamanlarda çok popüler oldu. Gizlilik bilincine sahip kullanıcıların tek bir cihaz yerine tüm ağlarını korumakla ilgilenmeleri pek de şaşırtıcı değil. VPN’nizi modeminizle eşleştirerek bunu yapabilirsiniz. Ve bağlantı kurulmazsa, aşağıda listelenen çözümleri uygulamanız yeterlidir.
Coğrafi olarak kısıtlanmış bir içeriğe erişmek, daha iyi yazılım fiyatları almak veya güvenli bir tünelde anonim olarak gezinmek istediğinizde VPN kullanışlıdır. Tüm bu ihtiyaçlarla, tüm bunları ve daha fazlasını gerçekleştirebilecek bir modeme ihtiyaç vardır.
Modeminizi VPN hizmetinize bağlamanın çevrimiçi gizlilik açısından da birçok faydası vardır çünkü hem modeminiz hem de VPN açık olacaktır ve korunurken Wi-Fi veya Ethernet’e bağlanabilirsiniz.
Modeminizde VPN kurmanın iki yolu vardır: ya belirli bir iş için yeni bir Modem satın alın ya da mevcut modeminize kurun. Her iki durumda da uyumluluğu kontrol ettiğinizden emin olun.
Hızlı bir uyarı olarak, kullanıcılar kablosuz modemin TL-R600VPN üzerinden çalışmayacağını, Windows VPN’in OpenWRT ile modem üzerinden çalışmadığını veya modem üzerinden Express VPN’in çalışmadığını belirttiler.
Bir VPN modemi, daha iyi güvenlik sağlarken tüm cihazlarınızı korur, ayrıca kullanımı kolay bir arayüz elde edersiniz, tek bir VPN hesabıyla daha fazla cihaz kullanırsınız.
Bununla birlikte, tüm bunlarda, VPN’inizin modem üzerinden çalışmadığı ve muhtemelen VPN uygulamasını yeniden başlatmanın veya hatta bilgisayarınızı ve / veya modeminizin herhangi bir somut sonuç vermediği bir durumla karşılaşabilirsiniz.
Bu makale, VPN Modem Üzerinden Çalışmıyor sorunu gidermeye çalışabileceğiniz bazı çözümleri listeler.
VPN Modem Üzerinden Çalışmıyor
- Yavaş Hız
- Göz Atılamıyor
- Bağlantı Kaybı
- Bağlandı, Ancak VPN IP Adresi Alınamıyor
- Modeminizdeki Hata Günlüklerini Kontrol Edin
- Bağlantı Kesildiğinde Ne Yapılmalı
- Bağlanılamıyorsa Ne Yapılmalı
- Atabileceğiniz Diğer Adımlar
1. Yavaş Hız
VPN’in Modeminiz üzerinden çalışmaması nedeniyle düşük hızlarla karşılaşıyorsanız, şunları yapabilirsiniz:
- Birincil modeminizin (ISP modem) güvenlik duvarını devre dışı bırakın
- Farklı sunucularla bağlantı kurun
- Kullanılabilir protokoller arasında geçiş yapın, yani PPTP / OpenVPN
- Fiziksel konumunuza daha yakın olan VPN sunucularına bağlanın. Örneğin, Türkiye’deyseniz, İstanbul veya Ankara’daki sunucular size daha iyi hızlar sağlayacaktır.
Hızdan bahsetmişken, protokoller ve sunucu konumları arasında geçiş yapmanıza izin verirken en yüksek hızları sağlamak için optimize edilmiş bir VPN düşünebilirsiniz. Bunun için En iyi VPN Programları makalemizi inceleyin.
2. Göz Atılamıyor
VPN’iniz modem üzerinden çalışmadığı için göz atamıyorsanız, aşağıdaki adımları deneyin:
- Modeminizin DNS ayarlarınızı OpenDNS, yani 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 veya Google DNS 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 olarak değiştirin
- Ayarları kaydedin
- Modeminizi yeniden başlatın
3. Bağlantı Kaybı
VPN’nizi modeminize bağladığınız anda internet bağlantınızı kaybederseniz, modemin modem olarak çalışmadığından emin olun. ISS’nizin modeminde bir VPN’i doğrudan yapılandıramazsınız.
Modem veya routerın WAN ayarlarını değiştirir değiştirmez, internet bağlantınızı kaybedersiniz. Aynı modemde iki bağlantıyı aynı anda yapılandıramayacağınız için, bunu fazladan yapılandırmanız gerekir.
4. Bağlandı, ancak VPN IP Adresi alınamıyor
- Modeminizin DNS ayarlarınızı OpenDNS, yani 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 veya Google DNS 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 olarak değiştirin
- Ayarları kaydet
- Modeminizi yeniden başlatın
5. Modeminizdeki Hata Günlüklerini kontrol edin
- Hata günlüklerini kontrol etmek için aşağıda belirtilen adımları izlemeniz önerilir:
- DD-WRT’de Hizmetler sekmesine gidin
- Hizmetler sekmesinde Syslog’u etkinleştirin veya sadece Yönetim sekmesine gidin, ardından Komutlar’ı seçin ve komutu cat /tmp/var/log/mesaj olarak girin. (DDWRT)
6. Bağlantı Kesildiğinde Ne Yapılmalı
- Birincil modeminizin (ISP modem) güvenlik duvarını devre dışı bırakın
- PPTP / OpenVPN gibi farklı protokoller arasında geçiş yapın
- Farklı sunucular arasında geçiş yapın
7. Bağlanılamıyor
VPN modem üzerinden çalışmadığı için bağlanamıyorsanız, aşağıdakileri yapın:
- PPTP protokolü sorunlara neden oluyorsa OpenVPN protokolüne bağlanmayı deneyin
- Sorun çözülmeden kalırsa, birincil modeminizin (ISP modem) güvenlik duvarını devre dışı bırakın.
- Test amacıyla başka herhangi bir cihaza PPTP / OpenVPN protokolünü bağlayın ve aynı protokolü kullanarak VPN’e bağlanıp bağlanamadığınızı kontrol edin
Not: Aşağıdaki protokollerin modem tarafından desteklendiğinden emin olun: PPTP veya OpenVPN. VPN’i modeminizde yapılandırmadan önce, routerınızın modem olarak çalışmadığından emin olun.
8. Atabileceğiniz diğer adımlar
- Ekipmanınız NAT-T’yi (NAT Geçişi) destekliyorsa, açın.
- VPN yazılımınızı nasıl yapılandırmanız gerektiğinin ayrıntılarını öğrenmek için ağ yöneticinizle iletişime geçin.
- Şirketiniz L2TP geçişi kullanıyorsa, modeminizin MAC adresini şirketinizin sistem yöneticisine kaydedin.
- Modemi en son ürün yazılımına yükseltin.
- VPN bağlantı noktası 500, (IPSecVPN’ler için), PPTP VPN’ler için 1723 numaralı bağlantı noktası ve L2tp-L2tp yönlendirme ve uzaktan erişim için 1701 numaralı bağlantı noktası için Bağlantı Noktası İletmeyi etkinleştirin. Port 500, hizmetler listesi altında listelenebilir.
Not : WAN IP’sinin Genel mi yoksa Özel mi olduğunu kontrol edin. Bağlantı noktaları yalnızca Genel IP adreslerinde açılabilir.
Varsayılan olarak modemin güvenlik duvarı, ağınızın dışından gönderilen ICMP paketlerini WAN bağlantı noktasına bırakacak (silecek) şekilde yapılandırılmıştır. VPN’iniz ICMP paketlerini gerektirebilir. Kabul etmek için:
- http://192.168.0.1, http://routerlogin.com, http://routerlogin.net veya http://192.168.1.1 yazarak bir tarayıcı kullanarak modemde oturum açın.
- Tip yönetici adı ve için şifre (varsayılan şifresini değiştirmiş sürece) şifre
- WAN Kurulumu > Gelişmiş > İnternet Bağlantı Noktasında Pingi Yanıtla öğesini seçin.
- Uygula’yı tıklayın