Site icon TeknoDestek

Telefon Dolandırıcılığı Korunma Yöntemleri

telefon dolandiriciliğiii

Telefon Dolandırıcılığı

Son dönemde hemen hemen bir çok kullanıcının farklı hikayelerle maruz kaldığı en sık dolandırıcılık türlerinden biri hiç şüphesiz telefon dolandırıcılığı diyebiliriz. Çeşitli banka, kurumsal şirket ya da platformları taklit eder nitelikte SMS metinleri hazırlayan dolandırıcılık şebekeleri bu yöntemler ile kullanıcıları maddi ve manevi olarak ciddi zarar uğratıyorlar. Çoğu zaman geri dönüşü olmayan ya da çok güç olan durumlar içerisinde kalan kullanıcıların bu şebekelerden kendilerini koruyabilmeleri adına uygulamaları gereken güvenlik prosedürlerinden sizler için bahsetmek istedik.

Telefon Dolandırıcılığı Nedir

Telefon dolandırıcılığı; kurbanların dalgınlığından yararlanılarak, kullanıcı kendi eliyle sağlaması yöntemiyle çeşitli gizli bilgilerin ele geçirilmesi ve bu bilgiler üzerinden zarara uğratılması yöntemine verilen genel isimdir. Yakın dönemde özellikle sosyal medya uygulama alanlarının genişlemesi sonucunda, bu yöntem sosyal medya pazarına da kendi türüne göre şekillendirilerek uyumlanmıştır. Metadolojisi aynı olmak ile birlikte sosyal medya üzerinden yapılan mesaj dolandırıcılığın sonuçları SMS yöntemine benzer şekilde olmaktadır.

Telefon Dolandırıcılığı

Telefon Dolandırıcılığı Nasıl Yapılır

Kurumsal şirketler, bankalar, abone merkezleri ve resmi kurumları taklit eder şekilde mesaj metinleri hazırlayan dolandırıcılar, bir şekilde elde ettikleri müşteri bilgisi listeleri üzerinden kullanıcılara sahte mesajlar gönderirler. Gelen mesajın çalışmakta olduğu kurumsal bir şirket, banka ya da resmi bir kurum üzerinden olduğunu düşünen kullanıcılar bu mesajlardaki adımları uyguladıklarında, karşı tarafın istediği veriler gönderilmiş olunur. Bu bilgiler genellikle gönderilen sahte bir internet sitesi linki üzerinden açılan formlar üzerinden toplanılır. Yönlendirilen sahte internet siteleri de orjinaline çok yakın görsellikte olduğundan, fark edilmesi çoğu zaman güç olabilir.

Telefon Dolandırıcılığı

Telefon Dolandırıcılığından Nasıl Korunulur

Tüketicilerin bu tür bir dolandırıcılığa maruz kalmamaları için dikkat etmeleri gerekenleri aşağıdaki şekilde listeleyebiliriz:

*Müşterisi veya abonesi olduğunuz banka, çeşitli e-ticaret platformu ve hizmet sağlayıcı şirketlerin mobil uygulamasını indirin ve kullanın.

*Müşterisi veya abonesi olduğunuz kurumlardan gelen SMS’ler içerisinde linkler yer alıyor, bu linke tıkladığınızda link normal şekilde sizi mobil uygulamaya yönlendiriyor olmalı. Mobil uygulaması yüklü olduğu halde sizi bir internet sitesine yönlendiren linkleri doğrudan kapatın.

*SMS ile ya da farklı bir yöntemle sizden talep edilen şu bilgileri kesinlikle karşı tarafa yazılı veya sesli olarak iletmeyin. (TC kimlik numarası, Mobil bankacılık giriş şifresi, sosyal medya hesabı kullanıcı adı, Sosyal medya hesabı giriş şifresi)

*Telefon ile ya da herhangi bir anlık yazılı yönlendirmeyle, internet bankacılığı ya da sosyal medya uygulamalarınız hakkında verilen hiçbir talimatı uygulamayın.

Telefon Dolandırıcılığı

*Sosyal destek kredisi, sosyal destek yardımı, hediye çekleri, kazanılan ödülün aktarımı, kredi kartı aidat iadesi, kredi masrafı iadesi, hesap işletim ücreti iadesi konulu mesajları doğrudan silin. Bu tür iadeler, sizlerin doğrudan bankaya yapacağınız ücret iadesi talebi sonucunda, talebin olumlu sonuçlanması durumunda herhangi ek bir işlem yapmaya gerek duymadan gerçekleşir. Bu konuda iadelerin gerçekleşmesi için ek adımlar uygulamanız gerektiğini bildiren ya da talep etmeden böyle bir kazanıma hak sahibi olduğunuz bildirimini sağlayan tüm telefon aramaları ve gönderilen SMS’ler dolandırıcılık niteliği taşımaktadır.

*Bir kurum ya da kuruluşa ait mobil uygulamayı edinmek istiyorsanız; App Store ve Google Play gibi resmi uygulama marketlerini kullanın.

*Hiçbir kamu görevlisi sizlerden bilgi edinmek üzere sizi telefon ile aramaz. Müdahil olduğunuz ve müdahil olma potansiyelinizin bulunduğu herhangi bir konuda size telefon açılsa bile gerekli bilgileri vermek ve gerekirse bilgilerinize başvurmak üzere sizi mutlaka resmi makamlara davet ederler. Bundan dolayı sizden bilgi talep eden ve kendini polis, asker, savcı olarak tanıtan telefon aramalarını doğrudan sonlandırın. Mutlaka bir bilginiz alınması gerekiyorsa resmi makamları ziyaret ederek gerekli şekilde bilgi alışverişinde bulunun.

*Hiçbir kamu görevlisi sizden telefon görüşmesinde mal beyanında bulunmanızı veya gayrımenkul değerlerinizi nakil etmenizi isteyemez. Telefonda sizden mal beyanında bulunmanızı veya ziynet eşyalarınız dahil gayrımenkul değerlerinizi bir yere nakil etmenizi isteyen kişilerle yaptığınız telefon görüşmelerini doğrudan sonlandırın.

*Sizi giriş ekranına yönlendiren ve kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapmanızı isteyen linkler içeren SMS’leri doğrudan silin. Linke tıkladıysanız ve giriş ekranları karşınıza geldi ise bu linkleri doğrudan kapatın.

Telefon dolandırıcılığı yönteminde, dolandırıcının eline güçlendiren en önemli zaaf dikkat eksikliğidir. Yukarıdaki adımlara ne kadar dikkat ederseniz telefon dolandırıcılığı suçuna maruz kalma ihtimaliniz o kadar düşecektir.

sıradaki makale önerileri:

 

 

Exit mobile version