Ana Sayfa Haberler Temsilcilik Ataması Yapan Sosyal Medya Şirketleri Belli Oldu

Temsilcilik Ataması Yapan Sosyal Medya Şirketleri Belli Oldu

0
Temsilcilik Ataması Yapan Sosyal Medya Şirketleri Belli Oldu

Merhaba sevgili TeknoDestek takipçileri bildiğiniz üzere ülkemizde Sosyal Medya şirketlerine yönelik temsilcilik atama zorunluluğu getirilmişti , temsilcilik ataması yapmayan şirketlere para cezasından tutunda ülkemizde web erişim engeline kadar bir çok yaptırım uygulanacağı söylenmişti , bunun üzerine çeşitli yaptırımlara maruz kaldıktan sonra temsilcilik ataması yapan sosyal medya şirketleri belli oldu , sizler için kısaca özetleyeceğiz.

a) Temsilcilik Atama Sürecinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Temsilcilik atama sürecinde süreç sosyal medya şirketleri için bir müddet sancılı olmuştu , kabul eden ve kabul etmeyen şirketler yargı kararıyla çeşitli yaptırımlara maruz kaldılar , temsilcilik ataması ülkemize de istihdam anlamında önemli değerler katacak , bildiğiniz üzere ülkemizde sosyal medya sayılacak türde şirketlerden Google dışında temsilciliği olan bir şirket yoktu ve Google Türkiye ülkemizde çok önemli işlere imza attı , umarız ki yeni gelecek haberlerle bu diğer sosyal medya şirketleri için de bizim adımıza bu şekilde olacaktır.

1- Facebook 

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra temsilcilik açmayan sosyal medya devlerine iki kez para cezası kesildi. Üçüncü aşama olan reklam yasağının yarın devreye girmesine saatler kala Facebook da Türkiye’de temsilcilik açma kararı aldı.

Facebook’tan yapılan açıklama şöyle:

Facebook olarak ifade özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz ve bu değerleri korumak ve savunmak için küresel çapta çaba gösteriyoruz. Nitekim Türkiye’deki insanların yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini ifade etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook’a güveniyor.

Ülkemizde’de kısa süre önce yeniden düzenlenen ve sosyal medya platformları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun hakkındaki gelişmeleri ilk günden bu yana yakından takip etmekteyiz. Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz. ifadelerini kullandılar.

Facebook’un bu konuda önemi çok büyük bildiğiniz üzere bünyesinde kendisi de dahil olmak üzere sosyal medya dünyasının en popüler platformları olan ‘Instagram,’Facebook‘,WhatsApp‘ ‘ı barındırmakta ve bu sürecin en önemli öğelerinden biri olan firma temsilcilik atama sürecini hızla ilerlettiğini bildirdi.

2-YouTube

Dünyanın en büyük video paylaşım platformu YouTube’da , Facebook gibi Türkiye’de temsilcilik açacağını belirtti.

Bu yasaya uymadığı için iki kere para cezasına çarptırılan YouTube, reklam alma ve verme faaliyetlerinin de yasaklanmasına az bir süre kala Türkiye’de ofis açacağını duyurdu.

İnternet sitesinden bir açıklama yapan şirket, “YouTube” faaliyet gösterdiği ülkelerdeki yasa ve kurallara saygı gösterir fakat aynı zamanda ifade özgürlüğü, bilgiye erişim ve şeffaflığa bağlıdır” dedi.

Google’ın çatı şirketi Alphabet’e ait olan YouTube, Türkiye’de yasal bir yapı kuracak olmalarının Türk hükümetinden gelecek içerik kaldırma taleplerine yaklaşımlarını değiştirmeyeceğini belirtti ve kullanıcı verilerine yönelik politikalarında bir değişikliğe gitmeyeceklerini duyurdu.

3-VKontakte (VK)

VK, merkezi Saint Petersburg’da bulunan bir Rus çevrimiçi sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. My World Mail.Ru, Odnoklassniki ile beraber Mail.ru Group’a aittir. VK 90 üzerinde dilde kullanılabilir durumdadır, yine de ağırlıklı olarak Rusça konuşan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Bu süreçte bir süre direndikten sonra gelen ağır yaptırımlar sonrası şirkette temsilcilik ataması yapmaya karar verdi.

4-TikTok

Çin menşeili sosyal medya platformu olan TikTok ülkemizde son yıllarda oldukça popüler oldu , Ülkemizde’de bu platform sayesinde de bir çok kullanıcı mevcut , temsilcilik atamasının yapılmasına yönelik karar veren şirket bu yönde TikTok kullanıcıları da sevindirdi.

5-Dailymotion

Dailymotion , YouTube’a çok benzeyen yapısıyla ülkemizde çok popüler olmayan bir video paylaşım sitesi , aslına bakarsanız YouTube‘un hali hazırda çok fazla popüler olmadığı yıllarda Dailymotion hatrı sayılır bir kitle elde etmişti , fakat buna yönelik reklam çalışmaları ve içerik üreticilerine yönelik herhangi bir çalışma yürütmeyen platform popülerliğini arttıramadı , temsilcilik ataması zorunluluğu kabul eden şirket umarız ki ilerleyen günlerde güzel işlere imza atmaları yönünde hamle yaparlar.

6-LinkedIn 

LinkedIn, iş dünyasındaki kişilerin diğer kişilerle iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan profesyonel sosyal iş ağı ve sosyal paylaşım platformudur. 2002 yılında kurulan şirket Kaliforniya merkezlidir , ülkemizde de önemli hizmetleri olan platform benim de takip etmeyi sevdiğim ve bir o kadar da takdir ettiğim bir yapıya sahip , temsilcilik atama zorunluluğunu kabul etmeleri harika bir haber , sağlayacakları iş imkanlarıyla ülkemize büyük katkıda bulanacaklarına inanıyorum.

7-Spotify 

Spotify hali hazırda bir sosyal medya platformu sayılmasa da bir çok sosyal medya platformuyla entegre çalışma yapısı olan web sitesi ve uygulamasıyla ilgili yasadan payını alan bir diğer şirketlerden oldu , platform sosyal medya şirketleri kadar popüler olduğu için oluşabilecek herhangi bir yaptırım şirkete zarar vereceğinden ötürü temsilcilik atamasını kabul ettiler , kendilerinin de ülkemize önemli değerler katacağını düşünmekteyim .