Site icon TeknoDestek

USB-C Nedir?

USB C Nedir

Artık arayüze sahip pek çok Mac ve Windows dizüstü bilgisayarla, USB-C konektörünün kalıcı olduğu açıktır. Hepsine hükmetmek için tek bir standarda ulaşmak, kişisel teknoloji alanında zor bir hedeftir. En iyi ihtimalle, bir format savaşına girersiniz. Bir fraksiyon, tamamen yeni bir teknoloji onu ortadan kaldırana kadar birkaç yıl boyunca galip gelir.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Ancak USB-C farklıdır ve belki de kısaltmasının (Universal Serial Bus) önerdiği kadar gerçekten evrenseldir. Bağlantı noktaları artık ileri teknoloji dizüstü bilgisayarlara ve akıllı telefonlara kadar her tür cihazda bulunuyor. Her USB-C bağlantı noktası aynı görünse de, her biri aynı yetenekleri sunmuyor. USB-C artık her yerde bulunabilir, ancak her yerde aynı işlevleri yerine getirmez.

İşte USB-C’nin yapabilecekleri ve USB-C cihazınızı satın alırken aramanız gereken özelliklerden hangisine dair bir kılavuz.

USB-C Nedir?

Hem verileri hem de gücü tek bir kabloda iletmek için endüstri standardı bir konektördür. USB-C konektörü, USB Implementers Forum (USB-IF) tarafından geliştirilmiştir. USB standardını yıllar içinde geliştiren, onaylayan ve yöneten şirketler grubu tarafından geliştirilmiştir. Çünkü USB-C’nin PC üreticileri tarafından bu kadar kolay kabul edilmesinin bir parçası. 

USB-C Mikro USB Gibi mi?

USB-C konektörü ilk bakışta mikro USB konektörüne benziyor. Ancak şekli daha oval ve en iyi özelliği olan döndürülebilirlik için biraz daha kalın olmasıdır.

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!

Lightning ve MagSafe gibi, USB-C konektörünün de yukarı veya aşağı yönü yoktur. Konektörü düzgün bir şekilde hizalayın ve takmak için asla ters çevirmeniz gerekmez; “doğru yol” her zaman yukarıdadır. Standart kablolar ayrıca her iki ucunda da aynı konektöre sahiptir. Bu nedenle hangi ucun nereye gittiğini bulmanız gerekmez. 

USB-C ve USB 3.2: Bağlantı Noktasının Altındaki Sayılar

USB-C’nin zorlaştığı yer, bağlantı noktalarına takılan sayılardır. USB-C konektörlerinin derecelendirildiği en yaygın hız 10 Gb / sn’dir. (Bu 10 Gbps, teorik olarak orijinal USB 3.0’dan iki kat daha hızlıdır.) Bu en yüksek hızı destekleyen USB-C bağlantı noktalarına “USB 3.2 Gen 1×2” adı verilir.

10 Gb / sn hızlara sahip USB bağlantı noktalarının orijinal USB 3.2 Gen 2×1 olarak adlandırılmasıdır. Bazı masaüstü bilgisayarlar C Tipi konektörlere sahip 10 Gb / sn bağlantı noktalarını görebilirsiniz.

Not: Bazı eski USB-C bağlantı noktaları yalnızca 5 Gb / sn maksimum hızları destekler. Bu nedenle, belirli bir USB-C bağlantı noktasının 10 Gb / sn aktarımları desteklediğini doğrulamak için bir “USB 3.2 Gen 1×2” veya “10 Gb / sn” atamasına bakmak önemlidir. 

Daha da karmaşık konular: USB 3’ün etrafındaki sayı şeması 2019’dan beri değişiyor. Bu bağlantı noktalarına bir bataklık gibi atıfta bulunuyor. Geçen yıla kadar birçok USB-C bağlantı noktası, Gen 1 ve Gen 2 çeşitlerinde USB 3.1 etiketini taşıyordu. Bazı teknik özellikler, SuperSpeed ​​markasıyla birlikte eski adı referans almaya devam ediyor. Kafa karıştırıcı bir şekilde, USB-IF, bu kullanışlı şifre çözücü çizelgesinde aşağıda ana hatlarıyla belirtildiği gibi, USB 3.2’nin bu çeşitli tatları lehine “USB 3.1” kullanımını ortadan kaldırmaya karar verdi.

Yukarıda her satırda gördüğünüz USB 3.2, USB 3.1 ve SuperSpeed ​​tanımları eşdeğerdir, sadece adları farklıdır. Bir USB 3.1 etiketi görürseniz, bağlantı noktasının maksimum aktarım hızlarını doğrudan cihaz üreticisi veya satıcısına sormaktır.

Yukarıda görebileceğiniz gibi, en yeni ve en hızlı USB-C portları, maksimum 20GBps hızlarla USB 3.2 Gen 2×2 spesifikasyonunu kullanır. USB-IF, “2×2” ye karar verdi çünkü yeni standart, 20 Gbps aktarım hızına ulaşmak için bir USB-C kablosundaki veri şeritlerini ikiye katladı. Bu en yeni bağlantı noktaları henüz yaygın olarak bulunmaz. Ancak bilgisayar üreticileri ve yükselticileri bunları bazı üst düzey masaüstü anakartlarında bulabilir.

Temel Destek: USB-C’nin Birçok Rolü

Eski USB Type-A bağlantı noktanızı çevre birimleri bağlamak için bir veri bağlantı noktası olarak düşünebilirsiniz. Ancak USB-C, belirli bağlantı noktasının uygulamasına bağlı olarak çok daha fazlasını yapabilir. Bu şekilde tasarlandığında, dizüstü bilgisayar veya akıllı telefon gibi ana cihazı şarj etmek için yeterli gücü sağlamaktadır. 

USB-C’nin eşzamanlı video sinyalleri ve güç gönderme desteği, uygun adaptör ve kablolara sahip olduğunuzu varsayarak. Yerel bir DisplayPort, MHL veya HDMI aygıtına bağlanıp güç verebileceğiniz veya hemen hemen her şeye bağlanabileceğiniz anlamına gelir. 

Satın almayı düşündüğünüz herhangi bir bilgisayarın teknik özelliklerini kontrol ettiğinizden emin olun. Çünkü tüm USB-C bağlantı noktaları aynı değildir. Şimdiye kadar gördüğümüz veri aktarımlarını USB-C üzerinden bağlı cihaz güç dağıtımını destekliyor. Ancak USB-C standardı, DisplayPort ve / veya HDMI ekranları bir adaptörle bağlamayı destekler. Ama her bilgisayar üreticisi bağlantı noktalarını her sistemin grafik donanımına bağlamamıştır. Bir sistemdeki bazı USB-C bağlantı noktaları video çıkışı bağlantısını destekleyebilirken diğerleri desteklemeyebilir; ya da hiçbiri olmayabilir. Detaylara bakmak önemlidir.

Thunderbolt 3: USB-C’ye Daha Fazla Hız Katmanlama

Belki de bir USB-C bağlantı noktasının destekleyebileceği en kullanışlı protokol Thunderbolt 3’tür. Bu, 40 Gbps’ye kadar iş hacmi için destek sağlar. Ayrıca daha az güç tüketimi ve arabirim üzerinden 100 watt’a kadar güç taşıma becerisi sağlar.

Thunderbolt 3 desteğine sahip bağlantı noktası büyük miktarda bilgiyi karmaşık bir cihaza ve hatta cihazdan aktarmak için tek ihtiyacınız olan tek bir kablo olduğu anlamına gelir. Bir bilgisayar, çoğu dizüstü bilgisayar üreticisinin yararlanmaya başladığı bir şey. Apple’ın MacBook Pro’sunun bazı modelleri, bugüne kadar gördüğümüz kadarıyla bu konektörlerden dördüne sahiptir. Size USB’nin önceki sürümlerinde sahip olduğunuzdan daha fazla genişleme potansiyeli sunar.

Şimdi, USB-C üzerinden DisplayPort’ta olduğu gibi, gördüğünüz her USB-C bağlantı noktasında Thunderbolt 3 desteği olmayabilir. Emin olmak için Thunderbolt 3 etiketi için bir cihazın özellik sayfasını veya belgelerini kontrol edin. Bazı cihazlarda birden fazla USB-C bağlantı noktası olabilir ve yalnızca bazıları Thunderbolt 3 özelliklerini destekler.

Thunderbolt belirsizliği, yaklaşan USB 4 standardıyla değişecek. USB 4 bağlantı noktaları, varsayılan olarak Thunderbolt 3 hızlarını desteklerken, USB 3 ile geriye dönük uyumlu kalacaktır. Bazı yeni aygıtlar muhtemelen hem USB 4 hem de USB 3.2 Gen 2×2 bağlantı noktalarına sahip olacaktır. Her ikisi de USB’nin fiziksel konektör şeklini kullanacaktır. 

Adaptörler ve Kablolar

USB-C, eski USB 3.0 bağlantı noktalarıyla elektriksel olarak uyumludur. Ancak yeni bağlantı noktası şekli nedeniyle, USB-C oval şekline sahip olmayan herhangi bir şeyi bağlamak istiyorsanız, gerçekten de uygun fişlere sahip adaptörler veya kablolar gereklidir.

Bazen bunlarla birlikte yeni bir dizüstü bilgisayar gelir; diğer durumlarda ayrı olarak satın almanız gerekebilir. Örneğin Apple, USB-C’yi Lightning veya Ethernet gibi diğer teknolojilere bağlamak için çeşitli USB kabloları ve adaptörleri satıyor. Çevrimiçi perakendecilere göz atarsanız, PC’ler için bunlardan çeşitli bulabilirsiniz. Hatta bazıları, yıllar önce sahip olduğunuz bir cihazın bugünün donanımı üzerinde çalışmasını sağlamak için eski veya daha ezoterik protokolleri destekler. 

USB-C’ye ihtiyacınız var mı?

Bir PC satın alırken bir bağlantı noktasının varlığı (veya yokluğu) giderek daha fazla önem kazanıyor. Ultra ince bir dizüstü bilgisayar satın alırsanız, USB-C bağlantı noktasına sahip olacaktır. Bu da sizi otomatik olarak ekosisteme fırlatacaktır. Bazı masaüstü bilgisayarlar ve satış sonrası PC kasaları da ön panele bir tane yerleştiriyor.

Şimdi USB-C’ye ihtiyacınız olmasa bile, çok geçmeden ihtiyaç duyacaksınız. Sadece USB-C’nin yapabildiklerinin üzerini çiziyoruz. Ancak kesin olan bir şey var: Yeni nesil çapraz platform konektörleri, tıpkı orijinal USB standardının Apple Desktop Bus (ADB), FireWire’ın yerini alması gibi, eski korumanın yerini hızla alıyor. Mac ve PC’lerde paralel, PS / 2, SCSI ve seri bağlantı noktaları. USB-C gerçekten hepsine hükmedecek bir bağlantı noktasıdır.

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Aramayı başlatmak için tıklayın!
Exit mobile version