Uzun bir süredir teknoloji dünyasında var olan USB bağlantı konnektörlerini hepimizi biliriz. Öncelerde yalnızca bilgisayarlarımızın üzerinde gördüğümüz USB bağlantı konnektörleriyle zaman içerisinde yazıcılarımızda, akıllı cihazlarımızın şarj kablolarında, fotoğraf makinelerinin data aktarımda kablolarında vb. yerde bir çoğumuz en az bir kere karşılaşmıştır.
Bu konnektör aradan geçen yıllar süresince teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirilmiş ve her gelişimde farklı bir özellik kazanarak zaman içerisindeki yolculuğunda, günümüzde karşımıza çıkan son formuna ulaştı. Biz de sizler için şimdiye kadarki en gelişmiş USB formu olan USB Type-C teknolojisini inceledik.
USB Type-C bağlantı teknolojisinin bundan önceki USB teknolojilerine göre farklılık yaratan yönlerine değinmek gerekirse öncelikle daha önceki USB teknolojilerinde yalnızca veri ve elektrik akımı sağlanabiliyorken, USB Type-C teknolojisinde USB Typce-C konnektörü üzerinde bulunan 24 adet pin sayesinde USB Type-C kablosu üzerinden hem görüntü, hem ses, hem veri hem de elektrik akımı aktarabildiğimizi söylememiz gerekir.
Önceki USB teknolojilerine göre çok daha kullanışlı bir bağlantı türüne sahip olan USB Type-C teknolojisinde kabloların her iki ucu da aynı olduğundan bağlantı sağlarken zorlanmıyorsunuz. USB 3.1 standartı ile geliştirilen USB Type-C teknolojisi ile 10Gbit/sn (saniyede 1.22 gigabyte) veri aktarım hızına ulaşabiliyorsunuz. Bu rakam kendinden bir önceki USB teknolojisi olan USB 3.0‘da ise 4.8Gbit/sn (saniyede 600MB) idi.
Sahip olduğu tüm konnektörleri tek bir noktaya toplama ve yüksek veri aktarım hızı opsiyonunun yanısıra oldukça yüksek miktarda akım taşıma özelliği de bulunan USB Type-C teknolojisinde 4.5W (5V,0.9A) değerinde akım taşınabiliyor. Bu da USB Type-C teknolojisiyle şarj olan bir telefonun şarj süresinin yarı yarıya kısalması anlamına geliyor.
Akıllı cihazlar üzerindeki tüm bağlantı teknolojilerinin tek bir noktada toplanmasına imkan sağlayan USB Type-C teknolojisi sayesinde ilerleyen yıllarda teknoloji firmaları fazladan konnektör noktası arayışından kurtulacağı için tasarımsal anlamda çok daha ince cihazlar görebiliriz.
2016 yılından itibaren üst segment bir çok telefon modelinde yer alan USB Type-C teknolojisinin birkaç yıl içerisinde teknolojinin bir çok alanında bulunan cihazların hemen hemen hepsinde var olacağı tahmin ediliyor.