Ana Sayfa Rehber SSHD (Solid State Hard Disk) Nedir?

SSHD (Solid State Hard Disk) Nedir?

0

Bilişim alanında zaman ilerledikçe donanımsal yetersizlikler yaşanmakta olduğunu biliyoruz. Bununla doğru orantılı olarak Ar-Ge çalışmaları sonrasında bu ihtiyaçlara çözümler sunulmaktadır. Bu gelişmeler karşısında yaşanan sorunlar arasında en dikkat çekenlerden biri olan yetersiz disk performansıdır.

Bilgisayar depolama donanımları HDD olarak adlandırılmaktadır. Zaman içerisinde disk veri yazma alanı gelişim gösterirken yazma hızlarında bir yetersizlik söz konusu olmuştur. 5200 PRM ve sonrasında 7200 RPM diskler üretilmiş sonrasında, kapasiteleri yükseltilerek 7200 rpm HDD üretimlerine devam edilmiştir.

Yeni bilgisayara sahip olmak ya da mevcut bilgisayarlarını donanım bakımından yükseltmek isteyen kullanıcıların son zamanlarda tercih ettikleri, normal disklere kıyasla daha hızlı işlem yapabilen SSD diskler ilk sırada yer almıştır. Hızlı veri yazma ve okuma özelliklerinin yeterli olacağına inanan kullanıcılara, talep ettikleri bu özellikleri sunan SSD diskler bir çözüm olmuştur. SSD disklerin bir olumsuz tarafı, fiyat bakımından karşılaştırıldığında depolama alanının yetersiz olmasıdır. Örneğin 750 Gigabyte Harddisk’i 250 TL’ye alabiliyorken, 250 TL’ye ortalama 120 Gigabyte Kapasiteli bir SSD satın alabilirsiniz.

sshd1

Teknolojinin daima ihtiyaçları karşılayacağını, SSHD teknolojisi ile anlayabiliyoruz. Peki, nedir bu SSHD? SSD katı hal diskler ile HDD olarak bilinen sabit disklerin birleşiminden oluşan teknolojidir. Teknik olarak SSHD diskler, SSD ve HDD teknolojisinin bir arada olduşudur. Bu teknolojiyi daha iyi anlayabilmeniz için konuyu biraz açalım. SSD disklerin hızı ile HDD disklerin depolama alanını bir arada gibi düşünelim. SSD disklerin fiyatlarını biliyoruz. Depolama kapasiteleri, HDD disklere kıyasla çok daha azdır. Aradaki farklı anladık. SSHD, sistemin daha hızlı çalışmasını sağlarken, HDD diskler depolama yapılabilecek çok daha fazla depolama alanı sunuyor.

Standart bir SSHD’de 8/16 GB SSD ve 500/1000 GB HDD birleştirilerek kullanıma sunulmaktadır. SSHD, yapısı nedeni ile hızlı işlem yapmanızı sağlamaktadır. Sistem dosyaları ya da kullandığınız yazılımlar SSHD üzerinde SSD özelliğe sahip olan alan üzerinde kurularak kullanılması size, işlemleriniz esnasında hızlı işlem yapmanızı sağlar ve dosyalarınızı HDD özelliği taşıyan alan üzerinde saklayabilirsiniz. 8/16 GB alan elbet yetersiz olmaktadır yalnız ilerleyen ve sürekli gelişen teknoloji neler getirecek şimdiden kestirmek oldukça güç.

Yazımızın sonuna geldik yalnız bilmeniz gereken bir husus daha olduğunu belirtelim. SSHD disklere nazaran halen bir SSD disk, daha hızlı işlem yapabilme özelliğini korumaktadır. Mekanik HDD’lere göre de bilindiği gibi daha performanslıdır.