Kullanıcıyla web sunucusu arasındaki iletişimi şifreleyen teknolojiye SSL (Secure Sockets Layer) denir. Kötü niyetli hacker saldırılarını engellemek ve kredi kartı gibi önemli bilgilerin çalınmasının önüne geçmek için kullanılır. SSL kullanan bir web sitesini ziyaret ettiğinizde tarayıcı çubuğunun en başında yeşil renkli bir kilit ikonu görürsünüz. Bu, sunucuyla olan iletişiminizin şifrelendiği anlamına gelir.
SSL tüm web siteleri için gerekli midir?
Güvenlik önlemleri alan web sitelerine, arama sonuçları sıralama sayfasında daha yukarıda çıkma fırsatı sunacağını açıklayan Google, sıradan blog sitelerinin dahi SSL kullanmasına yol açmış bulunuyor. Peki, SSL sertifikası hangi siteler için gerçekten gerekli?
Eğer internet üzerinden ürün satışı gerçekleştiriyorsanız, bankalardan sanal pos hizmeti satın almak için SSL kullanmanız zaten gerekecektir. Müşterinin sitenize güvenerek alışveriş yapması için de SSL büyük bir avantaj sağlar. Ancak PayPal gibi güvenli siteler üzerinden ödeme kabul edecekseniz SSL sertifikası almanıza gerek kalmayabilir.
Ücretli üyelik satışı gerçekleştiriyorsanız veya müşterilerinizin TC kimlik numarası gibi gizli bilgilerini girmesi gereken bir forma sahipseniz SSL kullanmanız gerekli olmasa da faydalı olabilir.
Ancak, yalnızca yazılardan ve basit bir iletişim formundan meydana gelen blog sitesini yönetiyorsanız, SSL kullanmanız size zaman ve para kaybettirebilir. Ayrıca http’den https’e geçiş yaptığınızda tüm sosyal paylaşım rakamlarının sıfırlanacağını da akılda tutmak gerekir. Bir yazının kaç kez paylaşıldığını gösteren eklentilere sahipseniz, bu da ciddi bir dezavantaj sayılır.